Witam ,od niedawna jestem w posiadaniu Alfy . Mam problem z sw, mijania ,po prostu czasem odpalam auto i ich nie ma .Pozycyjne i drogowe swieca ,a mijania wlaczaja sie kiedy chca .Co moze byc przyczyna ,pomozcie Alfa 166 TS
Printable View
Witam ,od niedawna jestem w posiadaniu Alfy . Mam problem z sw, mijania ,po prostu czasem odpalam auto i ich nie ma .Pozycyjne i drogowe swieca ,a mijania wlaczaja sie kiedy chca .Co moze byc przyczyna ,pomozcie Alfa 166 TS
przekaźnik ? Ja miałem kiedyś identyczny problem, winowajcą okazał się przekaźnik.
Poczytaj o "zielonej skrzynce pod bezpiecznikami".
czy ten przekaznik jest na lewym nadkolu za bezpiecznikami?ijak sprawdzic mozna zamienic z dlugimi .dobralem sie tam dzis i sa dwie skrzynki pierwsza bezpieczniki druga przekazniki
- - - Updated - - -
ta skrzynka pod kierownica obok bezpiecznikow?
Ostatnio ktoś miał podobny problem gdzieś, to się okazało że masa ginęła. + normalnie był. Taki trywialny powód.
Ja ze swojej autopsji polecam sprawdzić jeszcze włącznik świateł, u mnie on w styczniu okazał się winowajcą braku niektórych świateł
dzis Ala ma dobry dzien swieci jak przestanie padac sprawdze wszystkie porady ,niestety garaz za maly
kolego ja przechodziłem przez ten sam temat kilka dni temu.. u mnie sprawna kostka pod kierownica i włącznik ( obydwie rzeczy podmienione), temat narazie nie wałkowany dalej ponieważ światła świeca od kilku dni i nie wiadomo w czym dalej szukać. Jak będzie problem ze światłami działam z przekaźnikiem który jest w błotniku, myślę że tam leży problem ;)
jak dojdziesz sedna daj znac ,czytalem rady kolegow z forum i byc moze to tylko cos tam gdzies nie styka , no bo jak by bylo cos trafione to nie dziala i juz .A u mnie tak dziwnie bo raz odpalasz i sa a na drugi dzien niema a np po kilku kilometrach same sie wlacza .pozdro.
u mnie jest dokładnie to samo kolego ;)
Jak ogarnę to napiszę co było ;)
Dzisiaj musialem wyjechac i niestety znow nie swieci.Nie bardzo mialem czym, ale dla pewnosci sprawdzilem wszystkie bezp. pod kierownica i na nadkolu .Zeby dostac sie do przekaznikow tych obok bezp .mowie o tych pod maska poruszalem taym calym zestawem (dwie puszki)zaczely dzialac .Pewnie cos nie laczy ale wiem juz jak zapalic mijania .Mam pytanie czy ten przekaznik da sie sprawdzic bez wpinania nowego ,Metoda troche uciazliwa bo po kazdym postoju dzis ,wlaczalem swiatla pod maska.
Wymienilem skrzynke bezpiecznikow i przekaznikow ,jest ja bylo czyli trzeba poruszac zeby swiecilo .Moze to slaba masa?
Dobry jesteś :edziahaha:to jeszcze od dwóch miesięcy tego nie sprawdziłeś? Przecież zaproponowałem to w już w trzecim poście bo był taki przypadek na forum.
Kolego marek ,masz racje dupa ze mnie, teraz mam dwie skrzynki i brak swiatel.Po zmianie skrzynki utwierdzam sie co do braku masy .Po wymianie skrzynki , moge tez zapalic mijania po zalaczeniu na chwile drogowych mam teraz dwie opcje. .W poniedzialek elektryk , bo nie bardzo wiem jak ten brak masy sprawdzic .
Slaba masa najczęściej powoduje, że jak masz włączone światła i dodatkowo włączysz kierunkowskaz, to oba zaczynają naprzemiennie pulsować.
Znam cos takiego ,dlugo juz jezdze ,ale te j....ne swiatla to porazka .Nic nie pulsuje tylko musisz trzasnac skrzynke albo zalaczyc drogowe ,ale nie na mig ,tylko na chwile normalnie i jakby mijania dostawaly jakis impuls ,no i pala ,choc nie zawsze .
Kolego marek2304..dzieki za podpowiedz z masa ,elektryk tez sie dziwil ze taki powod . Skrzynka nowa sprawna ,masa sie odnalazla .Swiatla swieca .Mge konczyc Kolego marek230482 ,stara skrzynka przekaznikow byla niesprawna,ale glowna przyczyna braku sw.mijania byl brak masy .Nie bylo dziwnych objawow ,typu slabnace inne swiatla i dopiero na moja sugestie {twoja} elektryk sprawdzil polaczenie masowe .Twoja racja ,swiatla swieca . Moge konczyc ten temat.
To gratuluję i życzę światłości :)
Witam.Panowie,moze mi ktos wytlumaczyc jaka jest roznica pomiedzy jednym a drugim rodzajem sterownika swiateł?Są 2 rodzaje niczym nie rozniace sie od siebie ani w srodku ani wewnatrz a jednak znajduje informacje zeby szukac z tym numerem ktory sie posiada.I co w przypadku gdy podepne ten o innym numerze.Pytam bo sterownik o numerze 60669255 jest praktycznie nie do zdobycia.Ps.Sorki ze wcinam sie w temat ale tematow jest troszke, niestety nie znalazlem odpowiedzi.Pozdrawiam
Odkopię trochę temat....u mnie tak jak u kolegów wcześniej światła mijanie ( ksenon) raz świecą a raz nie...patent z poruszaniem skrzynką bezpieczników i przekaźników wypróbuję...załączanie długich nic nie daje...tylne świecą , na desce też mam lampkę świateł ...dziś podmieniłem przełącznik ten na desce i dalej to samo...mam przedlifta a miałem niby z polifta ale chyba to nie ma znaczenia?..masy tez sprawdziłem i wydawały mi się na dobre...gdzie będzie to połączenie masowe o którym pisał kolega WrobelZ??...wcześniej nie działały długie światła bo nie dochodził prąd na wajchę w "pająku"..ale to chyba nie ma powiązania...
Pociagnij nowy przewod
od wlacznika w kabinie az do kostki swiatel .
WrobelZ rozumiem, że mam pociągnąć kabel do skrzynki z przekaźnikiem świateł na nadkolu?
Do kostki w reflektorze ma na myśli. Możesz etapami, ze skrzynki do reflektorów, jak się nie poprawi, to z kabiny do skrzynki.
Witam wszystkich. Od 3 tygodni jestem posiadam AR166 2001 r. 2.4 jtd 140 KM. I ot ciekawostka... światła mijania i postojowe świecą ciągle nawet bez kluczyka. Problem jest tylko z tymi światłami z przodu. Radzę sobie odłączając wtyczki od lamp. Do tego stale świeci podświetlenie regulacji wysokości świateł (stale to znaczy bez kluczyka też). Co zrobiłem, to podmieniłem moduł sterowania świateł (zielona puszka spod kierownicy) i efekt jest ten sam. I jeszcze jedno. Odpiąłem całkowicie włącznik świateł a one nadal świecą. Będę wdzięczny za odpowiedź. Czy to może być kwestia sklejonego przekaźnika na nadkolu? Liczę na Waszą pomoc i przepraszam ale nie znalazłem podobnego tematu dla 166.
Wypinaj w skrzynce bezpiecznikowej pod kierownicą bezpieczniki:
F5 - 10A
F1 - 15A
F11 - 20A
I napisz co się w poszczególnych przypadkach dzieje.
Sprawdź też wiązkę między budą a tylną klapą.
Załącznik 265480
Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź ale nie wiem, o które chodzi. Będę wdzięczny gdybyś podpowiedział na podstawie tego zdjęcia.
Czy F1 oznacza 1 czyli w lewym górnym rogu, F5 czyli 5 to jest pod 1 i tak dalej? Sorry za być może oczywiste pytania.
Hej, te właśnie wyjmowałem. Po wyjęciu 1 i 11 znikał tył (wszystko prócz kierunkowskazów) a po wyjęciu 5 nic się nie działo. Mijania cały czas świeciły.
Co do wiązki do klapy to jak ją sprawdzić? Jest w grubej gumowe osłonie.
Ze skrzynki na lewym błotniku wyciągnij bezpiecznik F7. Jeśli wszystko zgaśnie to wymień przekaźnik R1 w tej skrzynce.
Załącznik 265510
Bardzo dziękuję za pomoc. Po wyjęciu bezpiecznika F7 zgasła prawa strona, a po wyjęciu F6 zgasła lewa. Po wyjęciu przekaźnika R1 i zafundowaniu mu terapii wstrząsowej wszystko działa jak należy. Włącznik świateł podświetla się dopiero po przekręceniu kluczyka i co najważniejsze DZIAŁA jak należy. Jeszcze raz wielkie dziękuję!
Oczywiście zamówiłem nowy przekaźnik:D
Od kupna światła przygasały lub świeciły "dobrze", nigdy by nie przypuszczał, że winna była masa w bagażniku, dokręcone, działa jak należy i rozruch dużo lepszy
pozdrawiam:)