Witam Panowie , falują obroty zaraz po odpaleniu jak i na ciepłym silniku. Czuć drgania na kierownicy . Od czego zacząć sprawdzanie , co przeczyścić. Nie ma żadnych błędów na kompie , moc prawidłowa , nowe świece.
Printable View
Witam Panowie , falują obroty zaraz po odpaleniu jak i na ciepłym silniku. Czuć drgania na kierownicy . Od czego zacząć sprawdzanie , co przeczyścić. Nie ma żadnych błędów na kompie , moc prawidłowa , nowe świece.
To jest 1.4 MA?
nie 1.4T JET
A dobrze wtyczki włożyłes od cewek?
Nie masz żadnej dziury w dolocie?
A lpg?
przed wymianą świec było to samo , bez LPG . Czy ten silnik ma EGR ?
EGR nie występuje.
A czy jak samochod toczy sie powoli na luzie powiedzmy 20km/h obroty są stałe czy tez falują? Wtedy komputer powinien je podbić i utrzymywac na jednym poziomie ok 1000obr.
Przychodzi mi na mysl do sprawdzenia
MAP - czujnik cisnienia powietrza na rurze dolotowej (odczyt wskazan)
Czujnik położenia wału korbowego - jesli pojawiaja sie rowniez problemy z rozruchem(dluzej trzeba krecic) czasami wystarcza przeczyscic
Adaptacja przepustnicy z czyszczeniem załatwi sprawe. To samo jak tez potrzymasz go na obrotach
Nieszczelny dolot, albo zabrudzona przepustnica
Dziś nagrałem film https://youtu.be/zGjZ_r0sTgE na zimnym silniku , czasem zdarza się to na ciepłym silniku .
Mam jeszcze pytanie jak wymieniacie filtr powietrza to czy po wymianie filtra ciężko jest założyć pokrywkę puszki filtra , u mnie trzeba się sporo namęczyć żeby to zrobić .Chodzi mi o te trzy zaczepy (zaznaczone na zdjęciu) że ciężko je wcisnąć na miejsce .
Gdzie szukać nieszczelności w układzie dolotowym (dopiero się uczę tego silnika ) .
Czy czyszczenie przepustnicy to można samemu zrobić , bo adaptację to chyba już chyba nie jest tak łatwo .
i co było przyczyną falowania?
tak jak koledzy piszą:
1) czyszczenie przepustnicy (tu dobrze się sprawdza płyn do płukania silnika co się dodaje do oleju przy wymianie)
2) czyszczenie MAP sensora (benzyna i / lub czyścik do styków elektrycznych w sprayu)
3) czyszczenie styków elektrycznych przepustnicy, MAP sensora, cewek (ten sam czyścik do styków elektrycznych + kilkukrotne wpinanie i wypinanie wtyczek)
Czarek czy przepustnice należy wyjąc do czyszczenia czy jest szansa zrobić to na aucie ? Czy po takim czyszczeniu trzeba robić jakąś adaptację?
Ten MAP sensor gdzie się znajduje, dobrze kombinuje że nad drugą od prawej cewką ?
I jeszcze pytanie....czym jest ta aluminiowa rurka biegnąca pod cewkami od lewej do tej puszki na prawo ? Mam to jakoś dziwnie luźne właśnie przy tej puszcze a z tego co widzę na zdjęciu to jest to na sztywno a u mnie nie dość, że luźno to i lekko mokre.
Dzięki bardzo
Załącznik 195715
To odma
Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
MAP jest na dolocie i chyba go akurat na tym zdjęciu obciąłeś
Na dolocie jest czujnik ciśnienia doładowania,tzw Map jest na kolektorze ssácym na 1 cylindrze
Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
Myślałem kiedyś że to na rurze z prawej strony silnika to właśnie map, bo to co między cewkami na zdjęciu to coś zupełnie innego. Znalazłem go u siebie w MA na pierwszym od lewej więc chyba u kolegi będzie tak samo
MAP sensory są dwa (zaznaczone na żółto) po prawej stronie na rurze na wierzchu , po lewej pod tymi przewodami gumowymi , odpinamy kostki z kablami i wykręcamy(po jednej śrubce torx ) i czyścimy najlepiej czymś w sprayu .np preparat do czyszczenia hamulców .
tylko mam pytanie gdzie znajduje się przepustnica ;-(
Czyli myślałem jednak dobrze że ten na rurze to on , tylko nie wiedziałem że MAP-y są dwa :)
W 1.4 MA przepustnica ma numer 77365394 (w ePERze) - można po obrazkach wywnioskować gdzie jest. Moim zdaniem od tyłu (od strony przedziału pasażerskiego) po stronie kierowcy na bloku.
Btw - ja też miewam takie falowania jak na filmiku. I to chyba od nowości. Chyba to jedyna przypadłość Julki, która mnie nie denerwuje. ;) Ale jak to kwestia czyszczenia, które można zrobić samemu, to może coś ogarnę z okazji wiosny?
Wyczyscilem u siebie MAP ten na pierwszym cylindrze- był trochę zabrudzony od oparów oleju ,odnoszę wrażenie że silnik lepiej się zbiera teraz więc pewnie brud jakiś tam negatywny wpływ miał.
Panowie czy to moje falowanie obrotów może być spowodowane przez silnik krokowy ?