Jaki mam dobrac potencjonalnie najlepszy alumulator do mojej Belli 166 2.5 V6 Benzyna ????
Printable View
Jaki mam dobrac potencjonalnie najlepszy alumulator do mojej Belli 166 2.5 V6 Benzyna ????
Najlepiesz o identycznych parametrach ;)
Hmmmmmmmmmmm Mialem 100Ah 760A ?????Wiec taki??????
Dokładnie tak, uprzedzam że tani nie będzie :/
Podpinam sie pod temat czy rzeczywiście do 2,5v6 akumulator wrzucic 100Ah 760A czy moze byc 860A badz 900A czy pozostac przy 100Ah 760A??
Chodzi Ci o A czy Ah???
Generalnie powinien być taki jak w instrukcji. Mi padła właśnie "setka" (100Ah) i chwilowo musiałem założyć coś mniejszego. Nie pamiętam teraz dokładnie ale coś koło 80Ah i widać wyraźnie słabiej kręci. Tak więc niby daje radę (niektórzy też mają mniejsze i żyją) ale myślę że tu nie ma za bardzo z czego schodzić.
Żeby rozbujać v-kę potrzeba dużo prądu, aczkolwiek w moim jtd mam 80ah centry plus i świetnie sobie radzi. Dziwne że w benzynie nie domaga......
Panowie... przy rozruchu liczy się prąd rozruchu (A) a nie pojemność akumulatora (Ah). Pojemność jest żeby przetrwać zimę ;)
Tak więc czy 80Ah dobrze kręci V6? A jaki ma prąd rozruchu? Teraz można kupić aku w okolicach 80Ah z prądem ponad 800A, a kolega wyżej pisał o modelu 100Ah i 760A. Jak ktoś jeździ głównie po mieście, to lepiej mieć mniejszą pojemność a większy prąd - bo duży aku z niejszym prądem który będzie niedoładowany szybciej padnie.
Dokładnie tak a nie inaczej :)
100Ah jest do diesla. Według instrukcji do V6 powinien być akumulator o pojemności 70Ah.
Kolego, ja przerabiałem dokładnie ten sam problem.
Rok temu wybrałem: Exide ver. Premium 72ah 720A - sprawdza się idealnie. (oczywiscie jak masz ładowanie dobre :) )
Zaplacilem nie całe 300zł
Rowny rok temu kupiłem centre 75Ah,(niewielka moc rozruchowa-nie pamietam) musialem bylem w trasie i oberwala mi sie cela w poprzednim aku wiec szybki zakup w jakims sklepie by wrocic do domu..Byl to blad zakupu -aku po roku nadaje sie do smieci nie daje rady przy starcie codziennie umiera mam dosc.Planuje kupic aku na dniach 100Ah 760A badz wyzej wiec teraz musze zdecydowac jakiej firmy ale pozostane przy BOSCH-u a licha centra skonczy na zapasie...Pozdrawiam
Skarabeusz: to zapewne nie jest problem centry, ani innego producenta (może z wyjątkiem modeli typu "Budget" z marketów) ale tego ile ten aku stał w sklepie i w jakich warunkach PRZED zakupem. Wiadomo, że jak stał pusty, bez doładowania, to nie było to dla aku korzystne. Niestety WIĘKSZOŚĆ akumulatorów już w trakcie zakupu nie trzyma parametrów znamionowych, a w skrajnych przypadkach ma połowę prądu i pojemności!
Tak naprawdę tylko zakup z testerem jest bezpieczny.
Z tym prądem rozruchowym to też nie ma co przesadzać. Orginalny akumulator ma pojemność 100Ah ale prąd rozruchowy tylko 470A. Wiem, bo u mnie ciągle siedzi ori i ma się dobrze, kręci jak szalony. Zresztą sprawdźcie sobie to w eperze...
Viader piszesz o JTD, a my o V6...
No to chyba tym bardziej nie trzeba tyle mocy, nie sądzisz? Przedliftowa instrukcja przewidywała dla v6 słabszy aku niż do jtd...
JTD potrzebuje większy ze względu na rozruch i kompresję.
Sprawdziłem u siebie i zastępczo mam 63Ah i 610A rozruchowe. No i to czuć że jest słabsze. Tak więc te 700A na rozruch myślę że powinno być. Patrząc na rynek aku to trzeba coś wybrać między 80 a 100Ah żeby mieć te 700A rozruchu.
No chyba że te 3,0V6 ma kręcić jak umarlak :) w V6TB jest inny rozrusznik i tam miałem coś malutkiego i kręcił jak wściekły (50Ah/500A czy coś takiego). A 3,0 ma inny rozrusznik i nawet na tej 100Ah (czyli jakieś 700-800A rozruchu miał) kręcił dużo słabiej niż V6TB.
Zgadzam się, że JTD potrzebuje mocniejszego aku. W takim razie jak wytłumaczysz fakt, że fabryczny aku ma prąd rozruchu 470A? Skąd wtedy te wasze teorie o minimum 700A dla V6?
A skąd wiesz że masz fabryczny? A skąd wiesz że to z Twojej alfy??? Numery seryjne w fabryce sprawdzałeś? :) Ja tu niczego nie chcę udowadniać. Sam muszę teraz kupić aku bo mi padł i nie mam zamiaru wykładać zbędnej kasy. Ale jak wsadziłem 63/610 to kręci jak umarlak. Tak więc chcąc nie chcąc muszę kupić większy.
Stąd, że taki jest wskazany w każdym EPER jaki przeglądałem i taki właśnie mam, więc się wszystko zgadza. Poza tym sądząc po stanie klem, nikt tam nie zaglądał od lat...
A co do słabego kręcenia u Ciebie to zainteresuj się stanem rozrusznika bo też już może niedomagać.
No wiesz, skoro są tu osoby, u których jeszcze słabsze aku kręcą jak szalone a u Ciebie nie bardzo to nie można wykluczyć, że to akurat rozrusznik jest problemem. Nie raz się spotkałem z takim problemem w różnych markach i modelach aut. Rozrusznik stawia coraz większy opór i z czasem trzeba coraz mocniejszego akumulatora aby pokonać opór. Taki rozrusznik potrafi mieć przy tym tak ogromny pobór prądu, że po kilku próbach zakręcenia rozładowuje pełny akumulator. A co do tego, że spotkałeś się z tym w kilku V6 to, no cóż, te auta w większości mają już ponad dekadę za sobą i mają prawo niedomagać. Oczywiście nie twierdzę, że tak musi być ale zamiast pakować kasę w akumulatory o kosmicznej mocy, czasem warto sprawdzić stan rozrusznika, czy choćby kabli.
Kabli nie ma.. są cewki. Stanu rozrusznika nie sprawdzałem, ale mam dwie 166 V6 w tej chwili i moje obserwacje są zbieżne z obserwacjami Marka - aku co najmniej 75Ah i prąd powyżej 650A. EPER podaje faktycznie 100Ah i 470A dla WSZYSTKICH wersji silnikowych, co jest dziwne (?).
Może i niedomagają wszystkie. A może tak ma być tylko ja jestem taki wyczulony bo V6TB silnik szczeka jak york :) Po lifcie instrukcja podaje te same akumulatory dla ułatwienia. Nie rozgraniczali już wersji silnikowych tylko na pierwszy montaż wszędzie szły te same. Ale jak patrzę na "konfiguratory" aku różnych marek to dla V6 przeważa sugestia 72-75Ah i ~700A rozruchu. I chyba ku takiemu będę się skłaniał.
Konfiguratory sugeruja to co dana firma produkuje i ma sie to nijak do zalecen producenta. Co do kabli to nie chodzilo o te do swiec a te co ida od aku do rozrusznika i alternatora
Viader, ale średnia oscyluje w okół podobnych wartości.
Książkowo:Załącznik 114307
To właśnie koledzy pisali. Choć w instrukcji nic nie pisze o prądzie rozruchowym.
Już sam fakt innego prądu ładowania (alternator) dla V6, a innego dla TS i JTD skłania do refleksji :)
Może jest tak, że faktycznie kable/alternator po tych 10+ latach to już nie to, co powinno być. Generalnie jednak efekt jest taki, jaki jest: bardzo trudno zakręcić V6. Sporo razy odpalałem różne auta za pomocą kabli. Mam porządne, grube kable. Odpalam zawsze tak samo: chwila doładowania aku i odpał przy podniesionych na 2-3 tys. obrotach. Wszystkie silniki R4 kręcą "jak głupie", a V6 zawsze na początku kręci wolno (1-2 obroty) dopiero po chwili normalnie. Ale nigdy V6 nie kręci tak, jak R4. Czuć po prostu spory opór. Odpalałem tylko V6 alfy, nie wiem jak to wygląda u innych producentów.
Tylko wolnossące tomaz. Miałem V6TB i kręcił jak wściekły na połowie mniejszym akumulatorze. Słyszałem że do TB były inne rozruszniki.
Czyli jasne: kompresja + pojemność. Turbo są odprężone, do tego to przecież 2 litry, a nie 3 :)
To brzmi rozsądnie. Ale kubicze mi kiedyś mówił że ktoś przekładał rozrusznik z TB do wolnossaka i ponoć 3,0 szczekało jak dzikie. No ale ja muszę kupić akumulator a nie rozrusznik :) łyknę coś koło 75Ah/700A
Ja tylko powtarzam. Nie wiem czy to prawda z tym rozrusznikiem. Nie zgłębiałem materii. Ale jeżeli nawet nie to oczywiście mniejsza kompresja i pojemność w TB jest na + przy kręceniu.
Podepnę się po temat jakie parametry powinien mieć aku do 166 2.0 Tspark?
Ja parę miesięcy temu stałem przed takim samym problemem. Ale podłączyłem moje 2.5 pod Bosha S5 63 ah i chyba 630. Odpala bez najmniejszego zająknięcia i nie ma czegoś w stylu: 2 pierwsze obroty wolniej itp. Tak miałem na starym aku który miał zwarcie na celach. Zobaczymy jak zimę przetrwa, ale z tego co się oczytałem to nie powinno być problemów. No i jakieś 4kg zaoszczędziłem w stosunku do 72ah. Wybrałem mniejszy aku właśnie ze względu na krótkie dystanse, chciałem uniknąć niedoładowania.
Oryginalny akumulator z 3.0 V6 2002r.
Załącznik 115106
Mam dokładnie taki sam w JTDM.
Możliwe, ja tylko powtórzyłem to co kubicze mi gdzieś tam przy okazji mówił. Fizycznie są te same. Mają tylko inne parametry prądowe dlatego inaczej kręcą. No ale ja tego nie sprawdzałem.
- - - Updated - - -
Czyli faktycznie prąd rozruchowy jest niewielki. Tylko pojemność. Choć ona nie ma wpływu na rozruch. To widocznie tak ma wolno szczekać 3,0 :) u mnie kręci jak diesel. W 159 1,9 też mi tak obraca. A benzyna przecież powinna szybciej szczekać.