Mam zdechniętą przepływkę w Alfie 147 1,9 jtd 140 km mam do wyboru bosch za 530 zł i wkład pitburg? 320. Różnica dość spora...
Jak myślicie co kupić, aby za 6 miesiący znów tego nie robić ?
Printable View
Mam zdechniętą przepływkę w Alfie 147 1,9 jtd 140 km mam do wyboru bosch za 530 zł i wkład pitburg? 320. Różnica dość spora...
Jak myślicie co kupić, aby za 6 miesiący znów tego nie robić ?
Maxgear. Kosztuje pól wkladki. Kilka osób jeździ i jest ok.
Jak chcesz, ja bym kupił Boscha. Wiele było już tematów, gdzie pisano, że zamienniki odmawiały posłuszeństwa bardzo szybko. Jak już ma być tańszy to może Magnetti Marelli https://www.autosklep24.pl/pl/search...mierz,alfa,147 Choć ja bym się nie zastanawiał akurat w tym przypadku.
Marelli nie bierz, miałem i po MCSF na autostradzie wywaliłem i włożyłem bosch`a, od tamtej pory spokój.
a jakie masz objawy że stwierdziłeś padnięcie przepływki?
Poczytaj o tej MaxGear. Ludzie,którzy ja zalozyli polecają,sam mam i dziala juz trzeci czy czwarty rok. Bosch to nieporozumienie, skonczyl sie ta dobra jakosc i leci na dawnej legendzie. Pierburg to dobry zamiennik nie odstępujący od starego,dobrego Bosha.
Jeśli chcesz trochę pokombinowac to może uda ci się znaleźć sama wkładkę boscha. Wyciagasz swoją wkładkę (może być potrzebny dość nietypowy klucz 5 ramienny torx z dziurką), spisujesz numery i szukasz w internetach nowego najtanszego przepływomierza z tą samą wkładką po czym wymieniasz samą wkładkę. Ja do v6 z 600 zł zszedłem do jakiś 250-300 zł z jakiegoś fiatowskiego 1.3 diesla
Wysłane z mojego Nexus 6P przy użyciu Tapatalka
Nie bardzo mogę się z tym określić jeśli chodzi o objawy, bo samochód już został kupiony z tym defektem. Jedno jest pewne trochę sporo pali około 7 (1,9 jtd 140 km ) i dymi na czarno przy większym obciążeniu. Przy zakupie był podłączony pod komputer skasowane błędy i po 5 minutach znów załączył się check. Po ponownym podłączeniu do kompa znów pojawiły się błedy przepływki.
Odpinałeś przepływkę? Jeśli tak to czy była różnica w odpychaniu ?
Ok wiele sprawdzone, trochę więcej faktów. Dziś zabrałem się za odpinanie wtyczki od przepływki. Okazało się że wtyczka sobie dynda luźno, jednak to nie koniec niespodzianek na dziś. Wiązka do wtyczki była obrana z izolacji jednak brak widocznych cięć kabli itp na całej długości ubytku. Lecimy dalej. Sama przepływka a właściwie wkładka nosi ślady demontowania, nawet śruby nie są dokręcone dobrze. Wpiąłem wtyczkę zero reakcji, czek nadal świeci samochód jedzie tak jak jechał wcześniej.
Jednak zacząłem się zastanawiać jak to możliwe, że samochód mimo odpiętej przepływki daje sobie bez problemu radę w przyśpieszeniu. Po sznurku do kłebka znalazłem coś co wydaje się puszką na układ od jakiegoś chipa. Gdy odepnę od tego wtyczkę samochód rzuci delkatnie obrotami i nie ma zupełnie mocy. Na 99% turbina nie startuje, bo nie słuchać jej szumu oraz brak wciskania w fotel.
I teraz kilka pytań"
Czy to coś zwane chipem ma jakieś ustawienia w sobie które sterują silnikiem i przepływka nie jest potrzebna?
Czy ten chip blokuje przekaz z przepływki i Bóg jeden wie z jakich czujników jeszcze
Czy może przepływomierz jest martwy i dlatego nie ma żadnej reakcji, bo jeśli odpinam to samochód powinien jechać jak seria wolniej ale jednak jechać a tu nic. Miałem okazję prowadzić Passata 1,9d i ten pasek przy Alfie bez tego chipa to rakieta
Mi jak w zeszłym roku przepływka swirowała i dawała jakieś kosmiczne odczyty to też tak jak by turbine wyłączała. Ale ja tylko przeczysciłem wkładkę przepływomierza alkoholem izopropylenowym i działa do tej pory.
Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
Ok wszystko posprawdzane. Wyrzucony chip wiązki podpięte w oryginalne miejsca efekt samochód zupełnie nie jedzie. Więc przepływka padnięta na 100%
wyciągnąłem przepływkę w sensie wkładkę i mam na niej takie numery F00C2G2030 487162B/816 PBTGF30 ma ktoś informacje z jakego samochodu będzie pasować wkładką ?
Po podpięciu chipa samochód znów ma kopyto jednak błąd nie gaśnie no i to spalanie...
A podpinałeś kompa, resetowałeś adaptacje itd? Sprawdzałeś co komp pokazuje pod przepływem powietrza?
Wysłane z mojego Nexus 6P przy użyciu Tapatalka
Aż tak głęboko nie grzebałem u mnie w okolicy każdy podepnie pod komputer i mówi Panie masz Pan takie i takie błędy, 50 zł będzie. Na tym kończy się diagnostyka.
Warto dla tego kupić sobie interfejs ELM327 lub od Viakena kkl FiatEcuScan niebieski.
Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka