Koledzy, zauważyłem pęcherzyki powietrza w czujniku deszczu, widać przez szybę. Pojawiają się jak szyba jest ciepła, czy tak ma być? Może ktoś sprawdzić, jutro ciepły dzień.
Printable View
Koledzy, zauważyłem pęcherzyki powietrza w czujniku deszczu, widać przez szybę. Pojawiają się jak szyba jest ciepła, czy tak ma być? Może ktoś sprawdzić, jutro ciepły dzień.
To chyba para jest
Wysłane z mojego QUANTUM_2_500 przy użyciu Tapatalka
A masz może fotkę? Eh, i głównym podejrzanym jest wymiana szyby?
Tak to po wymianie szyby w ASO
Na czym ma polegać ostrożność, proszę o coś więcej.
Dołaczam zdjęcie w nie najlepszejZałącznik 210167 wersji ale widać jaśniejszy brak żelu.
Jak żelek jest uszkodzony to trzeba nowy.
Ale raczej czujnik nie przyciska dobrze tego żelka do szyby.Może sprężyna spadła
Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
Czyli ten żelek nie lepi się do szyby? Jest dociskany jak rodzaj elastycznej kulki?
Dzisiaj już prawie całkiem zniknął "docisk". Może jakaś sprężynka odpadła w środku. Jak się do tego dobrać tj. zdjąć osłonę - proszę o poradę.
Najłatwiej zdemontować lusterko, wtedy masz wszystko na wierzchu. Powinno wyglądać to tak:
Załącznik 210207
Lusterko zamontowane jest na tym szarym uchwycie, żeby je zdjąć trzeba je wysunąć w stronę podsufitki.
Tak , lepi się ale to w zasadzie jednorazówka. Wpierw sprawdź sprężyne - docisk , jeśli jest ok to kup sobie takiego żelka i sprawa załatwiona http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6490811556
. Ściągnij pierw osłone od spodu - w dół , łatwo zejdzie. Potem lusterko do góry i masz wsio na wierzchu.
Gdybyś szukał to mam nową sprężynę i nowy żelek na sprzedaż
Piotriix, a nie masz może czujnika na sprzedaż?
Nie czujnika nie mam.Ale mam też pierścień ten do szyby
Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
Koledzy jak jest zimniej to żelek lepiej przylega. Zdjąłem osłonę części dolnej i sprawdzam: sprężynka jest jak na zdjęciu. Jeśli ją docisnąć palcem to powierzchni dotyku przybywa, ale przy dosyć silnym docisku przybyło nie całkiem, pytanie jak sino - czy silno sprężynka dotyka. Załączam zdjęcia do oceny poprawności mocowania sprężynki.
Załącznik 210456
i widok czujnika na dzisiaj
Załącznik 210457
- - - Updated - - -
Żelek kupiony, czy ktoś zna procedurę wymiany. Już po wyjęciu czujnika, co umyć i jaka kolejność itp.
Nie wiem czy jest jakaś oficjalna procedura, to tylko kawałek żelu więc wielkich cudów nie ma . Ja bym zrobił tak. Ściągnąć stary żelek z sensora , odtluscic go oraz szybę przy użyciu IPA , następnie przykleić nowy żelek do sensora a następnie całość do szyby ale nie na wprost tylko pod lekkim kątem zaczynając od jednej krawędzi i dociskajac stopniowo aż na drugą stronę- tak aby powietrze miało gdzie ujść. Obejrzeć czy nie ma pęcherzy i jak nie ma to docisnąć sprężyną
Kurcze nie mam pojęcia , jak się boisz może lepiej podjedz do autoszyb zrobią Ci to pewnie za parę złotych albo może nawet za nic , mają wprawę
tx555 :) dobre i tak zrobię, ale tylko tym razem
Zanim się rzuciłem na żelek to zdemontowałem lusterko tak z ciekawości. I teraz mam pytanie czy ta sprężyna nie opiera się o coś dociskając czujnik do żelka? Po co jej te środkowe wygięte na zewnątrz blaszki. Jak toto docisnę palcem to jest pięknie, puszczam spowrotem pęcherzyk. Czy ktoś z kolegów może fotkę wrzucić ze środkiem plastiku który się ściąga na dół, albo napisać czy nie nie ma tam czegoś nad elektroniką z mikrofonem.
nic więcej tam nie ma a tym bardziej mikrofonu