Witam
Chciałbym podmienić soczewki w zwykłych lampach na soczewki z lamp bi xenonowych, moje pytanie teraz czy istnieje taka możliwość? Jak się da to wykonać to skąd podebrać zasilanie dla elektromagnesów od przesłon ?
Printable View
Witam
Chciałbym podmienić soczewki w zwykłych lampach na soczewki z lamp bi xenonowych, moje pytanie teraz czy istnieje taka możliwość? Jak się da to wykonać to skąd podebrać zasilanie dla elektromagnesów od przesłon ?
Zasilanie do elektromagnesu bierzesz równolegle ze światłem drogowym.
Soczewki ori bi xenon mieszczą sie w miejscu zwykłych soczewek. Można również założyć ori d1s z oryginalna przetwornica, tylko ze z przetwornicy wykorzystasz tylko dwa przewody do uruchomienia jej. Nie da sie zrobić samopoziomowania na zwykłych silniczkach.
Mój plan jest troszkę inny, może nie do końca będzie tak jak powinno, ale chciałem założyć do moich lamp ze zwykłymi H7, same soczewki z bi xenonów, a do tego jeszcze zestaw H7 dostępny na xenonowe. Chciałbym mieć również możliwość powrotu do zwykłych H7, ale sądzę że na tych zwykłych żarówkach przy światłach drogowych powinna być poprawa.
Jeśli znajdziesz soczewki, które da sie zamontować p&p to spoko. Podleczenie przesłony jest bez problemowe. Przy czym hid na h7 nigdy nie będzie tak samo świecił jak fabryczny bi-xenon. Ani barwa, ani czas działania nie ma sie nijak do ori.
Wiem że to nie ta liga, ale wydaje mi się ze powinna być jakaś poprawa do obecnych świateł. Ale istotą mojego pytania było czy te soczewki będą pasować p&p ? Czy istnieje możliwość że nie będą pasowały ? Dużo jeżdżę w nocy i te światła mogły by być lepsze :)
Może masz po prostu zużyte odbłyśniki i brudne lampy, wtedy wystarczy ich regeneracja. Lampy halogenowe w 159 nie są takie kiepskie, o ile dobrze utrzymane.
Tak jak kolega pisał, lepiej wyczyścić lub regenerować. Nie wszystkie soczewki pasuje p&p, a podejrzewam, ze ciężko będziesz miał bez konkretnych wymiarów dopasować cos na oko
Nie są kiepskie, ale ciężko je porównać do xenonów, a jadąc w nocy max 60-70 bo więcej to ciężko ponieważ, co chwile jak nie sarna to dzik na drodze, nie ciekawie by było zatrzymać się na dziczyźnie. Lepsze oświetlenie drogi na pewno by nie zaszkodziło.
W takim razie musisz szukać soczewek. Ale p&p łatwo nie będzie znaleźć tym bardziej bi halogen h7
Super. Ty w dzika może i nie walniesz, ale jak mijam w nocy kierowników z hidami (a nie daj Boże w czasie deszczu) to nie wiem gdzie mam skierować oczy, żeby mnie nie oślepiło i jednocześnie żebym nie wypadł z trasy. Świeci to dobrze, ale na szczęście nie ma homologacji i są dobrzy policjanci, którzy za to zabierają dowód.
Tylko szkoda że fabryczne xenony nigdy nie oślepiają, zwróć na to uwagę co się dzieje na nierównościach w takich samochodach jak szybko reaguje samopoziomowanie. W innych sytuacjach nie ma możliwości oślepiania mając przystosowaną do tego lampę/soczewkę. Taki urok jazdy w nocy, a jak komuś nie odpowiada to niech nie jeździ w nocy, a jak ktoś z na przeciwka nie zmieni świateł z drogowych to od razu nie wypadam z trasy. Nie popadajmy w paranoję :)
Jak chcesz zrobić porządnie to załóż ori lampy xenon i cały jego osprzęt. Temat jest na forum i nie jest to trudne. Zrobisz raz a dobrze i do tematu już nie będziesz musiał wracać.
Natomiast odpowiadając na pytanie musiałbyś dopasować soczewki xenonowe z innego auta ponieważ te od 159 nie zmieszczą się w lampie halogenowej. Ich konstrukcja jest większa. Na yt ktoś wkładał soczewki xenon od e46 bodajże i do tego przetwornice hid chyba... Pozostaje temat spryskiwaczy oraz poziomowania.
Tego typu tematy są już na forum.
OK dzięki za konkretną odpowiedz, jeśli można doprecyzować to czy każda ori lampa xenonowa ma automatyczną przesłonę? tzn. czy w 159 występował xenon i bi xenon ?
W 159 występuje bixenon z przesłaną otwierana.
Podczas jazdy po nierównościach oślepiają tak samo jak halogenowe, a autopoziomowanie jest po to, aby światła reagowały na obciążenie auta. Do tego fabryczne biksenony (innych w 159 nie było) posiadają spryskiwacze, które przynajmniej kurz zmyją i wiązka nie będzie tak rozproszona. Przemyśl sprawę i jeśli zależy Ci na polepszeniu widoczności w nocy, zrób swapa na fabryczne ksenony. Przy okazji będziesz jeździł spokojniejszy o dowód rejestracyjny w kieszeni ;)
Niestety wciąż ich mało, a maniaków "tjuningu" rzekłbym że przybywa...
Pół biedy jeśli reflektor ma soczewkę i zapakuje się mu palniki ksenonowe, ale jeśli są to reflektory z odbłyśnikami, to mam ochotę zatrzymać się i potraktować je młotkiem.
Często zdarza mi się podróżować nocą i to siedząc znacznie wyżej niż kierowca samochodu osobowego, a mimo to niejednokrotnie doznaję "olśnienia" od imbecyla, który zrobił sobie update swojej bryki instalując allegrowe HiDy. Zdarza się to nie tylko w samochodach osobowych, ale również i dostawczych, a ogólnie prym w tej dziedzinie wiodą Ukraińcy...
Ale żeby było stricte na temat, to zamiast takiego modzenia zainwestuj w naprawdę dobre żarówki. Efekt będzie bardzo dobry, a do tego zgodny z przepisami o ruchu drogowym.
Do poprzedniej Alfy mojej żony (147 fl) zakupiłem konkretne żarówki, bodajże jakiś topowy model Bosmy i byłem w szoku, że zwykła żarówka H7 robi nocą taką robotę i od tego polecam zacząć.
Pozdrawiam.
- Rafał
Problem rozwiązany już są org. lampy xenonowe, teraz tylko muszę wygospodarować czas żeby wykonać wszystkie modyfikacje. Gdzie można wyszukać schemat wtyczki do lamp (oznaczenia pinów) ?
Widziałeś już ten poradnik?
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...yskiwaczy.html
Jeśli chcesz schemat instalacji elektrycznej 159 to daj maila.
ja też mogę podac maila?
Podaj, na PW oczywiście.
polecam sciągnąć sobie eLearna i jest dostęp nie tylko do schematów, ale i trochę opisów, rozpisek złącz, umiejscowienie wtyków, procedury serwisowe itp, niestety bez TBI i 2.0JTDM, ale co tam, większość instalacji ta sama.
A montował ktoś jakąś inną soczewkę najlepiej BI w miejsce zwykłej na H7? Np. koito Q5 3" zmieściłoby się to w zwykłej lampie?