Witam wszystkich mam taki problem z parowaniem szyb w mojej Alfie mianowicie wymieniłem panel klimatyzacji ,lecz założyłem panel od Alfy po liftingu czy to może być bezpośrednia przyczyna parowania tych szyb ze jest od nowszego modelu?
Printable View
Witam wszystkich mam taki problem z parowaniem szyb w mojej Alfie mianowicie wymieniłem panel klimatyzacji ,lecz założyłem panel od Alfy po liftingu czy to może być bezpośrednia przyczyna parowania tych szyb ze jest od nowszego modelu?
Jezeli panel klimatyzacji dziala poprawnie, to nie jest to przyczyna. Skoro wymieniles, to jestes w stanie tez organoleptycznie sprawdzic czy on dziala.
Parowanie to raczej duza wilgoc w srodku. Czasami tez filtr kabinowy.
Szedlbym w tym kierunku.
hmm no filtry wymieniłem kabinowy,powietrza ....tak się woda skrapla na szybach ze to aż nienormalne
Może to być śmieszne, ale ja dwa dni temu umyłem szyby w aucie środkiem do mycia okien i teraz też mi strasznie szyby parują :) Może też umyłeś i się przez to tak dzieje ;)
nie myłem płynem śmieszne jest to że parują tylnie boczne i przednie boczne szyby wcześniej kiedyś myłem auto i przepłukałem szprycą dywaniki gumowe i mokre wsadziłem do auta może to jest problem ...
Kup najtanszy pochlaniacz wilgoci w jakims markecie. Powkladaj pod fotele i poczekaj pare dni. Jak sie da wlaczyc klimatyzacje, to jezdzij z wlaczona klimatyzacja. Niech osusza caly czas powietrze. Reka tez mozesz sprawdzic czy podloga nie jest wilgotna.
Nie masz przypadkiem ustawionego zamkniętego obiegu powietrza?
Można też spróbować wygrzać auto. Ustawić najmocniejsze grzanie, lekko uchylić szyby i wyjść z niego by samemu się nie ugotować. Zostawić go tak na kilka, kilkanaście minut i też powinna wilgoć przejść.
Odkręć nakładki progów i wsadz rękę pod wygłuszenia. Zobaczysz czy gdzieś tam się woda nie zbiera.
Dziękuję będę sprawdzał po kolei ...
A nie ubywa ci płynu chłodniczego
Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka
Raczej nie a to ma jakiś związek ..?
Takie objawy też daje uszkodzona nagrzewnica.
Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka
a jak to sprawdzić czy jest walnięta??
- - - Updated - - -
nagrzewnica wody czy elektryczna bo są chyba dwie z tego co widzę?
Posprawdzałem wszystko doszedłem ze wogóle nie włacza mi sie klima przyciskiem nie reaguje coś padłlo ,bezpieczniki sprawdziłem ok coś ktoś podpowie???
Sprawdziłeś nawet bezpieczniki, a instrukcji nie przeczytałeś.
Przy temperaturach bliskich i poniżej zera - nie można uruchomić sprężarki.
Ale ikona klimy podwójna się świecić więc osuszacz powinien też działać nawet pomimo mrozu na dworze?
Ja mam inny problem. Nie działają przyciski prawej strony nawiew Góra i dół. W bok działa. Czyżby płytka sterownika panelu się zepsuła?
Pacjent AR 159
Wysłane z mojego Apollo Lite przy użyciu Tapatalka
Nie, nie powinna.
Załącznik 217781
Dzięki douczyłeś mnie. Ale to dotyczy samej sprężarki. Z osuszaczem może być inaczej?
A jakiś pomysł z przyciskami masz?
Wysłane z mojego Apollo Lite przy użyciu Tapatalka
Nie ma czegoś takiego jak osuszacz. Jego rolę odgrywa właśnie sprężarka.
Co do przycisków, to nie wiem jak to jest w 159, w 147 na pewno nie da się włączyć np. wszystkich trzech stref nawiewu(góra,środek,dół).
Napisz temat w dziale 159. Tam prędzej dostaniesz odpowiedź :P
Witam wszystkich wracam do tego tematu bo mi normalnie ręce opadają nigdy nie miałem czegoś takiego jeżeli chodzi o te parowanie szyb ,zobaczcie zdjęcie może ktoś coś jeszcze podpowie ,woda leci na po szybach wręcz ciurkiem skrapla się strasznie poradzcie coś ......Załącznik 222326Załącznik 222327Załącznik 222328
Wymieniłem też termostat bo świrował lecz dalej to samo
Już ktoś pytał, ale nie odpowiedziałeś. Nie masz włączonego zamkniętego obiegu powietrza ?
Na penelu klimatyzacji? mam wyłączony kontrolka nie świeci ...a mogło być coś takiego że żle włozyłem filtr kabinowy....moze nie tą stroną ma to znaczenie??
A może masz którąś szybę delikatnie nie domkniętą - miałem taką sytuację, że kolega uchylił mi szybę pasażera i nie domknął do końca (na pierwszy rzut oka wszystko było ok, ale po naciśnięciu przycisku jeszcze jakiś centymetr się domknęła) - niedomknięta szyba skutkowała przedostawaniem się wody do środka.
Możesz jeszcze sprawdzić kanaliki odprowadzające wodę. Mi się kiedyś zapchały i woda kapała przy ruszaniu na nogi pasażera od góry. Sprawdź ręką czy w pod schowkiem nie wyczuwasz wilgoci.
Jeżeli nie masz przecieku to wilgoć może też się zbierać po prostu, jeżeli zostawisz wygrzane wnętrze samochodu na mrozie - w ciepłym powietrzu może być "rozpuszczone" więcej wody niż w zimnym i w momencie wychładzania woda zaczyna się skraplać. Sposobów na zapobieganie temu zjawisku jest kilka:
1. Po zakończonej podróży otwórz na minutę drzwi z obu stron, aby ciepłe powietrze zostało wywiane z samochodu.
2. Kup osuszacz powietrza, albo alternatywnie silikonowy żwirek dla kota (np. w biedronce), wsyp trochę w woreczek/skarpetkę i po podróży połóż na półce pod przednią szybą.
Bo juz zgłupiałem obieg zamknięty kontrolka się nie świeci,natomiast otwarty kontrolka się swieci.. tak?
Sprawdź czy nie masz wilgoci w aucie. Nagrzewnica nie cieknie? :)
W klimie manualnej obieg po zamknięciu zapala diode- tzn świeci się przycisk zamkniętego obiegu. U Ciebie jest odwrotnie?
U mnie podobnie parują szyby w podobnej sytuacji jak opisuje GexN. Rano jak mróz zostawiam auto wygrzane i idę do pracy, w tym czasie jak świeci słońce skrapla mi się tak samo woda na szybie. Zacząłem odwracać auto, tj parkować tyłem na swoim miejscu i tylna już nie paruje tak jak to było z przednią. Zacząłem też wietrzyć auto jak opisuje to GexN i na razie spokój. Jeżeli Ty masz to w trakcie jazdy a nie postoju to albo nagrzewnica cieknie albo jeździsz na zamkniętym obiegu. Żwirek dla kota też dobra opcja.
Jakby mi nagrzewnica ciekła to by mi płyn chyba ubywał a nie ubywa... wilgoci nie mam sprawdzałem suchutko u mnie problem jest w trakcie jazdy po 20 km jazdy koszmar ,mysle ze poduszki czy zwirek to na lekkie parowanie szyb byłby skuteczny tu niemal ze pada deszcz na tych szybach ..
Zdejmij progi,podnies wykładzinę i sprawdź jak jest pod nią.
Jeśli wszystko działało przed montażem {szyby nie parowały) to na bank panelik nie działa inaczej mówiąc cyrkulacja wewnętrzna i zewnętrzna szwankuje (zamknięta}
To że dioda świeci wcale nie oznacza że klapa działa a sprawdzić to jest bardzo prosto ,wyjmujesz schowek pasażera i twoim oczom ukazuje się fajna kratownica a zanią jest ta klapa popstrykaj wyłącznikiem i zobaczysz czy działa .Nawiasem mówia to nawet ja słychć jak pracuje .
Acha i jeszcze zobaczył bym przy podszybiu plastiki bo tam jest wlot powietrza