Witam.
Zastanawia mnie jedna rzecz, czy w alfie 159 1.9 jtdm 16V po wyłączeniu asr vdc wyłącza sie ono całkowicie, czy jednak coś tam jeszcze nad nami czuwa?
Printable View
Witam.
Zastanawia mnie jedna rzecz, czy w alfie 159 1.9 jtdm 16V po wyłączeniu asr vdc wyłącza sie ono całkowicie, czy jednak coś tam jeszcze nad nami czuwa?
Instrukcja się kłania. Nie dość, że darmowa to jeszcze po polsku: http://aftersales.fiat.com/elum/home.aspx?id_language=9
Wciskasz guzik na około 3 sekundy i wtedy się wszystko wyłącza.
Śnieg popadał będą drifty :D
Na ręcznym...
W tym teście byłego kierowcy wyścigowego jest coś o tym
https://www.youtube.com/watch?v=fkAsUbpx3gE
2:00
Czepiacie się chłopaka.. a wystarczyło przeczytać (też kłania się czytanie ze zrozumieniem) , że wyłącza ASR i VDC czyli dwustopniowo i pyta czy to już wszystko. Jest wiele aut na rynku, które nie wyłączają wszystkiego do końca i stąd nawiązanie do Seata (Panie jaboleq)
Idzie wyłączyć tylko trzeba wiedzieć jak. Taka toyota gt86 też ma przycisk tylko tryb sport, w którym esp mniej ingeruje ale jednak działa ale są procedury aby wyłączyć całość i pewnie FR też taką ma.
W eLearn jest dokładny opis systemów kontroli trakcji, zachęcam do lektury.
Panie, Belfer napisał, że wyłącza wszystko. I to w pierwszym poście z instrukcją. Co mnie obchodzą inne marki, że są dla ciot i nie wyłącza się. Pytanie było o 159 je dostał, a że nie potrafi zrozumieć ten "dzieciak" to nie mnie za to wiń.
- - - Updated - - -
Spójrz w lustro i się zastanów nad sobą zanim ocenisz innych.
W końcu to bolid młodzieży wiejskiej wiec jak tak wygląda serwisowa procedura wyłączenia systemów to mnie nie dziwi. Pisząc procedury nie mam na myśli wprowadzenie systemu w błąd tylko wyłączenia wspomagaczy. W toyocie wystarczy odpowiednia kombinacje wciskania hamulca i zaciąganie ręcznego po czym system się rozłączy i zostaje goły ABS. Ale nie dziwie się, że nie idzie tego rozłączyć przyciskiem bo patrząc na poziom wielu wypowiedzi w tym temacie nie skalanych inteligencją dla wszystkich było by bezpieczniej gdyby jednak w AR też się nie dało tego wyłączyć jednym guziczkiem :)
Panowie... A jakby tak podać odpowiedź i link do źródła to by było źle? Bez tych wszystkich "dodatków"? Niedługo nowy użytkownik nie będzie miał szans znaleźć żadnego info na forum bo tylko mądrowanie się w każdym temacie!.
Wielcy mi alfiści. Na drodze to każdy łapka w górze i światełka, a na forum to obrzucanie i wytykanie podstawówki?
Pomyślcie o tym. Mamy szansę być wyjątkowym forum, skoro jeździmy wyjątkowymi samochodami. Nie zachowujmy się więc jak buce. Ok?
Niech to będzie życzeniami noworocznymi.
Ps. Moderatora proszę o posprzatanie tej stajni, bo 90% postów nic nie wnosi :)
Moderator ma być jak policja. Robić porządek i nie unosić się swoją dumą.
Jak ma do tego prawo (i powód oczywiście) to niech przypierdoli pałką, a nie ciągnie dyskusję która w 99% ma oczywisty efekt.
Po co mod ma swoje prawa? Żeby straszyć?
Niech zacznie stosować - jak może i jak potrzebuje. A jak nie chce, to trzeba schować dumę.
Jako zalozyciel tematu zwracam sie z prośbą do moderatora o jego usunięcie. Zakonczy to wszelkie nieporozumienia. Dziękuję.
To nie mój dział i nie ja w nim robię porządki.
Możesz mi wskazać jedno zdanie merytoryczne z Twoich dwóch postów? Ja jakoś nie widzę w nich nic na temat... ale ja przecież nie umiem czytać:)
Odpowiedziałem dość wyraźnie, że wyłącza się wszystko po około 3 sekundach. Co tam jeszcze brakowało?
Panie i Panowie czytam i nie dowierzam... po co takie złośliwości i uszczypliwości? jeden potrzebuje przeczytać dwa razy i dopiero zrozumie jeden przeczyta raz i wszystko jasne... po co te wyzwiska... trzymajmy poziom... chłopak zapytał... czemu mu nie mamy odpowiedzieć? czegoś nie zrozumiał... czemu mu czegoś nie wytłumaczyć? wiadomo nie róbmy jednocześnie chaosu bo to też nie ma sensu... i naprawdę będziecie się posługiwać stereotypami odnośnie kto czym jeździ? jedni jeżdżą BMW drugi Hondą... dlaczego by nie... jeśli im się podoba to ich wybór... my jesteśmy miłośnikami Alfy i cieszmy się z tego...
co do pytania odnośnie tematu... z tego co mi wiadomo w 159 z "guzika" wyłącza się całkowicie "wspomagacze" tak jak napisał jaboleq (wiedza zdobyta jedynie z sieci)... a np w 156 esp nie dało się wyłączyć przyciskiem... jedynie co się dało wyłączyć to vdc (w wersji poliftowej, w wersji przed liftem nie wiem bo nie miałem)...
Popłacze się ze śmiechu. Wszystko w prostej instrukcji jest. Dlaczego ludzie ich nie czytają? :O
Mati_17 ... czytam serwisówki i doświadczenie własne.
Wysłane z mojego SM-A500FU
Tak masz absolutną racje... przyznaje pomieszały mi się skróty :) sorry za wprowadzenie w błąd :)
nie neguje Twojej wiedzy... ale wiesz jak to jest jeden przeczyta i nie kuma... dopiero trzeba mu z instrukcji na polski przełożyć... a może ludzie nie potrafią używać wyszukiwarki i nie wiedzą jak odszukać instrukcji... tego nie wiem... po za tym wiesz doświadczenie wynikające z użytkowania jest dużo większe niż tylko instrukcja... tak czy inaczej uważam, że nie ma sensu się czepiać... różni są ludzie... jest forum trzeba sobie pomagać... i trzymać przy tym poziom :)
Zgadza sie. Ale jak ktoś zadaje konkretne pytanie, dostaje odpowiedź na tacy karze bardziej doświadczony "czytać ze zrozumieniem" to nie można się dziwić lekkiej ironii.
Wysłane z mojego SM-A500FU
Ja ze swojej strony powiem tylko tyle że, jeżeli będziesz długo latał na cały czas zaciągniętym ręcznym to komputer dostanie pierdol...Ca i będziesz miał choinkę na desce rozdzielczej a na dodatek zostaniesz pozbawiony nawet ABS. Wystarczy zgasić samochód chwilkę odczekać odpalić i spokojnie ruszyć z jedynki tak żeby tylnia i przednia oś mialy taką samą prędkość, i wszystko wróci do normy. :D
potwierdzam słowa kolegi wyżej - przy nadużywaniu ręcznego wywala błąd abs, vdc i hill holdera - można się trochę wystraszyć.
aha , ale jak zaciagamy na postoju to też :confused:
nie, chodzi o zaciąganie ręcznego w trakcie jazdy ;) na postoju zaciągaj bez obaw!
A ja podziękuję za to co przeczytałem w jednym z pierwszych postów. Bo taki debil ze mnie... Myślałem, że jak raz nacisnę przycisk, to wszystko się wyłącza. A tu rzeczywiście. Przytrzymałem 3 sek. i wtedy wyłącza się wszystko.
Dzięki koledzy.
Pomyśl logicznie jak może zaciągnięty ręczny powodować na postoju błąd? Jak piłujesz pod tesco auto na ręcznym to system głupieje bo co chwile ma odczyt prędkości tylnych kół zero, a przednich normalny po czym stwierdza, ze któryś z czujników jest walnięty, częstuje błędem i odcięciem wszystkich systemów łącznie z ABSem.
Czytając ten dział to twoje pytanie łapie się pod 99% pytań zadawanych tutaj codziennie więc musiał bym tak traktować większość postów ;]