Piszczenie, dym spod maski, brak ciepłego powietrza
Cześć!
Moja Alfa po raz pierwszy od zakupu pokazała swój rodowód. Objawy: popiskiwanie spod maski (z lewej strony silnika, stojąc przed samochodem), trochę dymu, nieprzyjemny zapach we wnętrzu i pod maską i ta sama temperatura nawiewu niezależnie od ustawionej wartości. Do tego wydaje mi się, że samochód dosyć szybko się zagrzał (mowa o wskazaniach czujnika temp. cieczy).
Poziom płynu w chłodnicy i oleju w silniku w normie.
Pacjent to Alfa 159 1.9 JTDm 16v
Poniżej filmik obrazujący piszczenie:
https://www.youtube.com/watch?v=4XoMgSfY_Ls
Ktoś ma jakiś pomysł?
Piszczenie, dym spod maski, brak ciepłego powietrza
Dostałem od poprzedniego właściciela (mój dobry znajomy, kupił je jako nowe w salonie w Warszawie) książkę serwisową od mechanika (serwisował tylko u jednego) i wychodzi, ze rozrząd razem z pompą wymieniany był 33 tys. km temu.
Więc albo jakaś trefna sztuka, albo mechanik ściemniał.
aktualizacja:
Dobra, samochód już u mechanika. Na szybko zrzuciliśmy tylko obudowę rozrządu i na pierwszy rzut oka jedna rolka była prawie zatarta, a lekko luźny pasek chciał się z niej zsunąć i tarł o osłonę (stąd dym i zapach spalenizny). Do wymiany idzie kompletny rozrząd, koło pasowe, przy okazji do wywalenia klapy wirowe (razem z czyszczeniem kolektora i egr), które planowałem robić na wiosnę, ale skoro nadarzyła się okazja to lepiej machnąć wszystko za jedną robocizną. ;)