P0430 - System Katalizatora. Bank nr.2
Siema Siema moje mordy :cool:
Dzisiaj jadąc z pracy ujrzałem piękną ikonę Check Engine i jakże jedwabny dźwięk piiik piiik :D no i zabawa się zaczyna , przyjechałem do domu , podłączyłem belle pod komputer okazało się że błąd to P0430 czyli System Katalizatora bank nr2 . Na innych forach wyczytałem że najczęstszą przyczyną jest właśnie katalizator a nie sonda , bo sonda w banku 2 jest odpowiedzialna za określenie wydajności katalizatora i w niej za bardzo nie ma co się popsuć :P błąd wyskoczył mi tak po 5km przejechanych jednostajnym tempem ok 2.500 obrotów . Czy ktoś z was miał już taki problem ? Nie widzi mi się kupowanie katalizatora nawet za magiczne 2 tyś zł :cool: myślałem czy w razie konieczności nie szło by rozciąć katalizatorów i fajnie cały ten syf *koszyk ceramiczny:confused: ?* wywalić na zbity (...) po czym sondy podpiąć do czegoś takiego http://allegro.pl/emulator-katalizat...672579077.html .
Na stacji kontroli pojazdów i tak nie sprawdzają emisji spalin, moim zdaniem nie takie łupy jeżdżą po tym kraju.
Czy ktoś już borykał się z takimi problemami ? Jeśli tak to jak je rozwiązał ? oczywiście wszystko na swój koszt :cool: