Witam, zauważyłem ostatnio że mam mokry dywanik pod pedałami, efekt ten dzieje się gdy mam włączoną klimatyzacje. Mam pytanko czy gdzieś tam w okolicy znajdują się jakieś korytka które mógłbym być zapchane?. Pozdrawiam :)
Printable View
Witam, zauważyłem ostatnio że mam mokry dywanik pod pedałami, efekt ten dzieje się gdy mam włączoną klimatyzacje. Mam pytanko czy gdzieś tam w okolicy znajdują się jakieś korytka które mógłbym być zapchane?. Pozdrawiam :)
Na pewno woda pochodzi z klimatyzacji, a nie wchodzi drzwiami, tak jak w tym temacie: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...a_auta-27.html ?
Ciężko powiedzieć ale po kilka ciepłych dniach bez deszczu dywanik w okolicach pedałów był nadal mocno mokry
Szyber dachu nie mam u siebie. Ale poczytałem sobie o uszczelkach w drzwiach i zauważyłem jedną rzeczy, że szyba kierowcy zawsze wyjeżdża z drzwi lekko mokra. Może jednak w drzwiach jest akwarium.
Kurcze w sumie to mam dwie kałuże i po stronie kierowcy i pasażera. Od pasażera już znalazłem przeciek rzeczywiście blacha pod boczkiem przecieka Ale nie mogę znaleźć miejsca gdzie woda dostaje się pod moje pedały. Chyba zapowiadają się pracowite święta :) Dałem jeszcze jeden nowy temat http://www.forum.alfaholicy.org/159_...tylatorze.html
mianowicie do czego jest ta kostka nikt z was nie wie? albo czy ją macie w aucie u siebie i czy jest podłączona może ktoś sprawdzić :)
Mam ten sam problem. Porobiłem z drzwiami i jest ok, były już zniszczone uszczelki, widać było zacieki. Ale to nie rozwiązało problemu, woda wlewa się gdzieś z podszybia. Wpada pod pedała, następnie wędruje do tyłu. Rozebrałem z rana podszybie myślałem że zatkane mam kanały odpływowe, ale to nie to. Polewałem wodą z kubka w okolicach odpływu po stronie kierowcy i pod pedałami robiło się znacznie bardziej mokro. Kanał odpływu po stronie kierowcy mam jakiś taki zdeformowany, ale nie ważne czy lałem obok kanału, czy prosto do niego część wody spływała faktycznie pod auto, pod pedała. Nie wiem jak to jest zbudowane w środku, pewnie po świętach będę musiał rozebrać nadkole. Ktoś ma jakiś pomysł ? Miał podobny problem i go rozwiązał ?
W załącznikach dodam zdjęcia lewego i prawego odpływu.
Załącznik 226278Załącznik 226279
Dziś dopiero zabrałem się za moją alfe. W sumie nie udało mi się ustalić skąd woda leci do środka . Ale przeczyscilem odpływy na podszybiu były całkowicie zapachane szczególnie ten od strony kierowcy. Oraz zdemontowalem dywanik kierowcy i okazało się że jest więcej wody niż myślałem. Cała gąbka mokra można ją wyciskać.
Witam. Przerabiałem taki temat u siebie jakiś rok temu i chyba jako jednemu z nielicznych woda dostawała się przez połączenia blach w podszybiu (grodzi-słupka przedniego kierowcy-elementów nadkola). Dostawała się do środka słupka na którym zamontowane są zawiasy drzwi kierowcy i przez otwór którym wyjmujesz ogranicznik drzwi do kabiny prosto pod dywanik.Znalezienie przecieku nigdy nie jest proste i wymaga dużo cierpliwości. Najpierw zdemontowałem wykładziny po tej stronie auta (z tyłu jest jedna na dwie strony), potem osuszyłem podłogę (pianki z wykładziną schły parę dni) i na końcu polewanie punktowo wodą i patrzenie co się dzieje. Zawężając ilość miejsc polewanych doszedłem do tego jednego połączenia (chyba trzech blach). Do uszczelnienia użyłem syliconu neutralnego(nie niszczy lakieru) bezbarwnego, a na to jeszcze warstwę uszczelniacza dekarskiego w kolorze auta.Po roku ani kropli wody w aucie, więc zabieg uważam za udany. Pozdrawiam.
Temat ogarnięty. W moim przypadku przyczyną zamakania dywanika pod pedałami i następnie za kierowcą była zdeformowana plastikowa "rurka" od odpływu w podszybiu oraz wypadnieta uszczelka od wężyka (nie bardzo wiem po co on wchodzi pod deskę, jest z płynem do szyb).
Zdjęcie 1. Zdeformowany odpływ.
Załącznik 226700
Cały wyciągnąłem oraz zaizolowałem na łączeniach odpowiednim silikonem.
Zdjęcie 2.
Załącznik 226701
Po 24 godzinach testy. Wlewałem wodę po przedniej szybie ale jednak nadal woda dostaje się do środka :/ Rozebrałem nadkole, okazało się że woda przedostawała się też otworem zaznaczonym strzałką na Zdjęciu 1. Spływała po ściance i przez dziurę w której powinna być uszczelka (Zdjęcie 3. i Zdjęcie 4.) dostawała się do kabiny.
Zdjęcie 3.
Załącznik 226702
Zdjęcie 4.
Załącznik 226703
Uszczelkę poprawiłem na łączeniu delikatnie silikonem i wsadziłem na swoje miejsce.
Sprawdziłem szczelność i teraz Bella nie będzie się bać wody :) :)
Ja dopiero dziś rozebralem całą tapicerkę wewnątrz fury za fotelem kierowcy było 1.5cm wody po pedałami nie było aż tak źle ale mokro. Auto sie suszy a jutro zakładam fotel kierowcy i jadę na myjke. Zobaczymy co z tego wyniknie. A jeżeli chodzi o ten odpływ na podszybiu to tez mam go lekko zdeformowanego ale woda jak się leje i nawet wpada w ta dziurę pomiędzy blache a odpływ to leci raczej po nadkolu i pod auto a nie do wewnątrz.
Ja mam uszczelnione wszystkie drzwi więc problem przeciekających drzwi rozwiązany ale mam wodę pod pedałami... czy we Włoszech nie pada deszcz ? :)
Z tego co wyczytałem to przyczyny mogą być dwie:
- odpływ w podszybiu
- wężyk od klimatyzacji ?
Znajdę chwilę to postaram sie znaleźć tą ( ostatnią ? ) nieszczelność...
qrrrr u mnie powodz
Jeszcze dokładnie nie wiem gdzie leci ale gąbka pomiędzy modułem pedałów a blachą grodziowa jest mokra widać to na zdjęciu poniżej. http://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/04/583.jpg
I jak leje się wodę na szybę przednia to gdzieś w tym miejscu wpływa do środka.
rozebrałem. kanał odpływowy w podszybiu cały zapchany. po wyjeciu wykladziny i polewaniu przecieku nie ma. podloga sie suszy moze bedzie ok.
Wysłane z mojego SM-J320F przy użyciu Tapatalka
U mnie podobna przyczyna choć ja mam gaz w aucie i gazownik wywiercil otwór fi 10 na kabelek fi 4 całość zalał silikonem. Po pewnym czasie silikon puścił i była duża dziura do wewnątrz auta. Gdy odpływ się zapchał zaczęło wodę odprowadzać z podszybia wprost pod fotele.
Ten odpływ może pozostać zdeformowany i raczej woda powinna spływać po nadkolu. U mnie dodatkowo była wypadnięta uszczelka gumowa od wężyka do spryskiwacza (na tył), który wchodzi przez nadkole do środka pod deską.
Odswiezam kotleta otoz po paru miesiacach po uszczelnieniu drzwi od pasazera znowu mam wode na dywaniku . Czyzby silikon poscil czy odplyw sie zatkal
Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka