Witam moja bella przeszla chiptuning z 150 na 175 czuc moc calkiem inna bella
Printable View
Witam moja bella przeszla chiptuning z 150 na 175 czuc moc calkiem inna bella
Niezły pierwszy post - gratulacje :)
no jestem tu nowy wiec jeszcze niewiem za bardzo
Gratki, pokaż wykres :cool:
teraz calkiem inna bella 170 km i moment obrotowy 395:)
- - - Updated - - -
Załącznik 240964
EDIT: chipowałem 1.9JTDm i pozostałe alfy benzyny i trochę się interesowałem wykresami i pewnie sie nie znam, ale co przykuło moją uwagę:
1.powyżej 4300obr/min auto jest słabsze niż przed chipem
2.moment poniżej 2000obr jest mega większy niż przed chipem - nie wiem czy to dobrze zrobi sprzęgłu/dwumasie i innym elementom przeniesienia napędu tym bardziej że w skrzyni M32 jest problem z wytrzymałością łożysk, a sam dwumas nie ma szczególnego zapasu
3.odcięcie jest niżej o jakieś 200obr/min.
4.peak ok 2400obr/min - przed chipem też był ale mniejszy niż po a to czuć przy przyspieszaniu raczej na niekorzyść
mi Cinek robił 1.9 i zrobił następująco:
Załącznik 240972
po kolei porównam z powyższymi uwagami:
1.na wyższych obrotach auto jest zawsze dużo mocniejsze
2.moment poniżej ok 1900ob jest minimalnie skastrowany - zostawiamy bezpiecznie dla przeniesienia napędu
3.odcięcie po chipie jest ustawione minimalnie wyżej
4.nierówności charakterystyki momentu (u mnie był peak w dół ok 2700obr) zostały wyrównane
czy Twoje auto było strojone czy jakiś gotowiec wgrany i tylko zhamowane?
aha, jest cały dział na forum Tunning, tam takie tematy powinny lądować - poproś admina o przeniesienie tematu
sorki, coś kojażyłem temat ale coś mi się pochrzaniło jesli chodzi jaki to silnik. cyfrom bezwzględnym w ogóle się nie przyglądałem bo często jest to niemiarodajne ze względu na niekoniecznie skalibrowaną hamownię, czy błędy w setupie typu czujniki itp - staram się oglądać wykresy porównawczo przed i po i oceniac co się dzieje na wykresie. już poprawiam posta.
no to jest 1.9 jtdm 150 km
to już wyjasnione zostalo rano, moje komentarze sa ciągle aktualne, auto moim skromnym zdaniem nie wyglada na zestrojone, a efekt końcowy jest niewlasciwy
Czyli co jest zle zrobione?
pierwszy post pod Twoim wykresem napisalem co mi sie nie podoba, masz tez porównanie do strojenia wykonanego w mojej poprzedniej 1.9 i dla kontrastu opisane jak to powinno wygladac.
twoj chip wyglada na nieumiejetnie zrobione strojenie lub wgranie jakuegis gotowca z innego auta albo dolizenie marnego boxa ktory oszukuje ecu
Aha rozumiem
tylko ze nie mam zadnego boxa i robilem chipa w firmie
pisalem xxx lub yyy lub zzz.wychodzi na to ze nie miales strojenia tylko jakis dziwny gotowiec wgrany ktory ma jak dla mnie mankamenty i nie wyglada na dobrze zrobiona usluge. na pewno z tym programem nie wciskaj mocno gazu na wysokich biegach poki nie osiagniesz 2000obr, bo zbyt mocno bedziesz obciazal caly uklad przeniesienia napedu - za duzy moment obrotowy przy zbyt niskich obrotach. nie trzesie Ci autem gdybys tak zrobił na probe (co by znaczylo ze na dzien dobry dwumas nie daje rady)? ile Cie kosztowala ta usluga? pytam bo u Cinka to jest pewnie cos lekko powyzej 1tys za pelne strojenie jtdm.
No to co z tym fantem teraz zrobic?
Tylko znowu trzeba kase dac
- - - Updated - - -
tylko ze ten chip byl tobiony konkretnie pod moje auto a nie zaden gotowiec
Ta firma zrobila juz duzo samochodow i nigdy nie bylo problemow z mojej alfy program byl zczytywany przesylany do obrobki i wgrywany wiec to nie gotowiec
- - - Updated - - -
I to byl chip i wylaczenie egr zostal dpf i klapy wirowe
co znaczy do obrobki dokladnie? ile bylo hamowan i poprawek (strojenie)- czy moze pierwsza wersja wgrana,hamowanie i po robocie? nie kumam czemu zakresie bardzo niskich obrotów jest tak dowalone momentu, nie wiem tez czemu gorny zakres obrotow po chipie jest gorszy niz przed. ja bym sie doksztalcil i jechal na reklamacje. masz te drgania od dwumasy czy przegubow jesli np na 5/6 biegu jadac powiedzmy na 1500obr depniesz gaz do max? jesli tak to jak dla mnie juz jest podstawa mocna do reklamacji(a w razie czego nie daj sie zbyc ze masz juz slaby dwumas czy przeguby)
ps.a po co klapy zostaly? jesli kolektor masz plastik to klapy czym predzej wywal bo sie w tych kolektorach urywaja i potrafia uszkodzic silnik, jesli alu to i tak trzeba wywalic i zaslepic oski bo robia sie nieszczelnosci a listwa sterujaca lubi spadac i kazdy cylinder pracuje w losowym ustawieniu klap(poza trzecim ktory jest bezpośrednio sterowany silniczkiem)-czyli zle to wtedy dziala
ps2.sorry za popsucie dobrego nastroju
no coz niewiem juz co robic
skontakotwać się z kolegą [MENTION=14921]@sdero[/MENTION]@
- - - Updated - - -
więcej chyba do kogoś z krk nie muszę dodawać
aaaa - i nie mów , że bocian Cie pokierował bo Ci menda jedna lajkonikowa doliczy ze pińcet !!!!!!
ok bede pamietac
co z klapami itp - słabo odpowiadasz, człowiek tu się produkuje żeby Ci pomóc a nie dostaje odpowiedzi
klap nie wywalale jak byl robiony chip tylko zastanawiam sie czy je usunac czy wylaczyc je programowo?
nie przypominam sobie na forum nikogo kto by wyłączał programowo, każdy raczej usuwał. no ale teoretycznie czemu nie? tylko i tak warto kolektor wyjąć i go wyczyścić, bo po latach pracy z EGRem będzie totalnie zasyfiony.
przeciwko wyłączaniu zamiast usuwaniu klap jest jeszcze argument szczelności. aluminiowe kolektory traciły szczelność na ośkach z czasem, a że już nie masz EGR to nawet jak nic nie będzie się ruszać, nie zalepi CI tych nieszczelności syfkiem, więc do bani.
PS> a tym chipem się aż tak nie przejmuj, no jest częściowo niepoprawnie zrobiony ale silnik nie wybuchnie od tego. nie wciskaj gazu bardzo mocno poniżej 2000obr to główną wadę tego programu ominiesz (obciążanie układu przeniesienia napędu). najwyżej kiedyś, jak juz sobie fajnie zrobisz wszystko z klapami, czyszczeniem kolektora, to podjedziesz do dobrego gościa któy Ci to wystroi (wiele hamowań wiele poprawek) a nie wgra coś takiego prawie gotowego jak to co masz teraz.
jak [MENTION=59606]quba[/MENTION] napisał, ciesz się autem
Ciesz się autem a zarazem nie bądź zdziwiony jak objadą cie alfy ze słabszymi silnikami. Kolega Epsonix pokazał ci na swoim przykładzie jak powinny przebiegać kreski, mało tego, ładnie ci to wszystko wytłumaczył, weź ten wykres i jedź do tych fachowców, żeby ci przynajmniej zrobili podobnie o ile potrafią, albo niech umotywują dlaczego w taki sposób zestroili twoją fure.
to co o takim strojeniu sądzicie:
Załącznik 241068
klapki są ok, kolektor czysty, egr wyłączony, brak wibracji, przelot 173tyś. Zamysł był żeby ciągnęło jak najniżej.
Nie działa załącznik.
Skąd zamysł żeby ciągnęło jak najniżej? Nie lepiej chronić układ przeniesienia napędu?
Kurna, ja tu zdrowe przeguby chcę wymieniać (przynajmniej na oko mojego mechanika) bo gdzieś wyczytałem, że wibracje przy bucie to na bank przeguby, a tu się dowiaduje, że może trzeba sprawdzić co w sofcie siedzi... nigdy nie hamowałem auta. Nie wiem ile ma momentu, ale jesteście pewni, że zdrowe podzespoły mogą zaczęć wibrować przy za dużym momencie??
Co do tematu: często "tunerzy" pytają czy auto ma mieć mocniejszy dół, czy górę i robią na życzenie klienta. A czy myślą o tym czy podzespoły wytrzymają to już pewnie różnie..
jak najniżej, bo właśnie od dołu seria nie ciągnie prawie wcale, muł straszny. Załącznik 241069
oczywiście sama jazda nie na wariata, nie strzelam ze sprzęgła anie nie butuję cały czas, jak sytuacja wymaga to mam moment od dołu i z niego korzystam
Przyspieszanie z butem w podłodze poniżej 2K obr to katorga dla całego układu korowo tłokowego i przeniesienia napędu. 159 jest mułem nawet z 2.4, a co dopiero 2.0, masa robi swoje.
no nie mam niestety, a jeżdżę z głową, staram się butować przed 2 tyś
Przecież to bez sensu mieć moc przed 2k obrotów i nie móc z niej korzystać kosztem gwałtownego spadku momentu obrotowego powyżej 2,5k.