wibracje - przegub wewnetrzny?
Witam, problem jest nastepujacy: podczas przyspieszania auto wpada w wibracje, szczegolnie czuc je na kierowniczy przy ok 2000 obrotow. Gdy puszczam gaz wibracje ustaja. Na innym forum doczytalem sie, ze to moze byc objaw padajacych przegubow wewnetrznych. Jaki jest koszt naprawy jesli to jest to? Macie jakies inne pomysly? Problem pojawil sie po wczorajszej wycieczce 100 km podczas burzy, kilka razy musialem sie przeprawiac przez rzeke na drodze. Mozliwe ze auto troche mi podlalo....
Alfa 156 2,4JTD wibracje auta
Miałem podobny problem tzn. przy przyspieszaniu samochód wpadał w wibracje. Okazało się że przeguby wewnętrzne się zużyły i luzy na krzyżaku wewnątrz przegubu powodowały te wibracje.
Jeśli ktoś ma zamiar wymieniać przeguby radzę wybrać się pod auto i je zmierzyć bo zakładane były dwa rodzaje i nawet po numerze VIN nie można stwierdzić który rodzaj jest zamontowany.
Na szczęście na oko można stwierdzić jaki ma się w aucie, krzyżakowy ma ok. 5cm szerokości a homokinetyczny ok. 3cm. Radzę sprawdzić bo ja przez moją niewiedzę musiałem odesłać homokinetyczne (95zł szt.) które w ciemno kupiłem i kupić krzyżakowe (185zł szt.):( na allegro oczywiście :)