Jakie macie lub nad jakimi się zastanawiacie na lato, czyli o rozmiarach 19-21 cali :)
Tutaj wersja FE na 20 z Q
Printable View
Jakie macie lub nad jakimi się zastanawiacie na lato, czyli o rozmiarach 19-21 cali :)
Tutaj wersja FE na 20 z Q
Myślę, że większość ma wersję FE - podobnie jak Ty - i temat "lata" jest załatwiony - bynajmniej ja tak myślę, bo zostaję oczywiście na oryginalnych 20" - mnie się podobają. Chyba, że ktoś ma 18", to pewnie bym zamienił je na zimę, a o lecie faktycznie myślał...
Na marginesie - chyba więcej ruchu będzie w temacie "zimy" no ale nie teraz.
Na ogłoszeniach już z 2/3 ofert stoi na felgach 17-19, więc moze sporo osób będzie wymieniać.
Ja powiem tylko, wzór Q 20 cali będzie też w wersji budżetowej, ale prawie 2 kg cięższy. Czyli coś jak 19 w Giuli do Q i Veloce, tez się nieco róznią, choć identyczne z wyglądu.
Moze i nudno tak ale to samo mam...lato Michelin, zima Pirelli....wlasnie dzisiaj zmienialem, samochod podniesiony wiec stad taka luka nad kolem....
Załącznik 243598
A tutaj wersja "diesel Q" ;) na 19 od Giuli
Powiem wam tak, powoli odechciewa mi się czekania za felgami Q 20 cali (głównie zalezy mi na mniejszej wadze i szerokości 9 cali), bo w 4 miejscach mówią, że czas oczekiwania nieznany :(
Już temp pod +30, a ja cały czas na zimowych. Więc powoli rozważam te MAKi, tylko zastanawiam się jeszcze czy całe czarne, czy jednak czarno-srebne (te zawsze można "doczernić" a nawet przekształcić w czarwony pasek ;) ).http://www.forum.alfaholicy.org/imag...018/05/140.jpg
https://i.imgur.com/bXjGEqZ.jpg
https://www.makwheels.it/en-ww/car-c...10&diameter=20
Paramatry identyczne jak w wersji FE, czyli 20x8,5 i ET31.
glosuje zdecydowanie za srebrno-czarnymi....(choc troche jak z Audi albo Volvo) ...ale....ciagle zaluje ze moj FE nie ma wzoru "5 dziur" w 20' to byloby naprawde Alfa. Te stndartowe 20' FE sa piekne ale pasuja bardziej do BMW.
czarno srebrne - ożywiają ;-)
w Audi ;) choc MAK określa je jako uniwersalne, a nie dedykowane pod markę.
http://forum.audirsclub.it/showthrea...-NURBURG/page2Załącznik 245153
Choć 5-ramienne to klasyka klasyk, powinny pasowac do prawie wszystkich aut.
Czarne ładniejsze - jak masz listwy dookoła okien czarne.
Jak masz srebrne listwy to lepiej te drugie.
No własnie rozważam czarno-srebne głównie przez ramki srebne, bo cyba wszystkie FE mają srebne?
Tak FE to srebrne ramki....tym samym mysleniem zamontowalem srebrne relingi dachowe a nie czarne. Ale to tak juz jest ze mna...jak auto jest ze srebrnymi do zamieniam na czarne, jak nie ma srebrnego difuzora to dokuoie, jak ma to zamieniam na czarny....takze z lusterkami...srebrne, nie czarne....hehehe. Zaesze zamieszanie.
No więc podpytałem o te MAKi w kilku miejscach i stnadardowo, fajne felgi:
"nie mamy na stanie, nie ma w Polsce, nie mamy inforamcji, by miał je producent" :D
Nie no kuźwa, czy na tym świecie nikt już nie chce zarobić? ;)
Nie mamy pana palta i co nam pan zrobi?
Co byście panowie brali, Maki za 1300 szt, czy orgi Q za 2100 szt?
Powoli rysuje się dostepnośc obu :D
W tych Q 20 nie pasuje mi tylko to, że troche tarcze za małe się wydają (bo wg mnie są o 1 cal za małe jak na te masę i 280 KM).
Tylko ori Q.
Nie, to sa dedytkowane do Giuli wesji Q, do Stelvio wersji Q wyglądają ciut inaczej i mają 20 a nie 19 cali.
Bo rozumiem, że mówisz o tych:
http://www.forum.alfaholicy.org/zala...vio-diesel.jpg
- to twoje? Masz tam 19x9 czy 8,5?
No i nie żartowałem z felg, bo sam tez takie kupiłem, ale postanowiłem poczekać za ori 20-tkami.
Mnie bardziej ciekawi, czy te felgi 19Q masz na dystansach, czy moze opona na 235? Bo na 255 bez dystansów nie wchodza z przodu na tych felgach (przynajmniej wersja 19x9).
Felgi 20Q już siedzą, do tego kilka drobiazgów i robi się prywatny pakiet QV line :) Dojdzie też wydech niedługo.
Alfa dała ciała z oznaczeniami wersji i pakietami stylistycznymi, to trzeba sobie radzić. Mam nadzieje, że wyjdzie kiedyś jakiś fajny dyfuzor dla 2 rur, zamiast właściwie osłony.
- - - Updated - - -
20Q z boku
na żywo wygląda jakieś 17x lepiej niż na zdjeciach :D
Bardzo fajne poprawki....
Krawędz felgi powinny tez ok 8 mm bardziej wystawać na zewnątrz (bo ET 29 i szerokośc felg 9 cali), niż w FE oponach 255 mm, muszę to jutro sprawdzić, jak to ma się do chowania w nadklach :) Ale pewnie jest idealnie na maxa.
Przymierzał ktoś fele z giulii Q ale 4 szt 10" na tył i przód et 41- 19"???
Na przód nie wejdzie nawet 9 cali w ET34, a co dopiero ET41 i to na 10.
Z tyłu pewno wejdzie, bo sporo miejsca, ale wtedy trzeba zmienić oponę na 285 pewno.
Zresztą po co 10 cali/285 na przodzie? Tak nawet nie ma wersja Q.
Jednak wchodzi 10" na przód z dystansem 3mm przy et 41 zahacza o zacisk. Tył pasuje rewelacyjnie i jest jeszcze luz. ! Ja zadałem pytanie czy ktoś wie a nie czy komuś się wydaje ! Jak to zawsze najlepiej sprawdzić samemu :)
Dla potomnych - potestowałem 6 różnych kpl. kół z rozstawem 5x110 - chętnie pomoge :)
AVE ALFA
Ale ja wiem dokłądnie, bo sprawdzałem razem z ASO, dlatego ASO nawet nie chciało mi tego montować, ale się uparłem ... i okazało się, że mieli rację. Jedynym wyjsciem było zamontowanie dystansów, ok 3-5 mm dla ET34, ale poszedłem w 20 cali.
A twojego pierwszego zdania, nie rozumiem za bardzo, choć się domyślam :D ;) To wchodzi 10, czy zahacza o zacisk?
Jeżeli wchodzi 10 cali tobie z przodu ... to na jakich oponach? Mi na 9 calach i 255 już obcierało z przodu, więc nie mam pojęcia, jak ty tam zmieściłeś na 10 calach? Jesteś pewien, że ci nic nie obciera od środka?
No i generalnie zdajesz sobie sprawę, że 10 cali z przodu nie ma nawet wersja Q510KM?
Ja jeżdżę na tych 19 co masz zdjęte i raczej nie będę nic zmieniał, świadomie zrezygnowałem z 20 z FE, chociaż wizualnie są super.
PS. Po co ta koniczynka, jak ja tego nie mogę zrozumieć... :(
A ja nie mogę zrozumieć dlaczego niektórych boli jakaś naklejka na obcym pojeździe ! Osobiście doceniam starania użytkowników Alf w upiększanie swoich belli. Jak Komuś się nie podoba to nie i tyle, ale jeden janusz musi coś napisać bo go pokręci. To forum miłośników Alf - tak tylko przypominam i jaramy się Alfami. :)
Gdyby ktos szukal OEM 20" Stelvio wheels
Gdyby ktos szukal OEM Stelvio 20" kol jak w FE tylko czarnych moze je znalezc tutaj:
http://shop.alfisti.net/Tuning-Styli...ron::9222.html
Dobra firma...szykuje sie na kupno Ragazzona od nich....Andre, wlasciciel bardzo pomocny i zaofiarowal mi "money back" tranzakcje gdyby mi sie Ragazzon nie podobal. Pelen zwrot.
Warto wiec wspierac taka firme. (Niemiecki jak i Angielski jezyk mozliwy w kontaktach)
To jest forum dyskusyjne i każdy może napisać swoje zdanie. Chyba, że się oczekuje tylko pozytywnych opinii o swoim aucie, to można się rozczarować.
A dlaczego nie rozumiem? Z bardzo prostego powodu. Ludzie, którzy nie mają pojęcia o AR nie wiedzą co ta koniczynka znaczy, więc nikt na nią uwagi nie zwraca. Ci co wiedzą co ona oznacza, są oczywiście w mniejszości, ale jednocześnie wiedzą też jak wygląda oryginalna wersja Q.
A czy to upiększa? Moim subiektywnym zdaniem nie, ponieważ jeśli nie masz wersji Q to nie naklejaj takich oznaczeń. Polska jest takim krajem, w którym jeździ więcej BMW M-Power niż faktycznie zjechało z fabryk.
Pogodzę Was koledzy może? Ja bym dokleił koniczynkę ale cos w stylu mikro na 2-3cm max wysokie - jak w Giuliettach Sportiva na boku:
http://alfa-romeo-shop.com/product/s...lfa-giulietta/
EDIT
Szukałem pare minut allegro/ebay, znalazłem takie 30mm:
https://www.ebay.pl/itm/2-Adesivi-Re...8AAOxylk1RfWGn
Kurcze, może żeby się nie zrobił OT, to założymy nowy temat o tym?
Historię Quadrifoglio Verde każdy Alfista powinien znać, i większość zna, to zamknięty pierwotnie w romb, a potem trójkąt symbol powodzenia / sportowego szczęścia kierowców Alfa Corse (zatem to nie do końca to samo co M Power, choć sama AR czasami tak oznaczała te najbardziej sportowe wersje, ale sama też rozmyła to ostatnio zwłaszcza przy MiTo i Giuliettcie, i dopiero Giulia czy Stelvio z tym oznaczeniem na nie - w aspekcie osiągów na tle konkurencji - zasługują).
Ciekawe jak się ma ich oryginalność, bo one mają 20 x 9 cali a te ori w FE mają 8,5 cala szerkości.
A co do emblemantu QV(Q)
Ja poszedłem w wersję pośrednią, czyli chciałem mieć jakieś odniesienie do koniczynki, ale bez udawania, że mam Q510 KM :D
Czyli zrobiłem priv pakiet QV line :) który jest zresztą zgodny z prawdą, bo mam ori Q felgi, orgi czerwony przycisk s-s, dodjdzie też wdech itp. Zresztą coś czuję, że Alfa lada moment wypuści jakieś Veloce lub Q-line do Stelvio.
I zrobiłem to tylko dlatego, że Alfa ze Stelvio dała totalnie dupy. Zero oznaczenia wersji wyposażenia, wersji silnikowej, no nic .... a nie sorry, jest emblemat, że to Stelvio ;)
To już pierwsza lepsza Skora ma fajne oznaczenie wersji na boku:
http://www.skoda.co.uk/SiteCollectio...superb-lk6.png
Wersja 150 KM może być pomylona z 280 KM. A przecież wersja 280 KM to zarówno większa moc jak i lepsze przyspieszenie, niż większośc poprzednich QV! A puścili ją, jak pierwszą lepszą krowe na pole ;)
Więc koniczynka na 280 KM to jeszcze ma jakieś minimalne uzasadnienie (gdyby nie było wresji 510 KM, to 280 by na nią zasługiwało).
A co do braku jakichkolwiek oznaczeń, to dziwne, bo to pierwszy SUV Alfy w historii a tutaj takie olewcze podejscie do tematu, to już nawet Giulia się lepiej wyróznia (Veloce) z tym silnikiem. Więc jako, że nie wpadli nawet na pomysł emblematu First Edition dla swojego pierwszego SUVa w historii, to naprawiam ich błędy we własnym zakresie :D
Firste , załóż temat w dziale Nasze Belle i wrzuć tam trochę fotek swojego stelvio. Fajnie modyfikujesz auto a nie ma gdzie o tym pogadać.
Panowie, nie róbmy OT, założyłem nowy temat o emblematach:
http://www.forum.alfaholicy.org/giul...ml#post2100011
Zabawa była spora z pasowaniem felg różnych szerokości - rozmiary 19" 5x110. Na przód wejdzie 10" na dystansie 15mm z prowadzeniem felgi , natomiast opony runflat o niskim profilu i nie wygląda za miło... , bez dystansó nie zmieści się 10" - mowa o et 41 -natomiast docelowo zakładam 8,5" et 34 - czyli original z giulii Q i opony również original . Z tyłu natomiast 8,5 cala moim zdaniem za " biednie " więc założyłem 10" et 41 i również opony original. Można bawić się dystansami aby wysunąć koła na zewnątrz ale w suwie to raczej nie ma sensu :) docelowo 1 cm szerszy rozstaw przód , a 3 cm Tył. Trakcja taka sama , choć sprawdze na krętej drodze :)
Mnie się podoba :)
P.S. Takie same felgi a jak różnie wyglądaja na różnych modelach :)