Witam, przeszukałem forum ale nic konkretnego nie znalazłem, czy do włoskich aut również można taką zamówić ? I czy mała jest z przodu a z tyłu normalna ?
Oraz czy ktoś ma i mógłby się pochwalić? :D
Printable View
Witam, przeszukałem forum ale nic konkretnego nie znalazłem, czy do włoskich aut również można taką zamówić ? I czy mała jest z przodu a z tyłu normalna ?
Oraz czy ktoś ma i mógłby się pochwalić? :D
Chcesz małe tablice zgodne z prawem (obie taki sam rozmiar jak się nie mylę) czy w rozmiarze wloskim? Te pierwsze dostaniesz w urzędzie komunikacji, te drugie na allegro (nie są zgodne z prawem), więc albo mandat albo pouczenie kwestia policjanta.
Jak kupisz wybijane na życzenie w necie niech Cię nie kusi przeklejanie hologramu [emoji6]
Te zgodne z prawem co wyszły 1 lipca
[MENTION=70892]Don[/MENTION] i normalna brzydko wygląda
One są do samochodów sprowadzanych z Japonii lub USA.
To lipa, a jeszcze pytanie macie tą nakładkę taką na zderzak, czy po prostu przybita sama rejestracje ?
Można zamówić do każdego, to nie tak, że pani w WK powie, że do włoskiego nie da. Inna sprawa, że jak Koledzy pisali, ona ma rozmiar bardziej przypominający USA/JP, więc ni pies, ni wydra. No i inny numer, musisz wszystko zmieniać (dowód, naklejki, jak masz jakieś karty wjazdowe/parkingowe).
Mi by się nie chciało.
Tablicę większość ma na ramkę. Nieliczni na nity prosto w zderzak, albo taśmę dwustronną.
Te tablice stają się powoli elementami wieśtjuningu. Jak zwykle w Polsce, miało być normalnie, a wyszła wiocha.
O to ci chodzi? Żeby wyglądać kul i dżezi?
To nie lepsza była 20-letnia Calibra?
Ale Janusz ból masz masakra. chodzi mi oto żeby wyglądało to jak powinno, niby polskie są inne ale i tak bardziej pasują pewnie niż zwykłe, dlatego chciałem się dowiedzieć czy ktoś ma i jak to wygląda więc daruj sobie ;)Załącznik 249788
Cześć kolego
Ja mam małe. Po prostu idziesz i mówisz ze chcesz małe. Bez dopłaty ofc.
Nie wyobrażam sobie żeby zakładać Julce ten pług do śniegu z przodu jeśli małe blachy sa dostępne ;-)
Nie można zamówić małej i dużej. Mała z tyłu wyglądałaby słabo, ale poradziłem sobie i z tym :)
pozdr
Załącznik 249819
I blachy i dowód wymieniają bez opłaty? :O
Aaa jasne to widzisz przeczytałem co chciałem [emoji6] to już jest spójne z moja wiedza.
Wieś tańczy i śpiewa i nie piszę tego złośliwie.
Bo skończy się na tym, że naprawdę potrzebujący tej tablicy obudzą się z ręką w nocniku, bo w każdym województwie jest ściśle określona ich liczba i więcej nie będzie.
Ta liczba została oszacowana (z zapasem) na podstawie liczby rejestrowanych samochodów, które mogą z tego skorzystać.
Kto logicznie patrząc mógł wtedy przypuszczać, że te tablice to będzie szczyt marzeń domorosłych tjunerów i zabraknie ich w ciągu roku?
Dzisiaj przejechałem 500 km, byłem w kilku miejscach turystycznych i widziałem około 7-8 tych tablic, żadna nie była tak naprawdę potrzebna. Więc ile ich naprawdę jest aż strach pomyśleć.
Te małe tablice miały pasować we wnęki do samochodów z USA/JP, a nie stać się ikoną lansu na mieście dla tych, którzy nie chcą wydawać tysiaka na indywidualne, ale chcą się wyróżnić. ;)
W zasadzie to trochę szkoda, że każdy może je zrobić, a nie jest wymagane oświadczenie rzeczoznawcy, że "miejsce przewidziane tablicę uniemożliwia montaż tablicy standardowej".
Panowie spokojnie- jak zwykle nasz ustawodawca wylał dziecko z kąpielą - wystarczyło zrobić tak jak npa w Szwajcarii czy Włoszech- jedna normalna druga ze zmniejszoną czcionką. Np do Giulietty pasuje idealnie z przodu. a Co do wiochy - kwestia gustu ale dla mnie wszelkie indywidualne to total wieś- ktoś chce coś udowodnić? przedłużacz? ego?- ile razy tak jest - stara łupa i tego typu tablica
U mnie parkuje taki buc Lancerem z taką rejestracją. Pytałem go, dlaczego ma taką, to odpowiedział, że "przecież ma samochód japoński".
Nie wiedzieć czemu na każdym spacerze mój pies sika mu na koło. ;)
Pies wiadomo- mądre zwierze i zna się na ludziach. Pierwotnie miało być tak że razem z wnioskiem o małe tablice pisało się oświadczenie że ze względów konstrukcyjnych montaż standardowych tablic w aucie jest niemożliwy. Jeśli tego nie ma, to wystarczyłoby coś takiego wprowadzić.
i byłby kolejny martwy przepis - jak to sprawdzisz? kto to będzie weryfikował?
a wystarczyło zrobić tablice z mniejszą czcionką jak wielu tu z nas ma zrobione "na zamówienie" i jak ma wiele krajów na "legalu" - jak zwykle nawet najprostsze rzeczy potrafimy skomplikować i spieprzyć do granic absurdu.
No i proszę.
Zachciało mi się śmieć uważać, że Giulietta nie ma miejsca z przodu na standardową, dużą tablicę, tzn. trzeba tworzyć jakieś monstrum by taką tam przymocować (ale to nie podchodzi pod kategorię "wieś tuning", bo wszyscy tak robią, ponieważ "inaczej się panie nie da" (?)
Tak, żałuje, ze nie ma innego rozwiązania (pomniejszona na przód, standardowa z tyłu). Ale lepiej tak, niż wozić pług z przodu, szpecąc piękny wóz.
Skorzystałem z okazji że są małe blachy i zostałem wrzucony do kategorii wieśniaków, buców i lanserów. Podeptać, dowalić.
Jak zwykle - polskie piekiełko.
A ja uważam, że nie ma miejsca na żadną tablicę. I co, mam jeździć bez?
To co uważasz nikogo nie interesuje. Masz się dostosować do istniejących przepisów i norm współżycia społecznego.
Jeszcze raz: te tablice są przeznaczone do wyjątkowych przypadków dla właścicieli samochodów sprawdzanych z USA/Japonii.
Używając ich w Giulietcie zabierasz komuś taką możliwość.
Ta tak jakbyś będąc zdrowym zarejestrował się do wszystkich specjalistów w Polsce "w razie czego".
Są tacy co tak robią i między innymi z tego powodu są kolejki. Czy to legalne? Tak. Czy to moralne? Raczej nie.
Wiesz Jan, byli tacy, którzy uważają, że bez przedniej można jeździć w Alfach i w np. Maździe MX-5. Uważają tak, aż trafią na policjanta, który CHCE im dać mandat i wlepia. Przykręcają szybciej niż jeżdżą. (In before "jeżdżę tak 10 lat, miałem 100 kontroli i nic". Tablica z przodu na zderzaku ma być, takie są przepisy - jest zderzak, a na nim tablica i koniec.)
Kris, chcę też zwrócić uwagę, że zasadniczo w caaaałej Europie tablice mają taki wymiar jak u nas, poza wyjątkami. Czyli tak - mniejsze to wyjątek, a nie reguła. Czyli ktoś projektując GIuliettę musiał się spodziewać, że będzie tablica o normalnych europejskich wymiarach. I jest na nią miejsce. Jak ładnie zamocować podkładkę pod ramki do zderzaka, i wszystko ładnie dogiąć, to wcale nie mam wrażenia, żeby robił się pług. Dla mnie np. miejsce z tyłu nie jest przystosowane do mniejszej zupełnie i dopychanie okolicy tablicy jakimiś grafikami/ozdóbkami, byle tylko zachować poprawną proporcję jest słabe. Wygląda jak samochód obklejony JP2/JP100%/PWna200%/itp.
A samochody z USA często mają zagłębienie pod tablicę i tam faktycznie nie można bez zaginania boków włożyć normalnej, jak wszyscy wiemy.
Nie mam zamiaru brnąć dalej w ten temat. Zakończę swoją obecność w tym wątku 4 uwagami:
1. "Dopchałem" tył grafikami choć nie musiałem. Po prostu taki miałem pomysł. Mogłem po prostu wstawić samą blachę. Ludzie obklejają wóz róznymi rzeczami i nikogo to tak nie szczypie w oczy.
2. Zaczynasz mi tłumaczyć ze brzydkie jest ładne pisząc o dognianiu blach do pługa.
3. Liczba kombinacji liter i cyfr jest wielka nawet na tej małej blaszce. Zaczynacie się pochylać na problemem, ktory moze wcale nie zaistnieć.
4. Nie muszę wnikać w sedna i intencje rozporządzeń. Od tego są urzędnicy. Zaraz po tym gdy zamówiłem Alfę doszły mnie wieści, ze będą mniejsze tablice dostępne. Pomyślałem sobie "świetnie się składa". Pani w okienku wydała mi małe tablice bez zadawania pytań itp itd.
Chcecie ponarzekać na system czy rozmawiać o gustach ? To już beze mnie :-)
Odniosę się tylko do meritum, żeby nie rozmawiać o gustach ;)
Patrząc po Wortalu Polskie Tablice Rej. aktualnie w Warszawie wydawane są tablice zmniejszone z IV zasobu, i były już wydawane z poprzednich zasobów. Czyli skrótowo rzecz ujmując - same cyferki, oraz 2 cyferki i 1 literka. To oznacza, że zostały nietknięte zasoby V-VII, łącznie 10800 tablic.
Za Wikipedią łączna pojemność rejestracyjna dla tablic zmniejszonych to 17 379 kombinacji dla każdego wyróżnika województwa.
Tablice wydawane są bodajże od początku lipca, czyli... 2 miesiące. Czyli, trochę oczywiście zaokrąglając, w Warszawie wydano ok. 6000 tablic w 2 miesiące, z łącznej możliwej liczby 17000.
I w sumie to nawet dobrze. Im szybciej się skończą tym lepiej.
A że co drugi samochód wieśtjunera i tak pójdzie na złom w perspektywie kilku lat, to szybko znikną z naszego krajobrazu.
Ciekawe tylko do kogo będą mieli pretensje ci, którzy będą potrzebować tych tablic za rok, dwa.
nie pisz bzdur- w giulietcie fabrycznie z przodu jest wytłoczka na małą tablice rozmiarów włoskich- rzesza to tylko druciarstwo na potrzeby dużej czyli ta plastikowa gigantyczna podkładka. Na siłe mocujemy i duża pasuje jak świni siodło. Podobnie jest w Giulii gdzie nawet czasem duża powoduje zakłócanie pracy czujników przednich.
A Tipo nie ma żadnej wytłoczki, czyli jest dostosowane do jazdy bez tablicy rejestracyjnej.
https://stock.fiat.pl/imagefly/w1280...c06fc541c5.jpg
chyba masz kłopoty ze wzrokiem jeśli nie rozróżniasz przedniego zderzaka Giulietty od Tipo! Nie znam bardziej dysponowanych samochodów do tego typu tablic z przodu jak alfa romeo popatrz na 4C, Giulie Giuliettę, Stelvio- montowanie tam takiej płetwy szerokiej totalnie szpeci auto. Oczywiście są inne auta głownie meega sportowe które mają podobny kłopot z umieszczeniem w sensowny sposób tablicy rejestracyjnej.
- - - Updated - - -
dobrze zrobiłeś - ta tablica do Julki się nadaje i tyle a tym co to przeszkadza polecam nerwosol.
Tak, przeszkadza czujnikom jak jest z podkładką, a do tego oferowane podkładki nie pasują pod nasze tablice - u dealera były 2 rodzaje albo jest dużo krótsza i wtedy ramka wystaje, albo ciut dłuższa i wystaje po 1cm podkładki spod ramki - w obu przypadkach dla mnie nie do zaakceptowania, stąd w Giulii przykleiłem na taśmie dwustronnej - trzyma jak diabli, wygląda akceptowalnie (o niebo lepiej niż na niedopasowanej podkładce):
Załącznik 249942Załącznik 249943Załącznik 249944
- - - Updated - - -
Dzięki kolego :cool:
A wszystkim przeciwnikom skorzystania z możliwości nieoszpecania Julki pługiem dedykuję poniższą impresję ;-)
Załącznik 250025
bardzo fajnie wygląda - pasuje idealnie - gdyby nie to że cymbały w salonie wywiercili dziury poza obrębem tej wytłoczki to już dawno zmieniłbym na te małe.
Wczoraj widziałem białą Julkę z taką rejestracją, a z tyłu ... miała zwykłą ramkę od normalnej rejestracji i w środku włożoną małą rejestrację. Co za wiocha!
A żeby było ciekawiej, miała zdjęty z tyłu napis "Giulietta" - tjuner się wstydził czy co? A może mu ukradli? W ogóle wśród wiejskich tjunerów obserwuję czasem taką manierę.
O co chodzi?
Buhahaha
Ale się miło tydzień zaczął. I po co było cwaniakować?
http://cartests.net/2018/10/05/urzed...h-samochodach/
jasne- po rejestracji mogą skoczyć na.....kwiatek...:cool:
Uwaga bo im po fakcie wypełniłbym jakiekolwiek oświadczenie a tym bardziej tej treści- każde żądanie organu musi mieć podstawę prawną- na to nie ma żadnej.
łykasz jak pelikan bo widzę ze strasznie cię zwieracze bolą ze ktoś ma małą tablicę a ty nie. Załóż "se" - będzie Ci lżej.
Ważne że kolejny wiejski tjuner zastanowi się dwa razy, gdy takie coś przeczyta.
mnie tam to kompletnie nie przeszkadza chce to ma nie chce to nie ma dla mnie brak obowiązku posiadania dowodu opłacenia OC i dokumentów pojazdu to jest dopiero cyrk. Ktoś totalnie na dynie upadł.
Inaczej będziesz mówił, gdy sobie kupisz Camaro i faktycznie zabraknie takich rejestracji.
nie przesadzja- kombinacji liter i cyfr jest naprawdę sporo i nie widzę szału na tego typu blachy- miesiąc dwa woow opadnie i bedzie jak dawniej.
[QUOTE=Dareek;2118648]dla mnie brak obowiązku posiadania dowodu opłacenia OC i dokumentów pojazdu to jest dopiero cyrk. Ktoś totalnie na dynie upadł.[/QUOTE
Z ciekawości, dlaczego tak uważasz? Sorry za OT, ale ciekaw jestem zdania innych.