Witam, alfa nie trzyma temperatury skacze w zależności od szybkości jazdy 70 80 90
. Została wtmieniona uszczelka pod głowicą i sprawdzony termostat. Czego jeszcze mozna szukać
Printable View
Witam, alfa nie trzyma temperatury skacze w zależności od szybkości jazdy 70 80 90
. Została wtmieniona uszczelka pod głowicą i sprawdzony termostat. Czego jeszcze mozna szukać
Jak sprawdzałeś uszczelkę pod głowicą?
Termostat wymień i po sprawie.
Dobrze rozumiem że dałeś sobie wymienić uszczelke pod głowicą przez skaczącą temperature?
Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka
U mnie takie objawy były przy padniętym termostacie, po wymianie trzyma 90. Wahania temperatury bardziej zależą od obrotów silnika, niż prędkości. Poniżej 2000obr/min temperatura będzie najczęściej spadała wynika to z bilansu energetycznego silnika, dopiero powyżej silnika wytwarza nadmiarowe ciepło (im zimniej tym bardziej jest to widoczne). Podłącz dla pewności MES lub AlfaObd i w trakcie jazdy sprawdź wahania temperatury z czujnika. Termostat po prostu się zużywa i podlega co jakiś czas wymianie.
Została wymieniona uszczelka ponieważ alfa się gotowała przy wiekszych prędkościach od 120 km/h przy przejejechaniu ok 20-40 km, i nie dawało ogrzewania do środka, uszczelke dałem wymienić bo była na gwarancji więc nie bolało mnie to finansowo. Dziś odebrałem auto, ale dziwia mnie nadal skoki temperatury co prawda sie nie
zagrzala , ale 90 nie trzyma tak jak to było wcześniej .
- - - Updated - - -
A przy padnietym termostacie też się wam grzała powyżej 100 C?
U mnie temperatura spadała i w większości przypadków na forum też (termostat nie domyka się). Przy przegrzewaniu termostat musiałby się nie otwierać.
ogólnie może termostat się blokuje raz nie domyka, innym razem nie otwiera wystarczająco. dziwię się że zaczęli od wymiany uszczelki bo to dużo większa i droższa robota. wymienić termostat bo na 99% on jest odpowiedzialny i za przegrzewania i niedogrzewania. Koszt niewielki rzędu 200zł + prosta wymiana?
Dzięki,koledzy tak zrobię
Jeśli dogrzewa się przy jeżdzie miejskiej a spada podczas jazdy poza miastem to sprawca jest termostat.Natomiast jeśli spadki i wzrosty temperatury następuja gwałtownie i ma miejsce przegrzewanie to winna moze być pompa wody-miałem trzy przypadki obluzowanego wirnika na ośce-występowało ono tylko przy pompach z wirnikiem z tworzywa.Pozdrawiam Tomasz
Po ilu przejechanych kilometrach łapie Wam temperaturę 90°? Dziś na zewnątrz 1,5°C i u mnie dopiero po równo 15 km wskazówka wskoczyła na 90°.
15km to trochę długi dystans, może jeśli jedziesz jak emeryt to kto wie - diesle nie nagrzewają się tak szybko. jeśli masz zaślepiony EGR to też proces trwa trochę dłużej. też zależy jak masz ustawione ogrzewanie kabiny. może być jednak termostat który nie pracuje w całym zakresie
Ok. 5,7 km. Garażowany.
Jak zaczynasz jazdę w mieście na niskich obrotach to prędko temperatury nie złapie,a nawet jak pojedziesz trasą i podkręcisz ogrzewanie to temperatura potrafi spaść na 70 stopni wymiana termostatu nic nie da wymieniłem i dalej jest to samo,szkoda kasy.
Mi w trasie prawie 500 kilometrów z autostradową prędkością nie chciał dobić do 90 stopni. Było na poziomie ok 85. Rozumiem, że termostat out?
Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
Na wskaźniku czy odczyt z kompa? Jeśli na wskaźniku to w 1.9JTDM to jakieś 80C z kompa (tak jest napisany program dla wskaźnika dla 159tki (przynajmniej dla 1.9JTDm) że te 83-95 pokazuje jako 90C). Jeśli wskaźnik to ja bym wymieniał termostat, tym bardziej że mrozów super nie było (moze byłaby inna gadka gdyby na zewnątrz było -25C).
U mnie nie kręcąc powyżej 2000 RPM po 8km nagrzeje silnik do 65-70 stopni, jak jeżdżę do 2500-3000 RPM silnik łapie temperaturę w ciągu 4-5km i wskazówka stoi na 90
U mnie po jakichś 5-7km łapie 90 i stoi. Alfa jest w garażu podziemnym, gdzie jest jakieś 6-8 C.
Ten dystans do zagrzania to jakieś 3km jazdy po małym mieście, praktycznie bez zatrzymań, a potem ekspresówka
U mnie w 2.4 podczas łagodnej jazdy, świeżo po wymianie termostatu do 90 nagrzewa się po 7/8km
Problemem był termostat, po wymianie auto ładnie się rozgrzewa do 90 stopni. Nie ma co kombinować, jak się nie grzeje, to warto to wymienić. Zamontowane termostat Vernet, podobno dobra firma.
Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
Czyli jak włączę ogrzewanie na nienagrzanym silniku to normalka, że wskazówka opada? Jak mi już złapie 90 to po włączeniu ogrzewania wskazówka stoi. Termostat mam nowy
U mnie w 2.4 na nowym termostacie na postoju nawet jak dam ogrzewanie na full to temperatura trzyma 90 stopni ( przynajmniej na zegarze ) ale 2.4 to jednak większy piec niż 1.9, jeśli silnik niedogrzany i mocno grzeję wnętrze to wtedy silnik nagrzewa się baaardzo wolno do 90 stopni, czyli mimo wszystko temperatura rośnie a nie spada ;)
Termostat, mały i duży obieg powietrza to są bardzo bardzo proste rzeczy.
1. Kiedy włączy się ogrzewanie na maksa, na full nawiew termostat otworzy się, ciepłe powietrze z silnika przejdzie do kabiny= może spaść odrobinę temperatura (powinna się z czasem-krótkim-ustabilizować i wrócić do 90C).
2. Kiedy samochód się wam gotuje, nagrzewajcie kabinę na full -i parkowanie na najbliższym możliwym miejscu-> czekamy aż tem. spadnie
3. Czy termostat się otwiera? Odpalamy na zimnym, łapiemy (są dwie takie czarne rury) a kij tam obie łapiemy i patrzymy czy nam ciepło w łapki, jak się robi ciepło termostat się otwiera i super.
4. Czy otwiera się cały? Tego tak prosto nie stwierdzicie, bez wpięcia się w kompa i obserwacji pomiarów temp., pomijam sytuację w której termostat jest całkowicie walnięty.
5. Jeszcze przy termostacie jest czujnik, on daje info komputerowi jaka jest temp., ergo przekłada się na wskazania kabinowe., delikatna delta 85-90C olałbym zupełnie i się nie przejmował.
u mnie znowu temeratura podnosi sie po przejechaniu 5km i to nawet jeśli auto przez noc było na mrozie, cieple powietrze leci momentalnie ale do 90 już chwile trzeba przejechac.