Szybkie pytanie,
sprzęgło do wymiany, pytanie jakiej firmy wybrać do Julki? Ktoś ostatnio wymieniał?
Co w ogóle szło na pierwszy montaż?
Do wymiany tarcza, docisk i łożysko :(
Printable View
Szybkie pytanie,
sprzęgło do wymiany, pytanie jakiej firmy wybrać do Julki? Ktoś ostatnio wymieniał?
Co w ogóle szło na pierwszy montaż?
Do wymiany tarcza, docisk i łożysko :(
Wymieniłem w ubiegłym miesiącu - koło dwumasowe i sprzęgło Luk oraz wysprzęglik Valeo. Co tu napisać więcej, jeździ :D
Za komplet zapłaciłem 1200zł (koło dwumasowe, sprzęgło, wysprzęglik, śruby)
Mam do wymiany sprzęgło (bierze już dość wysoko) dwumas jest ok. Skonsultowałem się z dwoma mechanikami i jeden twierdzi, że trzeba wymienić dodatkowo wysprzęglik (w tym przypadku jest to jakieś łożysko) bo jak nie to po wymianie zaraz je trafi szlak. Drugi mechanik twierdzi, że to bez sensu i że to łożysko może jeszcze pojeździć bo to loteria i nikt tego nie wie kiedy padnie.
Różnica w cenie to 400-500 zł (koszt tego łożyska). Proszę o pomoc kogoś kto wymieniał samo sprzęgło w Julce 1.4TB MA.
Przy wymianie sprzęgła wymienia się też wysprzęglik , pomimo że może się wydawać że łożysko na wysprzęgliku będzie ok , a niech zacznie cieknąć. Lepiej dać nowy kpl. bo po co dwa razy skrzynię zdejmować.
Ja w swoim wymieniłem przy 95 tys kpl. tzn. dwumas , kpl. sprzęgła LUK + wysprzęglik Valeo
Dzięki za szybką odpowiedź. Dwumas padł czy sprzęgło się pierwsze skończyło? U mnie przebieg to 196.000km, nie wiem czy poprzedni właściciel wymieniał dwumas ale żadnych objawów jego zużycia nie odczuwam. U mnie sprzęgło bierze wysoko ale jeszcze się nie ślizga. Chcę je wymienić bo i tak niedługo będzie trzeba, a może dzięki temu pozbędę się haczenia na pierwszym i drugim biegu. Czytałem na forum, że powody tego haczenia są różne, olej w skrzyni, komplet pierwszego i drugiego biegu lub cięgna. Jeśli sprzęgło nie pomoże będę wymieniał dalej ale już na starcie koszta rosną :eek:
U mnie dwumasa wyszła podczas naprawy skrzyni biegów , luzy były straszne i mechanik powiedział że może być jak dam nowe sprzęgło przy rozwalonej dwumasie to sprzęgło też może się skończyć. Całość wyniosła mnie jakieś 2400 PLN z robocizną ( raz a dobrze ) i można zająć się innymi naprawami julki ;-)
Jakie miałeś objawy uszkodzenia przekładni? Gdzie robiłeś skrzynię? Jaki koszt? :)
Muszę się ostatecznie rozprawić ze swoją skrzynką, bo zaczęła lekko terkotać przy zimnym rozruchu i podczas jazdy powyżej 60km/h słyszalne jest jakieś lekkie, metaliczne tarcie.
Dużo przejechałeś kilometrów po naprawie? Czy ten warsztat dobrze ogarnia temat? Boję się, że oddam auto do naprawy skrzyni, a okaże się że będzie gorzej niż jest :D
Nie wiem dlaczego w benzynach wymieniacie dwumase po takich małych przebiegach,ja w poprzednim aucie seat 1.8t ponad 200KM wymieniłem tylko sprzęgło i wysprzeglik po 270tys a dwumasa była jak nowa,bo w benzynowych silnikach wytrzymują bardzo dużo więc nie warto wymieniać jej prewencyjnie,tym bardziej że można wpaść na minę z nową dwumasa która będzie miała większe luzy niż stara https://youtu.be/fdNq1YR_x8c więc jak już wymieniliście stara to jej nie wyrzucacie.
Dwumasę wymieniałem przy 145tyś.km - uwierz, że nie wyglądała dobrze i nie było to moje "widzi mi się". Kupiłem nową LUK... rozsypała się po jakichś 5tyś.km, w dodatku uszkodziła sprzęgło. Całą zabawę musiałem powtarzać na oryginalnych częściach :mad:
Skrzynie robiłem w maju 2019, przejechałem jakieś 10 tys. i odpukać na razie wszystko ok. Webcar ok i zalatwiaja tez jak trzeba wymiane w zaprzyjaźnionym warsztacie w jeden dzień.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Bo Luk się nie kupuje jak nie ori. to ewentualnie valeo lub sasch
No i mnie też czeka taka zabawa. Ostatnio zaczęło mi się ślizgać sprzęgło :(
Zabieram się za kompletowanie gratów do wymiany sprzęgła (sprzęgło i wysprzęglik), co do dwu masy jeszcze się waham :( Bo duży koszt i jeszcze się nie odzywa, ale z drugiej strony ponowny koszt wymiany też nie jest mały. W ASO wołają 800zł za wymianę. Znając siebie na koniec i tak zakupię cały zestaw. Którego producenta wybrać Sachs czy Valeo? Czy nie ma to większego znaczenia?
Valeo i Sachs to premium wiec jakość będzie podobna.Obaj producenci mają bardzo dobre opinie.
Odświeżę temat.
Mam już objawy, że przy większym obciążeniu auta i mocniejszym przyspieszeniu sprzęgło ślizga się na 3 i wyższym biegu.
Kupić komplet sprzęgła (sprzęgło i wyprzęgnik) OE ze znanego portalu aukcyjnego od kolegi tanifiat czy szukać Valeo lub Sachs?
Co warto jeszcze przy takiej operacji wymienić / uszczelnić?