Witam bardzo serdecznie chciałbym poznać wasze opinie ponieważ chcę kupić kolejna Belle tym razem Alfę 159 2.2 jts bądź Alfę GT 2.0 jts . Czy ktoś może doradzić którą lepiej który silnik mniej wadliwy ? Z góry dziękuję i pozdrawiam. :)
Printable View
Witam bardzo serdecznie chciałbym poznać wasze opinie ponieważ chcę kupić kolejna Belle tym razem Alfę 159 2.2 jts bądź Alfę GT 2.0 jts . Czy ktoś może doradzić którą lepiej który silnik mniej wadliwy ? Z góry dziękuję i pozdrawiam. :)
Musisz sobie najpierw odpowiedzieć na ważne, ale to bardzo ważne pytanie: jakiego samochodu potrzebujesz. A potem takiego samochodu szukać.
Dlaczego? Bo 159 i GT to dwie różne bajki (sedan/SW a coupe), jakkolwiek silniki podobne. W obu przypadkach, przy możliwie obiektywnych kryteriach koszty utrzymania/jakość/trwałość, najlepsze będą 1.9 JTD (o ile nie potrzeba koniecznie benzyny, wtedy nie ma za dużego pola manewru, zwłaszcza w GT).
Co do wskazanych silników, to według moich obserwacji:
- przeważnie ci co nie mieli odradzają
- ci co mieli/mają twierdzą, że wystarczy dbać i będzie okej
(każdy ma swoje bolączki, warto poszukać na forum i grupach FB tematów)
Mam 147 1.9jtd :D kupiłem we wrześniu z zajechanym sprzęgłem niby nowym a okazało się że rozwalone w trzy dupy :D wymiana z dwumasa i jest bajeczka aktualnie . GT mi się mega podoba i 159 także więc dla mnie nie ma to zbyt dużej różnicy ale robię trasy do Niemiec bo akurat tam pracuje więc słyszałem od mechanika że każdy silnik co ma w nazwie na początku J to gówno zgasiłem go ze tyle km co ja zrobiłem tym JTD to on by swoim TDI nigdy nie zrobił. Tylko chodzi o to że koszty wymiany części w JTD jednak w Niemczech są delikatnie mówiąc ogromne :D i dlatego patrzę coś w benzynie :)
Ale JTD na trasę jest idealne. Jeśli jeździsz do Niemiec to i na paliwo wydasz dużo mniej i będzie się przyjemniej autem jechało. Zastanów się, jeśli znajdziesz niezajechane JTD to nie będzie źle ;)
Miałem podobny dylemat gdy szukałem auta dla siebie. Inne kryteria co prawda, bo zależało mi głównie na V6.
Myślałem nad 156/ GT/ Brerra/ 159. W moim przypadku wybór padł na 159.
Przede wszystkim dlatego, że to nowsze auto i teoretycznie powinno być łatwiejsze w serwisie - im auto starsze tym ciężej coś odkręcić, więcej drutowania, mniej dostępnych części itp. etc. Aczkolwiek z dostępnością części nawet do 159 jest problem ;)
Nie rozumiem tego argumentu trochę... to znaczy, że części do benzyny są tańsze? :confused:
Patrząc na ceny sprzęgła z dwumasa w Niemczech od 1000-1500Euro to tak :D
- - - Updated - - -
Patrząc na ceny sprzęgła z dwumasa w Niemczech od 1000-1500Euro to tak :D chciałem tylko zaciągnąć informacje na temat silników
zdecydowanie polecam silnik 2.0 JTDM 170 KM.
Właśnie myślę nad tym :D a czy mógłbyś mi napisać mniej więcej typowe usterki tego silnika ? Z góry dziękuję :)
To najmniej zawodny silnik w palecie.... Mocny na trasę, jazda to przyjemność, dobry moment. Paliwo umiarkowane a nawet niskie, jak na taką moc. W trasie spokojnej masz 6-7 litrów, jak depniesz to 7-8 litrów. W mieście w korkach dojdziesz max do 10, z reguły średnia jest około 8, jak ruch normalny, nieco wyżej, jak spiętrzony.
Bierze trochę oleju ale plus minus litr starczy miedzy wymianami.
Jest lżejszy i ma mniejsze koszty napraw i utrzymania od 2.4. Wyraźnie mocniejszy od 1.9, koszty serwisowe podobne.
Problemy mogą byc z EGR. Jakbyś kupił, zacznij od tego u mechanika.
DPF, jak sporo jezdzisz w trasie, działa długo i się okresowo czyści. Jak poczujesz że ci obroty drgają a spalanie idzie w góre, znak że wypalanie trwa. Wtedy kilka minut jazdy na trójce, 3 tys. obrotów i ok. 80 km/h i masz problem z głowy. Jak dużo latasz w trasy to wypalania nawet nie zauważysz.
Ważne, aby po długiej jeździe nie gasić od razu silnika, utrzymaj na biegu jałowym z minutkę, podtrzyma się olejenie turbiny. Przy krótkich jazdach nie trzeba.
Najmniej zawodnym silnikiem w palecie nie jest wcale 2.0 JTDM tylko 1.9 JTDM 8v.
Połączony z "rewelacyjną" skrzynią M32 :)
Mówimy o silnikach nie osprzęcie...:)
Dokładnie. Plus wrażenia z jazdy, elastyczność, 1.9 8v i 2.0 16v to duża różnica. Szukaj auta z lat 2010-2011. Najbardziej dopracowanie i najnowsze. Plus ciemna deska rozdzielcza, elegancka nawet dziś. Możesz trafić na auta opisane jako rocznik 2012. To kłamstwo ale częściowo wyjaśnione: to samochody kupione w 2012 z salonów, bo cały 2012 rok były w ofercie. az do wyprzedania.
- - - Updated - - -
Daj spokój proszę. Tych silników nie da się nawet porównać. Plus skrzynia M32.
O skrzyni już pisałem więc nie będę się powtarzał...
Co do silnika niby dlaczego się nie da? Co do mocy i elastyczności 1.9 jest bardzo podatnym silnikiem na ich poprawę, więc można się pokusić o lekkie poprawienie fabryki. Nadal będę obstawał przy tym, że 8v nie ma usterek, które towarzyszą 16v lub 2.0 i sam w sobie to udany motor.
Nie rozumiem, co pisałeś o skrzyni? napisałeś tak, że wygląda na to, że w 2.0 jest M32. Nie.
M32 jest w 1.9.
w 2.0 jest skrzynia C635, znacznie lepsza i trwalsza.
Co do porównania mozliwości silnika 1.9 8v i 2.0 16v wystarczy podać takie parametry: moc 120 i 170 KM. Moment 280 Nm i 360 Nm.
No i wszystko na temat.
Nie zrozumiałeś mnie. O skrzyni nie piszę ponieważ temat z założenia dotyczy silników (oczywiście zgadzam się, że M32 to badziew). Co do parametrów chodziło mi o to, że można pokusić się o 8v i podnieść moc i moment programem. Wtedy ta zauważona przez Ciebie przepaść pomiędzy silnikami nie będzie aż tak duża. A 8v sam w sobie nie ma wad, które są w 16v jak i w 2.0. Większość raczej zgodzi się z tym, że kupując auto z rynku wtórnego na tym silniku jest najmniejsze ryzyko zaliczenia wtopy.
Podpinam się pod temat. Jak kolega chce niezawodny silnik to 1.9 8v. Na długie trasy oszczędny. Może nie ma 170KM ale jest mniej wymagający. 2.0 ma swoje wady. Na plus 2.0 to skrzynia biegów i większa elastyczność przydatna w wyprzedzaniu. Ale jak chcesz wyscigi to kup V6.
Szczerze, jak miał bym wybierać między 8v,a 2.0 to nawet sekundy bym sie nie zastanawiał. Owszem ten drugi silnik ma problemy z uszczelką, ale to tyle. A tak ma lepszą kulturę pracy, bardziej rozwojowy, równie oszczędny i egzemplarze wychodzące z tym silnikiem mają dużo lepsze wyposażenie,jak np. kierownica z Ti, czarna podsufitka.
No to w końcu zależy Ci na dobrym silniku czy na bajerach?:)
mam podobnie... czarna podsufitka, wyświetlacz ekranowy, czarne aluminium na desce i czarna kierownica... Oświetlenie ulicy pod nogami przy otwarciu drzwi... najlepsza wersja 159. I znakomity, mocny i oszczędny silnik. Wczoraj leciałem autostradą, dwie godziny, średnia blisko 140 km/h, spalanie 7,3 l/100.
Dziękuję za pomoc :) czyli nie zastanawiać się nad benzyna bo to szajs :D poprostu z Alfa 147 1.9 jtd 101 km mam dość mocne problemy z silnikiem co chwilę check mi świeci mechanik nie wie o chuj chodzi nowy EGR założony nowy czujnik i dalej się świeci xD i skrzynia wkurwia bo coś się wyrobiła już jak kupiłem i no bieg nie wraca samoczynnie na bieg i czasami na nowy sprzęgle i dwumasie się skrzynia blokuje na jedynce :D
Mój silnik w dokumentach ma 74kw czyli wychodzi 101/100km :)