Witam bardzo serdecznie chciałbym poznać wasze opinie ponieważ chcę kupić kolejna Belle tym razem Alfę 159 2.2 jts bądź Alfę GT 2.0 jts . Czy ktoś może doradzić którą lepiej który silnik mniej wadliwy ? Z góry dziękuję i pozdrawiam.![]()
Witam bardzo serdecznie chciałbym poznać wasze opinie ponieważ chcę kupić kolejna Belle tym razem Alfę 159 2.2 jts bądź Alfę GT 2.0 jts . Czy ktoś może doradzić którą lepiej który silnik mniej wadliwy ? Z góry dziękuję i pozdrawiam.![]()
Musisz sobie najpierw odpowiedzieć na ważne, ale to bardzo ważne pytanie: jakiego samochodu potrzebujesz. A potem takiego samochodu szukać.
Dlaczego? Bo 159 i GT to dwie różne bajki (sedan/SW a coupe), jakkolwiek silniki podobne. W obu przypadkach, przy możliwie obiektywnych kryteriach koszty utrzymania/jakość/trwałość, najlepsze będą 1.9 JTD (o ile nie potrzeba koniecznie benzyny, wtedy nie ma za dużego pola manewru, zwłaszcza w GT).
Co do wskazanych silników, to według moich obserwacji:
- przeważnie ci co nie mieli odradzają
- ci co mieli/mają twierdzą, że wystarczy dbać i będzie okej
(każdy ma swoje bolączki, warto poszukać na forum i grupach FB tematów)
Mam 147 1.9jtdkupiłem we wrześniu z zajechanym sprzęgłem niby nowym a okazało się że rozwalone w trzy dupy
wymiana z dwumasa i jest bajeczka aktualnie . GT mi się mega podoba i 159 także więc dla mnie nie ma to zbyt dużej różnicy ale robię trasy do Niemiec bo akurat tam pracuje więc słyszałem od mechanika że każdy silnik co ma w nazwie na początku J to gówno zgasiłem go ze tyle km co ja zrobiłem tym JTD to on by swoim TDI nigdy nie zrobił. Tylko chodzi o to że koszty wymiany części w JTD jednak w Niemczech są delikatnie mówiąc ogromne
i dlatego patrzę coś w benzynie
![]()
Ale JTD na trasę jest idealne. Jeśli jeździsz do Niemiec to i na paliwo wydasz dużo mniej i będzie się przyjemniej autem jechało. Zastanów się, jeśli znajdziesz niezajechane JTD to nie będzie źle![]()
Miałem podobny dylemat gdy szukałem auta dla siebie. Inne kryteria co prawda, bo zależało mi głównie na V6.
Myślałem nad 156/ GT/ Brerra/ 159. W moim przypadku wybór padł na 159.
Przede wszystkim dlatego, że to nowsze auto i teoretycznie powinno być łatwiejsze w serwisie - im auto starsze tym ciężej coś odkręcić, więcej drutowania, mniej dostępnych części itp. etc. Aczkolwiek z dostępnością części nawet do 159 jest problem![]()
Nie rozumiem tego argumentu trochę... to znaczy, że części do benzyny są tańsze?![]()
Patrząc na ceny sprzęgła z dwumasa w Niemczech od 1000-1500Euro to tak
- - - Updated - - -
Patrząc na ceny sprzęgła z dwumasa w Niemczech od 1000-1500Euro to takchciałem tylko zaciągnąć informacje na temat silników
zdecydowanie polecam silnik 2.0 JTDM 170 KM.
Właśnie myślę nad tyma czy mógłbyś mi napisać mniej więcej typowe usterki tego silnika ? Z góry dziękuję
![]()
To najmniej zawodny silnik w palecie.... Mocny na trasę, jazda to przyjemność, dobry moment. Paliwo umiarkowane a nawet niskie, jak na taką moc. W trasie spokojnej masz 6-7 litrów, jak depniesz to 7-8 litrów. W mieście w korkach dojdziesz max do 10, z reguły średnia jest około 8, jak ruch normalny, nieco wyżej, jak spiętrzony.
Bierze trochę oleju ale plus minus litr starczy miedzy wymianami.
Jest lżejszy i ma mniejsze koszty napraw i utrzymania od 2.4. Wyraźnie mocniejszy od 1.9, koszty serwisowe podobne.
Problemy mogą byc z EGR. Jakbyś kupił, zacznij od tego u mechanika.
DPF, jak sporo jezdzisz w trasie, działa długo i się okresowo czyści. Jak poczujesz że ci obroty drgają a spalanie idzie w góre, znak że wypalanie trwa. Wtedy kilka minut jazdy na trójce, 3 tys. obrotów i ok. 80 km/h i masz problem z głowy. Jak dużo latasz w trasy to wypalania nawet nie zauważysz.
Ważne, aby po długiej jeździe nie gasić od razu silnika, utrzymaj na biegu jałowym z minutkę, podtrzyma się olejenie turbiny. Przy krótkich jazdach nie trzeba.
Najmniej zawodnym silnikiem w palecie nie jest wcale 2.0 JTDM tylko 1.9 JTDM 8v.