mam problem z webasto, nie chce się w ogóle właczyć, ma ktoś ten dodatek w swojej 166 i komuś działa?? czy są jakies serwisy które mają pojęcie jak to naprawić?? zima niedługo fajnie jak by to było sprawne..
Printable View
mam problem z webasto, nie chce się w ogóle właczyć, ma ktoś ten dodatek w swojej 166 i komuś działa?? czy są jakies serwisy które mają pojęcie jak to naprawić?? zima niedługo fajnie jak by to było sprawne..
i jak udało Ci się naprawić webasto, bo właśnie naprawiłem swoje, i może dam rady Ci pomóc.
A w jaki sposób naprawiłeś, bo jestem niezmiernie zainteresowany!
kolego sproket, co zrobiłeś ze swoim webasto? Moje tez się nie uruchamia, chociaż jak podam mu plus przy włączonym zapłonie na kabel który idzie od alternatora to się załącza. Przynajmniej słychać że coś tam buczy, nie miałem kiedy sprawdzić czy się palnik uruchamia. Będe wdzięczny za jakieś rady.
Pozdrawiam
R
U mnie padła pompa paliwa impulsowa do webasta.
Do Rolin:
Zasada włączenia webasta jest taka:
1. webasto załącza zegar który jest zaprogramowany
2. gdy nie masz zegara webasto załącza się automatycznie. Aby się załączyło musi być spełniony warunek poniżej +5st.C.
Zasada jest taka że webasto załączane jest poprzez czujnik temperatury, który otrzymuje +12V od alternatora, więc aby otrzymać zasilanie czujnika trzeba odpalić auto.
Gdy czujnik dostanie napięcie+12V z alternatora i temperatura jest zewnętrzna jest poniżej +5st. wtedy czujnik podaje +12V na pin 3 we wtyczce X1. Po czym webasto za załącza resztę urządzeń.
W mojej Alfie 166 webasto jest jako podgrzewacz płynu, ale w tym miesiącu przerabiam je na stałe ogrzewanie załączane z pilota, chyba że kupie programator.
Koszt przerobienia jak pytałem w serwisie webasto to około 400 euro-zdziercy, a trzeba kupić pompę wody i programator - to koszt na allegro około 400zł, a nie 400 euro.
Piszcie na PRIV, chętnie pomogę ponieważ każdy ma inny problem.
Witam, ja mam Webasto w 156 JTD i działa bez zarzutu, ale najlepszym rozwiązaniem jest poszukanie serwisu Webasto bo jest ich wiele u nas. Pozdrawiam.
do sproket:
zasadę działania webasto znam doskonale bo już całą przestudiowałem. U mnie tez działa jako podgrzewacz płynu. Najlepsze jest to, że raz na jakiś (długi) czas webasto sie uruchomi. Mam podejrzenia na sterownik który jest zaraz przy palniku. Patrzyłem na sygnały jakie są na wtyczce i napięcie z alternatora (przez czujnik oczywiście) dochodzi, natomiast nie wychodzi prąd na pin który idzie do zasilenia pompy paliwa. Pojawia się jedynie jakieś 0,3V. Jakby nawet pompa była uszkodzona, to napięcie na nią powinno i tak wychodzić, i to dużo większej wartości. Jakieś pomysły?
Może masz zablokowane webasto, które blokuje się przy nieudanym uruchomieniu.
U mnie też działało od czasu do czasu i nigdy nie wiedziałem kiedy się załączy, aż w końcu przestało działać.
A jak sprawdziłeś napięcie na wyjściu na pompę paliwa?, mam nadzieje że nie na wyciągniętej wtyczce mierząc napięcie na pinie 6 wtyczki X1?.
Sprawdź napięcie i masę przy na wtyczce pompy paliwa webasta, a później sama pompę.
Możesz mieć pompę paliwa impulsową więc sygnał podawany jest impulsami.
1. Najpierw sprawdź zasilanie wtyczka X2 +12V stałe po przekręceniu kluczyka pin 1 +12V, pin 2 "masa".
2. Wyciągamy wtyczkę X1 i sprawdzamy pin 3 we wtyczce (są ponumerowane) czy pojawia się napięcie +12V, na uruchomionym silniku, gdy temp. zew. poniżej +5st. Inaczej nie pojawi Ci się + 12V, ważne temp silnika musi być chyba poniżej +50st.
3. wpinamy wtyczkę X1 do webasto jeśli mamy napięcie na pin3 i sprawdzamy czy pompka paliwa cyka, na uruchomionym silniku.NIE WYSTARCZY WŁĄCZYĆ ZAPŁON.
4. jeśli pompka nie cyka znaczy że nie podaje paliwa i webasto nie ruszy.
5. wyciągamy pompkę i sprawdzamy ja poza autem.
wszystko się zgadza co mówisz. Napięcie sprawdzam na połączonych wtyczkach, dorabiam tylko cieniutkie kabelki i zamykam wtyczki tak że mogę sprawdzić sygnał. Zasilanie do webasto idzie, +12 z czujnika temp. też. Powiedz mi czy dużo jest roboty żeby wyciągnąć pompę paliwa zasilającą webasto?
ja mam 166 więc pompa jest obok zbiornika paliwa z prawej strony auta ( pomiędzy zbiornikiem paliwa a wahaczem)
Aby ją wyciągnąć to trzeba rozpiąć przewody paliwa i wtyczkę.
Sprawdź sobie napięcie na wtyczce przy pompce, a także masę czy masz na wtyczce pompki.
Pompka jest zamocowana na gumowych opaskach do podwozia.
link gdzie jest właśnie pompka impulsowa:
http://www.allegro.pl/item905191684_...impulsowe.html
sproket jak będziesz przerabiać webasto na pilota, lub programowanie na określoną godzine z włączeniem i wyłączeniem ogrzewania płynu ... to DAJ ZNAĆ !! :)
A może ktoś mi powie jak w ogóle zbadac czy pracuje skąd to wiedziec , sa jakies oznaki ewidentne , że ono dział , bo ja mam je napewno , ale za chiny nie wiem czy działa czy nie?
jak się włącza to śłychać buczenie podczas jazdy i na postoju, przestaje gdy osiąga ok 60-70 stopni
A jak się połozys pod samochod to widzisz wydech webasto i leci z niego dym
a ja wlasnie mam ochote sobie kupic webasto wiec jezeli ktos ma to prosze o info tutaj, PW lub gg. znajomy zajmuje sie montazem i serwisem tych urzadzen wiec powiedzial ze mi zalozy jezeli tylko bede mial urzadzenie. interesuje mnie nie tylko ogrzewanie silnika ale takze grzanie wnetrza kabiny. pozdrawiam
kolego sproket, mam prośbę. Jesteś w stanie mi sprawdzić czy podczas pracy webasto da się wyczuć "pod ręką" czy pompka pracuje? Sprawdziłem wtyczkę i przy włączonym zapłonie pojawia się na niej ok 10 -11V. Nie mam na razie jak jej wyjąć bo nie mam kanału a na śniegu nie chce mi się leżeć. Będę wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam
R
A czy ktoś się orientuje jakie oznaczenie ma webasto na schematach blokowych...czy jest to może moduł M55 czy jakiś inny i czy może pin diagnostyczny jest wyprowadzony do gniazda obd2....bo jesli tak to czytałem, że można je zdiagnozować vag'iem i darmowym programem ThermoTop test...
Interfejs mam (kwestia przerobienia na konkretny pin) i soft też...
Potrzebuję pilnie tej informacji bo mi nie odpala..
Acha i jeszcze jedno...czy ktoś się orientuje czy w webaście jest sterowanie analogowe czy cyfrowe bo są stosowane dwa rodzaje...
Jest dużo tematów dotyczących webasto. Ale nadal nie wiem konkretnie jak je u mnie uruchomić. Wiem że jest, ale nie wiem jak je obsługiwać.(zależy mi na ogrzewaniu kabiny)
Nawet zamontował bym zegar do obsługi webasto, tylko nie wiem jak- może jakiś schemat, sugestie.
Z tego http://www.ogmoto.pl/alfa.html opisu wynika ze webasto jest podciągnięte pod 12 pin w gnieździe diagnostycznym
No właśnie chyba nie bardzo tak jak mówisz bo według E-Learn'a pod pinem 12 są światła...tylko powie mi ktoś gdzie tu jest wpięte to webasto...?
http://img718.imageshack.us/img718/3...tipleconne.jpg
http://yfrog.com/jydiagnosticmultipleconnej
Sprawdziłem dzisiaj moją teorie odnośnie pinu w gnieździe diagnostycznym od webasta i tak jak pisałem wcześniej podłączamy się do 12 pinu w gnieździe obd2 zwykłym kablem vag i programem Webasto_Thermo_Test_2002_2.08axim.
U mnie znalazło taki błąd: "combustion air fan short circuit" i domyślam się że mam wentylator do naprawy.
ja swój problem rozwiązałem. Zwyczajnie zjarał się sterownik... kupiłem cały piec razem z pompą paliwa, wydechem i wężami za 200zł, przełożyłem sam sterownik bo całego pieca mi się nie chciało. Teraz wszystko gra jak należy.
Koledzy, a czy ktoś z Was spotkał się z tym, że Webasto załącza się po wyłączeniu silnika i wyjęciu kluczyka? Dodam,że mam tylko podgrzewacz bo nigdzie nie widzę sterowania. System nawet po dłuższej jeździe potrafi się załączyć sam i troszkę podymić w garażu...
Mam prosbe czy mógłby ktos wstawic fotke fabrycznego webasto (chodzi mi o obsługe w kabinie)
W fabrycznym webasto niema żadnej obsługi w kabinie działa automatycznie tylko jako podgrzewacz płynu.
Może ktoś wie jak krok po kroku zamontować użądzenie sterujące webasto?
A jednak w alfie po lifcie webasto chodzi po pinie 9 gniazda obdII tak jak wynika z podanego przeze mnie wcześniej rysunku...dzisiaj sprawdzone...na pinie 12 każe mi się cmoknąć, że tak powiem....a teraz pytanie czy komuś udało się z pod programu uruchomić webasto, bo u mnie te funkcje są nie aktywne...
Przy okazji demontażu podsufitki do prania odkryłem webasto w miejscu pod oświetleniem kabiny. Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć co to dokładnie jest? I jak to powinno działać?
Załącznik 100976
mi to wyglada na silnik od szyberdachu. jest miejsce na kluczyk nawet
Na pewno jest to silnik od szyberdachu podobny mam w bmc-e.
Dzięki bardzo. W sumie jak włączyłem to sam widziałem ze jest to silniczek. Czy jest do niego jakiś specjalny klucz bo ja żadnego nie posiadam.
Mały odkop, nie chciałem zakładać kolejnego z resztą tematu o webasto w 166.
Mam pytanie, w którym miejscu powinien być podpięty przewód paliwa z webasto w aucie? Z tego co widzę na EPERze, jest to coś pokroju trójnika, na przewodzie zwrotnym pod autem. Czy dobrze to czytam? Jeśli tak, to czy nie ma ktoś może na zbyciu takiego elementu? :)
Dodam jeszcze ze na EPERze wyglada to tak, a samego elementu nie ma.
Jest w eperze, ale dostępne jedynie razem z przewodem paliwowym.
Na szczęście na allegroszu masz tego do oporu:
http://allegro.pl/listing/listing.ph...isqm-2-mt-0113
Możesz też podjechac do lokalnego warsztatu gdzie zakładaja ogrzewania postojowe i powinni miec od ręki.
Dziękuje ślicznie :)
Nie chcąc zakładać nowego tematu podepnę się tutaj. Mianowicie chciałem zapytać jak wygląda u Was sprawa działania webasto?? Jak wiadomo działa ono jako dogrzewacz silnika, a więc uruchamia się automatycznie gdy temp. spadnie poniżej 5 stopni. Dodatkowo posiadam możliwość włączenia go z pilota lub przy użyciu programatora. Ale do sedna chodzi mi o to czy po zgaszeniu silnika, gdy na ICS-ie zostaje wyłączona dmuchawa (przycisk OFF) to uruchamia Wam się ona i tak na krótką chwilę?? Wydaje mi się, że chyba coś jest nie tak bo skoro nie zostało włączone przeze mnie webasto to powinno funkcjonować jedynie jako dogrzewacz i nie powinno załączać dmuchawy po zgaszeniu auta. Dobrze myślę??
Zima się kończy, ale mam pytanie może ktoś wie - gdzie schowali czujnik temperatury do Webasta - wiem tylko że temp. zewnętrzna webasto nie bierze z ICS-a, tylko ma swój własny czujnik - pytanie tylko, gdzie się znajduję?
Tak masz rację kolego czujnik jest schowany z lewej strony obok klaksonów. Po zdjęciu lewego nadkola powinno być go widać. Pozdrawiam.
Dzięki wielkie, będziemy szukać.
pozdr.
u mnie webasto pracuje nadal po wyłączeniu silnika, nawet gdy ma 90 st. czy to jest normalne?