Witam!
Jak w temacie. Jestem zainteresowany tą alfa, tylko,ze zawsze myslalem,ze wersja Turbo jest V6. Ktos moze mi wyjasnic co to za silnik?
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C11292622
Printable View
Witam!
Jak w temacie. Jestem zainteresowany tą alfa, tylko,ze zawsze myslalem,ze wersja Turbo jest V6. Ktos moze mi wyjasnic co to za silnik?
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C11292622
To pierwsze 2.0 turbo wkładane do 164, silnik bliźniaczy z Fiatem Cromą i Lancią Themą, rzędowe R4 8V twincam, rozrząd DOHC regulacja na płytkach, osprzęt wtryskowy Bosch ale nie pamietam który już dokładnie, wtrysk full grupa, głównie ten silnik pojawiał się przed 1992rokiem ale na niektórych rynkach zabawił bodajże do 98r. nawet. W zależności od drobnych szczegółów moc od ok. 170KM do 200KM.
Wracając do tego dokładnie egzemplarza, obecny właściciel kupił ją gdzieś koło kwietnia tego roku, pamietam dobrze to auto, było na Chełmskich rejestracjach, sam miałem je ochotę kupić ale się spóźniłem, tylko teraz tak, coś nie długo się nią nacieszył, nie chcę krakać ale żeby nie wyszło że nieumiejętne traktowanie auta i zaczynają się problemu z turbiną i dołem silnika. Druga sprawa że patrząc na zawartość bagażnika i jakość tego sprzętu grającego jakiś młody gniewny dorwał się do tego auta ;/
Dziękuje Ci bardzo za informacje! No właśnie też tak widze,ze raczej ktoś go dotarł i chce sprzedać jako rzadki model. Za daleko mam zeby obejzec to auto,a od grudnia szukam jakiegos dobrego modelu 164. 3.0 albo 2.0 Turbo. Jest jedna we wrocławiu 3.0 mysle zeby pojechac i obejzec bo niby fan marki. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam!
1996 rok, a lampy przedliftowe
Tak sobie myślę, że to auto to na prawdę 90-92rok tylko jako składak w 96roku sprowadzone i dlatego ma taką datę w dowodzie, Polska dziwny kraj i kiedyś datę sprowadzenia wbijano w dowód jako datę produkcji jeśli auto na kołach nie wjechało do kraju a lawetą.
---------- Post dodany o godzinie 16:54 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:51 ----------
Ja mam w sumie niecałe 200km w obie strony ale i tak nie widzę sensu żeby sobie zaprzątać głowę tym autem ;]
Dzięki za chęci,ale tak jak mówisz. Sensu brak:) Trzymaj się!
Hehe fiergloo nie o to mi chodziło, auto na pewno jest jak piszesz przed liftowe, jednak sam silnik jako tako i w nowszych budach bywał.
Felgi ma ładne ;-)
Silnik 2.0i turbo do Alfy 164 pierwszy raz włożono w 1988roku. Po raz pierwszy do samochodu tej marki zaadaptowany zostaje silnik benzynowy nie będący konstrukcją Alfa Romeo. Jest to 4-cyl. silnik rzędowy o pojemności skok. 1995 cm3 (średnica x skok: 84x90 mm), przejęty ze zmianami z Lancii Thema 2.0t - Lancii Delta Integrale. Wywodzi się od wolnossącego silnika 2-litrowego z Lancii Beta Coupé, HPE i Monte Carlo, a jeszcze dawniej z Fiata 131 Supermirafiori, 132 2000 i Argenta, należąc do rodziny jednostek (1.4, 1.6, 1.8 i 2.0) fiatowskich, projektowanych w latach 1966-77 przez Aurelio Lamprediego, znakomitego konstruktora z firmy Ferrari. Silnik 2.0i turbo ma dwa górne wałki rozrządu w głowicy, napędzane paskiem zębatym, osiem zaworów, blok odlewany z żeliwa, a głowice ze stopów lekkich, za zasilanie odpowiada elektroniczny wtrysk wielopunktowy Bosch LE2-Jetronic. Doładowanie zapewnia turbosprężarka Garrett T3 chłodzona wodą, wraz z chłodnicą międzystopniową i systemem overboost. Od odmiany z Lancii Thema silnik różni się odjęciem wałka wyrównoważającego. Przy stopniu sprężania 8:1 moc wynosi 171KM/5250 obr./min., a moment obr. 278 Nm/2500 obr./min.
Silnik Fiatowski 2 litry Turbo we 164 był montowany nawet w roku 1992 i był sprzedawany na rynku włoskim też i w tym roku. Mam taki silnik wymontowany ze 164 z tego roku
aaaaaj ja by, chciał ją , rzadki okaz, a felgi z QV i Q4 po lifcie, oczywiście dla mnie to jest rocznik przed 90, a tak poza tym jestem z Chełma i znam wszystkie alfy w moim mieście , i szczerze mówiąc to nie widziałem jej u nas
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C11119376 tu nawet jest podobny silnik lancii.
Wracając do Twojego Artykułu. Jestem właścicielem tego autka. Fakt jestem młody 24lata ale potafię zadbać o auto! Każdy płyn klocki rozrząd było wymienione po zakupie! Sprzedaje tylko i wyłącznie gdyż moja dziewczyna boi się tego samochodu jest dla niej za duży i nie chce nim jeździć! Auto nie było na chełmińskich blachach tylko pochodzi z LUBARTOWA!!!!!!!!!!!. Co do silnika miałeś rację jest to rzędowe R4 8V rozrząd DOHC. a zawartość bagażnika jest to zwykła własnej roboty tuba podłączona pod radio zmieniarka już była wsadziłem tylko głośniki JBL w tylną półkę i pienner w drzwi radio to kaseciak kenwod który już był ze zmieniarką. Auto ladnie pracuje turbina była używana praktycznie kilkanaście razy ale nie żyłowana i jest w świetnym stanie!
---------- Post dodany o godzinie 13:08 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 12:57 ----------
A tablice miała LLB!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!![COLOR="Silver"]
[QUOTE=milus86ukf;277183]Auto ladnie pracuje turbina była używana praktycznie kilkanaście razy ale nie żyłowana i jest w świetnym stanie!
---------- Post dodany o godzinie 13:08 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 12:57 ----------
A tablice miała LLB!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!![COLOR="Silver"]
Jak to turbina była używana kilkanaście razy?? O.o
Myślałem ze jej się używa (prawie) cały czas podczas jazdy... ;)
Turbina załącza się od 3tys. obrotów przy spokojnej jeździe nie zauważyłem żeby wskaźnik turbiny choć trochę drgnął zauważyłem że jadąc i przy wciśnięciu pedału wskaźnik podnosi się zresztą co czuć (wciska w fotel) kilkanaście razy, to to że załączała się przy wyprzedzaniu nigdy nie zdarzyło się żeby się ścigać czy szaleć nie rajcuje mnie to wcale!!!
---------- Post dodany o godzinie 17:28 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:06 ----------
I z tego co ja wiem... Turbina w silnikach benzynowych załącza się w zależności od obrotów lub od ciśnienia spalin
Ależ turbina jest w układzie wydechowym cały czas, pracuje i wiruje. Powyżej pewnych obrotów przestaje zawadzać w układzie wydechowym i zaczyna generować ciśnienie w dolocie, kierownik ma wtedy odlot. Teraz wiesz już wszystko...
Ciekawi mnie za to, po coż sprawiłeś sobie taką turbobenzynę, a z jej walorów skorzystałeś raptem kilkanaście razy. Coś tu się nie kalkuluje ;-)
Pozdrawiam, d.
to było tak że mój teść lubi duże auta, a ja potrzebowałem samochodu i się do gadaliśmy... Jeździ się bardzo fajnie ale co mi z tego jak życia nie mogę używać, bo panna siadła dwa razy raz to mało nas tak przewiozł,a że chyba cały pacierz odmówiłem. Za drugim razem wsiadła. bo musiała i powiedziała że więcej za kierownicą nie siądzie bo nawet zaparkować nie potrafi... muszę mieć mniejsze auto jakiś peugot. punto corsa może honda civic.... Dlatego ją sprzedaje. Mi wygodnie i przyjemnie się jeździ, ale za drogo jest utrzymywać dwa auta. Mając tą alfę jestem skazany na bycie kierowcą, a czasami można by coś wypić, ale nigdy wiedząc że będę musiał prowadzić...
no tak z niewolnika nie ma alfaholika ,zawsze kiedy prowadze alfe nawet kosztem imprezy mam banana na twarzy ale to trzeba kochac
Ja praktycznie nikogo za kierownicę Alfy nie wpuszczam. Raz się zdarzyło że kumpel wracał, bo przydżezowałem fest, ale ten kumpel jeździł Volvo 850T5R i wychowywał się na Oplu Commodore, więc miałem spokojną głowę. Ale zdarzyło się to raz, a jak jesteś typem imprezowym i często popić nie możesz to ... naucz kobietę jeździć. Bo jakby wszyscy mówili "nie da się" to ciągalibyśmy kamienne bloki na deskach bez kół za pomocą powrozów.
Ciekaw jestem ile potrwa sprzedaż, user od którego kupowałem Alfę sprzedawał ją z pół roku, a też wygórowanych pieniędzy nie chciał.
Ciężko sprzedać te nasze cuda-więc lepiej zainwestować w duży garaż i tylko kupowac hehe- czego sobie i wam życze!
Dokładnie, :-) lepiej kupować niż sprzedawać:D
--------------------------------------------------------------------------------
Zdecydowanie więcej frajdy jest z nabywania, ale tu widać że kolega nie zdążył się z Alfą zaprzyjaźnić i zadurzyć w niej, bo moim zdaniem gdyby tylko zaiskrzyło między Wami Milfus86ukf, to z powodu kobiety - 164 byś się nie pozbywał :-p
dlatego mam dwie i dwie na czesci
razem 4 x164