Witam,
Po wymianie akumulatora zapaliły sie kontrolki od ABS i (!) wykrzyknik. Próba resetu przy pomocy odłączenia akumulatora nie przyniosła efektu.
macie może pomysły co może być przyczyną?
Pozdrawiam
Printable View
Witam,
Po wymianie akumulatora zapaliły sie kontrolki od ABS i (!) wykrzyknik. Próba resetu przy pomocy odłączenia akumulatora nie przyniosła efektu.
macie może pomysły co może być przyczyną?
Pozdrawiam
a abs Ci dziala?
Nie. Nie dziala. Dzis specjalnie ostro hamowalem ale nic to nie dało. Czy możliwe, że to jakiś bezpiecznik?
sprawdy, czy podlaczyles wszystkie kabelki, bo ja tez zapomnialem podlaczyc przy wymianie aku i tez to mi swiecilo.
jakie kabelki masz na mysli?
te przy aku
na akumalotorze przy plusie masz dwa bezpieczniki zielony 70A i czerwony 50A
wymien czerwony albo sprawdz czy nie masz tam luzow
taki bezpiecznik to koszt ok 8 zeta raczej do nabycia w ASO
te bezpieczniki zaczynają sie tez pojawiac w dobrze zaopatrznonych sklepach motoryzacyjnych, ostatnio takie widziałem za ladą w owym sklepie.
Podczas wymiany aku mogłes gdzies zrobic zwarcie i mógł pójsc bezpieczniki, albo którys z kabli nie został podpiety to którejs z klemy.
Ja zaponmiałem podpiac taki mały czarny kabelek do klemy - (masa) i własnie taki komunikat jak tobie mi sie wyswietlał, zaczałem nawet sprawdzac czujnik przy ręcznym, ale cos mnie tknęło i sprawdziłem jeszcze raz połączenia przy aku.
Dzięki za wszystkie sugestie. Sprawdze i dam znać
mialem to samo bezpiecznik na klemie wyglada jak zworka i jest podlaczona do czrnego ciekiego przewodu.ulozony jest poziomo. sprawdz to. u mnie byla przerwa grubosci wlosa
Ja mam od dluzszego czasu taki sam problem!Jakis czas temu czyscilem klemy od aku i problem znikl ale po miesiacu znow sie pojawil!W sobote sprawdze wszystkie kable i kabelki:)!!!
W czasie zimy kontrolka ABS zaczeła świecić ciągle, do dziś świeci bo nie mialem czasu sprawdzić który to czujnik, ale sporadycznie do tego zaświecała kontrolka ręcznego, po wyłączeniu stacyjki znikała, w sumie do dziś nie wiem dlaczego się zaświecała ale problem ustąpił sam. Teraz tylko z ABS muszę zrobić. Gdzieś czytałem że obie kontrolki świecą gdy jest coś nie tak z EBD - elektroniczny rozdział siły hamowania, tylko zastanawia mnie czy my to wogóle mamy w 156.:rolleyes:
A ja gdzieś wyczytałem, że to jest awaria układu stabilizacji tylnej osi... I faktycznie w zimę jak mi się to zrobiło to tył strasznie rzucało. Po jakimś czasie problem sam znikł i jest wszystko dobrze tylko, że czasem przy niższych temperaturach przy uruchamianiu silnika te obie kontrolki zapalają się i świeca kilka sekund po uruchomieniu silnika.