witam mam takie pytanie mam alfinke 166 3,0 v6 24v z 99r i chciałbym zamątować jej czujnik deszczu. jakie to są koszta i co trzeba zrobić?
Printable View
witam mam takie pytanie mam alfinke 166 3,0 v6 24v z 99r i chciałbym zamątować jej czujnik deszczu. jakie to są koszta i co trzeba zrobić?
a nie masz wcale? czy chcesz wymienić zepsuty? Montować oryginalny?
Bo z tego co kojarzę to chyba już nawet szyba musi być specjalna pod czujnik deszczu... Tak wywnioskowałem z tematów dotyczących wymiany szyby:)
jest pewnie o tyle specjalna że ma miejsce na owy czujnik ( znaczy pole na czujnik w górnym pasie z sitodrukiem )
bez sensora ( ta ma tylko miejsce na stopkę lusterka )
http://img94.imageshack.us/img94/4808/img2241j.jpg
z sensorem ( między napisem "auto" a "szyby" jest to miejsce specjalnie zadrukowane )
http://img17.allegroimg.pl/photos/or.../43/1102804377
jest inna szyba .... sam czujnik to tylko pudełeczko BOSHa a szyba ma w miejscu mocowania owego pudełeczka soczewki załamujące światło tak zeby czujniki w tym pudełeczku mogły zaobserwować zmianę polaryzacji światła spowodowaną upadkiem kropli wody :) ew ptasiego łajna :)
Koledzy ciekawi mnie jedno co to jest co ja mam po środku szyby gdzie jest lusterko wygląda to nie jako fiolet jak by jakieś oczko a pod tym maleńka kropeczka od czego to może być czy to jest ten czujnik deszczu jak tak to jak to uruchomić z góry dziękuje za rady
czujnik deszczu jest w szybie, nie ma możliwości montażu trzeba wymienić szybę. to co opisujesz to jest czujnik deszczu.
uruchomienie - dźwignia o jedną pozycję w dół, wycieraczki raz przejadą i nie schowają się do końca. to sygnał, że sensor działa. obracając koniec gałki regulujesz czułość,
Osobiście mam i taki sobie z tego gadżet, raczej nie używam, ale kwestia gustu
Pozdrawiam
niby jak w szybie ? zatopiony w szkle ?
jak pracowałem w fabryce to na szybę były doklejane różne elementy czujników
Nie wiem, bo szklarzem nie jestem, ale nie ma możliwości dołożenia czujnika, do auta bez czujnika bez wymiany szyby. Mam pękniętą szybę jak się wreszcie zmobilizuję i wymienię to dokładnie opiszę jak to wygląda. Przy wycenie ubezpieczyciela różnica w szybie z czujnikiem i bez to około 2000 zł po cenach oryginalnych części. Rozmawiałem już z wieloma serwisami czujnik jest nie przekładalny. Kupuje się szybę z czujnikiem.
szyba jest inna, to co opisujesz to właśnie jest czujnik deszczu. ustaw dźwignię od wycieraczek w pozycję pierwszą i zobacz czy działa bez deszczu, jak działa regularnie co jakiś czas to czujnik nie działa. Ma zadziałać tylo wtedy gdy polejesz szybę wodą (w miejscu czujnika).
u mnie przy wymianie szyby chcieli przełożyć czujnik i od tamtej pory nie działa :\
ok dziękuje za rady
kolorowy - może zrób fotkę tego "czujnika deszczu" na szybie i będziesz wiedział, czy to jest on.
ok zrobie i wam wyśle
Panowie, jak okreslić czy moja wersja miała czujnik deszczu?
Pytam dlatego ,ze widze jakieś kombinacje przy lusterku wstecznym. jest chyba ono w jakiś sposób przyklejone i wygląda na to że to ori nie jest. coś było kombinowane, albo szyba zmieniana lub czujnik wywalony. tylko co poeta miał na myśli? któż to wie.
jak to rozgryźć ? był tam jakiś sterownik lub cos takiego po czym można wywnioskować ,że był fabrycznie czujnik?
Wydaje mi się że po vinie w eperze powinieneś dojść czy był czujnik czy nie.
Chyba ta wiedza na nic Ci się nie przyda. Żeby mieć czujnik to musisz mieć szybę z soczewką. Cały układ elektroniczny jest na tej soczewce zaczepiany. W podsufitkę idą tylko kabelki. Nawet jakbyś coś wytropił to i tak musiałbyś zmieniać przednią szybę. A że te czujniki słyną z tego że nie działają albo żyją własnym życiem to operacja dość ryzykowna na używkach. O cenę oryginału nie pytaj :) jeżeli chcesz czujnik to pozostaje uniwersalny albo z innego auta. Np z 406 gdzie czujnik działa wszędzie gdzie przyłożysz :P
To nie masz czasowego? W 166 przed fl nawet jak masz czujnik to i tak czasówki są normalnie.
Przecież napisałem w Ypsilonie :P W Alfie jest "pico bello" :D
A ja chętnie wywaliłbym to ustrojstwo, bo o ile na trasie jakotako to w mieście mam ochotę pourywać wycieraczki, a manuala brak w GT.
wiec w takim razie jak odróżnić szybę bez czujnika od tej z czujnikiem?
W swojej poprzedniej 166 takowy sensor działał im bardziej deszcz padał tym szybciej wycieraczki działały, wszystko śmigało płynnie w tej Alfie, która teraz mam coś szwamkuje i starsznie brakuje mi tego sensora ;)
Szyba z czujnikiem ma takie coś przyklejone do szyby.
Np tu
http://gratka.motostat.pl/tresc/alfa...rta-archiwalna
Widać na środku pod ściemnianym pasem. To jest zintegrowane z szybą.
Z tego co mi wiadomo, to w zasadzie szyba się niczym nie różni. Tzn. szkło szyby się niczym nie różni. Do szyby przyklejony jest taki niebieski, półprzeźroczysty plastik, do którego mocowany jest czujnik.
Czasem da się na allegro kupić czujnik razem z tym plastikiem. Czujnik pasuje od BMW, więc można plastik wziąć i przykleić na zwykły żel do czujników.
Ja włąśnei będę robił taki manewr u siebie - mam swój czujnik i kupiłem plastik, teraz tylko przykleić muszę, jak tema to ogarnę to dam znać.
To daj znać bo to coś przylepione do szyby uchodzi za nie demontowalne. Osobiście próbowałem to wydłubać w poprzedniej i poległem. Kupujesz ta soczewkę nowa? Dawaj info bo jak to zabangla to ja też to zrobię :)
Ja właśnie wymieniłem sensor deszczu i teraz działa bez kalibracji.
Ale miałeś już optykę na szybie a barkonar mówi o montażu do zwykłej szyby. Mi właśnie poprzedni właściciel przyoszczędził na wymianie i wstawił zwykłą szybę zamiast z czujnikiem. Mam co prawda w idealnym stanie ale bez czujnika. Mam jeszcze inną alternatywę ale tak jak barkonar jeszcze jej nie sprawdziłem.
O jakiej optyce mówisz? Szyby się różnią tylko osłoną słoneczną i miejsce na czujnik (zwykłe oczko).
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Piszę o tej soczewce takiej niebieskawej, która jest przyklejona/zamocowana na szybie. Słyszałem że tego się nie da zdjąć i założyć na nowo. Jak wymieniasz szybę to z ta soczewką (oczkiem). To jest zintegorowane z szybą. Więc zakładam że nie da się tego zamocować na inną szybę.
Z kolei w innym aucie miałem tak jak piszesz. Szyby różnią się tylko miejscem na czujnik a resztę się przekłada. Ale nie w 166.
Będzie działać na zwykłej szybie. Mi fachura prze kleił kompletny czujnik z oryginalnej szyby do zamiennika niby bez czujnika i wszystko hula. A szyba 3 razy tańsza. A niebieską soczewkę kleił na specjalnym żelu.
A wrzuć foto jak to masz zamocowane/przyklejone. Foto z zewnątrz. Kurde to może faktycznie i ja sobie zamontuję.
Miałem ma części 166 w której był czujnik a szyba i tak się nie nadawała do niczego więc chciałem zdemontować niebieską soczewkę. Rozwaliłem pół szyby a niebieska soczewka jak była przymocowana do kawałka szyby tak już z nim została. Nie wiem na jaki klej była przyklejona ale na bank nie była mocowana z myślą o demontażu.
Dlatego szybę się kupuje razem z tą soczewką (nową). W innych autach soczewka jest faktycznie przyklejana albo dociskana. Ale w 166 jest z założenia nie demontowalna. Jednak zakładając że już ktoś to zmęczy i sprzedaje odklejone to mnie by to nie obchodziło. Bardziej mnie interesuje czy zadziała to po ponownym montażu.
ja doszedłem, że mam nie oryginalną szybę. Widzieliście taką ciekawostkę, że VIN jest drukowany na szybie w lewym dolnym rogu?
normalnie tego nie da się zauważyć. Ja myłem szybę w garażu pod pewnym kontem światła udało mi się go przypadkiem zauważyć. Tej soczewki u mnie nie ma na szybie. kombinacje były przy wymianie szyby, bo widać, ze ktoś lusterko przykleił. Do czujnika deszczu pewnie powinna być jakaś kostka pod podsufitką. Dobrze myślę?
udało mi się znaleźć jedną wolną kostkę po zdjęciu lampy oświetlenia wnętrza. Kostka malutka, 3 pinowa ale poszyte tylko dwa skrajne piny. Kolor przewodów bodajże czarny i brązowy. Wie ktoś do czego ona może być?
żeby były 3 piny to by było lusterko fotochromatyczne a tak to może od szyberdachu ?
szyber mam i jest działający. a to taka malutka kostka i dwa cienkie przewody. potem wrzuce foto.
Ktoś wie ile kosztuje nowy sensor ?
Marek pisałeś o czujniku z 406, pasuje P&P ? Działa dużo lepiej niż seryjny z 166 ?
Na działanie sensora duży wpływ chyba ma stan szyby. Tak mi się wydaję. Sama wymiana za dużo nie pomoże jesli szkło jest zniszczone, mało przejrzyste itp
Szyba jest okej, sprawdziłem w pierwszej kolejności, sensor włożyłem inny jest dużo lepiej, ale nadal to nie to samo co mialem w poprzedniej Alfie ;)
Poczekam, niech ktoś jeszcze się wypowie ;)
Ja mam nową szybę,już z taką kupiłem i u mnie działa razem z myślami,tzn.że włącza się wtedy,kiedy pomyślę,że już czas aby się włączyła.Tylko nie mogę rozkmilić,do czego są w manetce stopnie.Sądziłem,że automat działa w pierwszym stopniu a drugi i kolejny to manual a u mnie tak nie jest.Działa cały czas w automacie i nie wiem,czy tak ma być?I po co są stopnie przy czujniku?Rozjaśni mi to ktoś?
Z instrukcji przedlifta wynika że jak czujnik jest sprawny to pozostałe stopnie są nieaktywne i nie są potrzebne. Są pewnie dlatego bo jak Ci padnie czujnik to masz czasówki. Po lifcie jest też tak napisane (tak przynajmniej to rozumiem). Przy czym niektórzy twierdzili na forum że po lifcie pokrętłem się czułość czujnika ustawia. Ale nie ma na to potwierdzenia w papierze.
Odnośnie innego czujnika. To z 406 można zamontować ale nie pasuje p&p.
Czujnik nie będzie działał zawsze tak samo. Może żel juz jest ujowy, może szyba ma inną przejrzystość. Powodów może być mnóstwo i trudno je wyeliminować. Pozostaje Ci tylko zmieniać elektronikę. Może coś da.