Po rozgrzaniu sie silnika(olej temp. 80 stopni) zaczyna cos mi stukac w silniku. Na wysokosci tych szesciu blyszczacych rurek slychac taki głuchy stukot. Olej wymieniłem na Petro-Canada 15W40 i dalej mam to samo.
Printable View
Po rozgrzaniu sie silnika(olej temp. 80 stopni) zaczyna cos mi stukac w silniku. Na wysokosci tych szesciu blyszczacych rurek slychac taki głuchy stukot. Olej wymieniłem na Petro-Canada 15W40 i dalej mam to samo.
Mam to samo i też nie wiem co to
cosik jak zaworki ,pewnie juz czas.a najpewniej to tz. koniki bo one lubia stukac jak za duzy luz na zaworkach
Napewno nie to , to jest głuchy dzwięk
Myśleliśmy na poczatku o sworzniu tłokowym...ale podejrzewamy także panewki(któraś panewka, bo słychać tylko jedną). To jest taki pojedyńczy, rytmiczny w zalezności od obrotów,głuchy stukot.
Zaworki są " cyk - cyk" lub "klep klep" :)
A tu jest głuchy dźwięk "tuk - tuk"
Chyba bedzietrzeba zdjąc miske olejową i zobaczyć chociaz jak wygladają jedna panewka korbowa i główna......lub wszytskie :D
Ja u siebie wymieniałem wszystkie panewki , to chyba coś z tłokiem
wymieniałeś wszytskie 10 panewek? A czy masz spadek cisnienia oleju gdy zaczynaja sie stuki....na wolnych obrotach tak poniżej 2 barów? A masz cos takiego jeszcze, ze jak jedziesz i wrzucisz na luz to masz takie stukanie, albo jak dodajesz gazu?
Wymieniłem na korbowodach i panewki główne . Ciśnienie oleju po rozgrzaniu prawie 4 jest w porządku ale te stuki mogą pochodzic z panewki a ciśnienie będzie w porządku. Mimo wszystko uważam że stuk pochodzi z tłoka ale to trzeba sprawdzic
Jezeli stuk bedzie z panweki to cisnienie bedzieraczej spadalo. Kompozyt sie mógł wytrzeć i bedzie strata oleju na panwece głownej. Pozniej jeżeli kompozyt sie wytrze na panewce korbowej to na niej tez bedzie strata oleju i cisnienie tez pojdzie w dol.Nastepnie zaczna stukac popychacze.... i tak " grosz do grosza a bedzie kokosza"uzbiera sie strat i cisnienie mocno spadnie. U mnie po odlaeniu na wolnych obrtoach tez mam 4 bary. a moze.....nagraj tez dzwięk
sprawdzic sworzen mozna tez domowym sposobem..
wykrecic wszystkie świece i jak tłok zacznie schodzic to go pchnąć jakims prętem na doł i zobaczyc czy sie ruszy i jest luz.. tylko ze w zasadzie wtedy tez to moze byc luz na panewce.. takze wieksza robota ale po remoncie silnik napewno bedzie dlugo cieszył swoją pracą :)
majkel wylej ten minerał bo ci strraszny bród zostawi w silniku!! o smarowaniu juz nie wspomne..
Ja jezdze na gazie wiec olej nie bedzie sie brudził. Mój minerał ma klase jakosci SM wiec to dobry jakosciowo olej. Bylem dzis w serwisie Alfy po drobna porade mechaników. Pan spojrzał i powiedział "One tak mają. Jedną taką robiłem i tez miała tak". Dokladnie nie sprecyzował co może być przyczyną tego stuku. Ale stawiał na sworzeń tłokowy, ewentualnie panewki korbowe. Zeby sprawdzić na którym cylindrze sie pojawia stukot, to żeby wyjmować pojedyńczo przewody wysokiego napiecia i patrzeć kiedy stukot sie najbardziej uciszy(taki domowy sposób)
To nie mogą byc panewki , pytałem mechaników którzy je wymieniali też wskazywali na sworzeń tłoka że to najbardziej możliwa przyczyna sprawdzą jeszcze rolki napinające pasek
Rolki napinające pasek beda stukac cały czas, a nie tylko jak sie olej nagrzeje. Hmm....to kto pierwszy naprawia ;) ;)
powiedziałbym nawet ze napinacz będzie stukał raczej od razu po zapaleniu na zimnym - a po paru sekundach/minutach ten stukot zanika
Napisałem o rolkach bo tego nie wymieniałem ( brak w sklepie )a w warsztacie powiedzieli że jeszcze są w dobrym stanie i stąd te wątpliwości. W przyszłym tygodniu jadę do warsztatu robic zawieszenie z przodu i zobaczymy te stuki.
Jak coś sie dowiesz to daj znać. Mechanik z serwisu Alfy mówił że tłok jest aluminiowy, a sworzeń jest żeliwny. Jeśli tłok sie nagrzeje(a aluminium ma wiekszą rozszerzalność cieplną) to powstaje luz na sworzniu. To mogą być te stuki.Ale miejmy nadzieje że to nie to,bo naprawa nawet we własnym zakresie bedzie dosyć droga i pracochłonna.
Dzisiaj osłuchałem silnik, połozyłem sie pod spodem i zauważyłem że w czasie tego stukotu, większe drgania i odczucie stuku jest na przedniej belce od zawieszenia niz na misce olejowej...moze któraś poduszka jest walnięta. jak silnik jest zimny to poduszka jest mało elastyczna i wtedy nie slychac, a jak sie rozgrzeje to zaczynała by stukac. Można obejrzec Alfe pod takim kątem.
Pozniej wzialem stetoskop(taki jak ma Dr. Queen) i osłuchałem silnik od spodu. Na misce olejowej blizej rozrządu było bardziej słychac stuk.
Majkel działasz jak Mc,Gayver :lol: ale mam pytanie kiedy gaśnie u ciebie kontrolka wtrysku i oleju ? jestem bardzo ciekawy.
Zaraz po odpaleniu. Przekrecam kluczyk, silnik zakręci i odrazu gasną kontrolki.
Wypowiedz ipsz z forum u Siwego:
Pierwszy pomysł - najprostszy - to poprawna regulacja luzów zaworowych. Wszystkich. Bo zwykle z powodu prostego dostępu ustawiane są tylko wydechy a pomijane ssące, ponieważ do ich regulacji konieczne jest rozpięcie rozrządu i dobieranie specjalnych podkładek, często nazywanych "pchełkami", które dla utrudnienia są zwykle niedostępne w sieci FAP.
Jednak jeśli w ustawieniach luzów wszystko gra, to jedną z "nienaturalnych" przyczyn stuków mogą być zużyte szklanki popychaczy zaworowych. Wymiana oleju niczego tu nie zmieni bo ten silnik nie ma hydraulicznej regulacji luzów. Do sprawdzenia należy rozpiąć rozrząd (można to sprawdzić przy regulacji zaworów), wyjąć szklanki i dokładnie obejrzeć. Szklanki można kupić w hurtowniach lub u dealera. Gorzej, jeśli okaże się, że przy okazji także krzywki na wałkach nie wyglądają zbyt ciekawie. Kupno nowych wałków to droga zabawa ale można się posiłkować (o ile ma się dobrego, zaufanego speca) napawaniem.
Kolejna przyczyna, której dźwięk jest często mylony ze stukiem panewki (opisany przez Ciebie głuchy stukot) to napęd pompy olejowej, prowadzony od tylnej głowicy wałkiem do pompy umieszczonej w misce olejowej (szatański patent, poprawiony w nowszych wersjach silników). Specyficzna nakrętka w kształcie kapelusza mocująca wałek pompy oleju już niejednego natchnęła do rozbierania dołu motoru. Przy rozbieraniu napędu pompy oleju może się okazać, że zębatki napędzające są mocno zużyte co podniesie koszty operacji. Warto też przy tej okazji obejrzeć zawór w pompie oleju - zestaw naprawczy to kilkanaście złotych.
Niestety, jeśli przyczyną stuków nie są źle wyregulowane zawory, napęd pompy oleju ani popychacze to pozostają tylko nieszczęsne panewki. I problem nie leży w samych panewkach (bo nie są ani specjalnie drogie ani trudne w wymianie) ale w tym, że jeśli uda im się porysować wał to koszty rosną astronomicznie - technologia wykonania wału w V6-kach Alfy wyklucza jego szlif, pomimo że na rynku można kupić nadwymiarowe panewki. Są specjaliści preferujący szlifowanie takich wałów i późniejszą operację azotowania jednak praktyka mówi, że nie zawsze to się dobrze kończy. Niewiele droższe a o wiele lepsze w perspektywie dłuższej eksploatacji auta jest kupienie reklimatyzowanego wału (w zestawie z panewkami w jednej cenie) w sieci Fiata, który w praktyce jest nową częścią. Ostatnią deską ratunku jest kupno używanego, nieporysowanego wału, też najlepiej z panewkami, z którymi ostatnio pracował.
Jeszcze a'propos oleju - Alfa w swoich materiałach informuje, że należy stosować olej conajmniej półsyntetyczny 10W40. Ze względu na swoje właściwości, w połaczeniu z raczej wysokoobrotowymi i wymagającymi silnikami mineralny olej w pewnych sytuacjach może okazać się zdecydowanie niewystarczający i zerwać film olejowy co źle się kończy dla silnika w dłuższym dostępie czasu. W kontekście braku możliwości szlifu wału, i ogólnie niezbyt tanich części do V6 oszczędność na oleju może się okazać zupełnie nieopłacalna. Zwłaszcza jeśli przeliczymy to na koszt 1 km w odniesieniu do kosztów paliwa. Jeśli ma być z pewnych względów gęstszy (zwiększone zużycie oleju), można poszukać półsyntetycznego 15W50 (np Motul 4100) albo 10W60 (np Valvoline VR).
Wiedza godna mechanika tylko podejście do klienta trochę na bakier
Wiec ja dzis odkrecilem miske olejowa i dobralem sie do panewek. Napierwszym korbowodzie(czyli tam gdzie stuk byl nasilniejszy) zobaczylem panweke(chyba nie była ona od Alfy) a pod nią kawalek sreberka. Coz za pomysłowość Oczywiście po porównaniu jej z kolejna panewka(te juz wygladaly na oryginalne) okazalo sie ze jest nieco cieńsza. Oprócz tej nieszczesnej jednej panewki korbowej reszta była w miare dobra. Odrazu postanowiłem zobaczyć panweki główne. Te wygladaly nieco gorzej. Jakby ktoś bez oleju odpalał...Tylko tez tak jakby były za małe.Jak je spasuje z zamkiem to jest 1mm luz pomiedzy panewka a stopka na ktorej jest umieszczona. Po Poludniu wrzuce zdjecia tych panewek.
koniecznie zdjecia i faceta za dupe co ci to sprzedal.rekojmia sie klania.zaj.... skur... za ten numer
Wiec są i zdjęcia:
Tak wygląda pierwsza panweka, wraz z "podkładkami":
http://img242.imageshack.us/img242/1...8783az6.th.jpg http://img242.imageshack.us/img242/4...8785vp4.th.jpg
Tak wyglądają pozostałe panweki(wszytskie są w podobnym stanie):
http://img107.imageshack.us/img107/6...8786lo5.th.jpg http://img107.imageshack.us/img107/8...8787rb8.th.jpg
Tak wyglądają panweki główne:
http://img107.imageshack.us/img107/4...8788aj7.th.jpg http://img242.imageshack.us/img242/4...8789rs3.th.jpg
Człowieku jestem załamany :cry: ! Mam zapasowy cały silnik, wał korbowy w dobrym stanie(dobra cena). Napisz co z wałem korbowym?
atentyk nie darowalbym sk....to jest wada ukryta scignij go bo to za duza kasa aby mu darowac
w umowie jest ze "mi jest znany stan techniczny auta, wlasciciel nie odpowiada za wady ukryte"
Wał jest ok na 5-ciu czopach. na tym pierwszym gdzie byly sreberka tam jest tak wydarte na grubosc polowy malego srubokręta. Tak jakby cos z olejem tam wpadlo.75andrew155. A ile za ten wał?
drugi silnik kupiłem na wszelki wypadek bo moja alfa miała olej w układzie chłodzenia ale na szczęście pierdyknięta była uszczelka pod jedną z głowic za wał liczę 800 zł a za cały dół 1200 jak byś usłyszał cenę z warsztatu na arkuszowej to byś się przewrócił z wrażenia
przy okazji przedmuchaj wal sprezonym pow. moze cos zalega, panewki rzeczywiscie zmasakrowane, mierzyles juz wal?
Wlasnie jutro bede dokladnie mierzyl. Dzisiaj troche na oko mierzylem suwmiarka. I wyszlo mi ze 5 czopów ma ok. 51,8mm a jeden czop(ten na pierwszym korbowodzie), ma 51,4mm. Szlif wału mi tu nic nie pomoze, bo poźniej panewek nie dobiore.Cos sie bedzie kombinowało. 800zlotych to troche duzo dla mnie. Wiem ze to akurat dobra cena. Jednak na allegro widzialem drugi silnik za 960pln, chociaz nie wiadomo jak tam u niego z wnetrzem.
stary stan techniczny znany owszem ale to jet wada ukryta .wez rzeczoznawce i faceta za dupe .ewidentnie facet dorobil te panewki na sprzedaz.ukryl prawdziwy stan techniczny.zalozenie sprawy to tylko 100 zl .proponowalbym ci zadzwonic do goscia powiedziec co odkryles poinformowac go o skierowaniu sprawy do sadu.koniecznie wspomnij mu o posiadaniu opini bieglego sadowego. kazdy towar sprzedany posiada 12 miesieczna rekojmie nawet jak kupujesz prywatnie.przeciez przy standartowej sprzedazy nikt nie rozbiera silnika aby zobaczyc co tam siedzi.ps. kupuj ten wal z tego nic nie zrobisz, pewnie korbowody tez juz szlag trafil .paneki nie sa drogie.a ten caly silnik cos tanio ciekawe jak tam jego faktyczny stan..naprawde nie darowalbym bydlakowi
W całości zgadzam się z Piotrixx albo domagaj się zwrotu kosztów naprawy . Kto sprzedał przynajmniej napisz gdzie te auto kupiłeś bo coś mi się zdaje te auto znajome
Kupiłem je w Michałowicach koło Krakowa. Gosciu od ktorego kupilem to auto wedlug papierow miał je od roku. Było sprowadzone z Niemiec. Moze on sam nie wiedzial o tym ze ma cos takiego, a moze i wiedział.....Korbowody są ok(jak narazie z ogledzin wynika)
Teraz tylko jest pytanie czy te stuki pochodzą od panewek?
;) no teraz jest dylemat...te sreberka mogły być dobra opcja i nie jest powiedziane ze to tu stukało. Jak na panewki to za bardzo głuchy stuk. Jak wszytsko jest na wierchu to odrazu sprawdzi sie pompe oleju.
Jeszcze jak można sworznie tłoków, byłem dzisiaj w warsztacie na Szarych Szeregów 5 i tam mechanik na to wskazywał bez oglądania auta
a kiedy bedziesz dawal swoja V-ke pod lupe mechanika?? Chcialem wzoraj odrazu odkrecic pompe oleju. Odkrecilem jedna śrube...a reszte to ja nie wiem czym oni odkrecaja...taki kijowy dostęp jest.Moze ja jakies trefne klucze mam ;)
ile zrobiles kilometrow? rok czasu by jezdzil na czyms takim! to niemozliwe.kazdy mechanik jak go podpytasz to ci powie jak to robia i na ile to starcza. panewki skrobane sa recznie az do okreslonego wymiaru.musial najpierw zarznac panewki .zobaczyl ile to kosztuje wiec heja dorobil zlozyl i do zyda
Mam kupione wachacze i tylko czekam kiedy mechaniory mnie przyjmą bo mają nawał roboty a mnie specjalnie się nie spieszy. Wachacze kupiłem po 96 zł za szt. Mechanik powiedział że na nasze drogi szkoda wywalac na droższe bo wiele dłużej one nie wytrzymają a różnica w cenie ogromna
Mysle ze zrobilem na niej 2000km....Dzisiaj bede miał dobry sprzet do pomierzenia wału wiec sprawdze czopy. Narazie suwmiarka wyszlo mi w granicach 51,8-52mm. Wahacze tez mam te za 96 zlotych. Jak kupywalem to dostalem odrazu gumowe tuleje na laczniki stabilizatora GRATIS :D