Po rozgrzaniu sie silnika(olej temp. 80 stopni) zaczyna cos mi stukac w silniku. Na wysokosci tych szesciu blyszczacych rurek slychac taki głuchy stukot. Olej wymieniłem na Petro-Canada 15W40 i dalej mam to samo.
Po rozgrzaniu sie silnika(olej temp. 80 stopni) zaczyna cos mi stukac w silniku. Na wysokosci tych szesciu blyszczacych rurek slychac taki głuchy stukot. Olej wymieniłem na Petro-Canada 15W40 i dalej mam to samo.
Mam to samo i też nie wiem co to
cosik jak zaworki ,pewnie juz czas.a najpewniej to tz. koniki bo one lubia stukac jak za duzy luz na zaworkach
Napewno nie to , to jest głuchy dzwięk
Myśleliśmy na poczatku o sworzniu tłokowym...ale podejrzewamy także panewki(któraś panewka, bo słychać tylko jedną). To jest taki pojedyńczy, rytmiczny w zalezności od obrotów,głuchy stukot.
Zaworki są " cyk - cyk" lub "klep klep"
A tu jest głuchy dźwięk "tuk - tuk"
Chyba bedzietrzeba zdjąc miske olejową i zobaczyć chociaz jak wygladają jedna panewka korbowa i główna......lub wszytskie![]()
Ja u siebie wymieniałem wszystkie panewki , to chyba coś z tłokiem
wymieniałeś wszytskie 10 panewek? A czy masz spadek cisnienia oleju gdy zaczynaja sie stuki....na wolnych obrotach tak poniżej 2 barów? A masz cos takiego jeszcze, ze jak jedziesz i wrzucisz na luz to masz takie stukanie, albo jak dodajesz gazu?
Wymieniłem na korbowodach i panewki główne . Ciśnienie oleju po rozgrzaniu prawie 4 jest w porządku ale te stuki mogą pochodzic z panewki a ciśnienie będzie w porządku. Mimo wszystko uważam że stuk pochodzi z tłoka ale to trzeba sprawdzic
Jezeli stuk bedzie z panweki to cisnienie bedzieraczej spadalo. Kompozyt sie mógł wytrzeć i bedzie strata oleju na panwece głownej. Pozniej jeżeli kompozyt sie wytrze na panewce korbowej to na niej tez bedzie strata oleju i cisnienie tez pojdzie w dol.Nastepnie zaczna stukac popychacze.... i tak " grosz do grosza a bedzie kokosza"uzbiera sie strat i cisnienie mocno spadnie. U mnie po odlaeniu na wolnych obrtoach tez mam 4 bary. a moze.....nagraj tez dzwięk
sprawdzic sworzen mozna tez domowym sposobem..
wykrecic wszystkie świece i jak tłok zacznie schodzic to go pchnąć jakims prętem na doł i zobaczyc czy sie ruszy i jest luz.. tylko ze w zasadzie wtedy tez to moze byc luz na panewce.. takze wieksza robota ale po remoncie silnik napewno bedzie dlugo cieszył swoją pracą![]()
majkel wylej ten minerał bo ci strraszny bród zostawi w silniku!! o smarowaniu juz nie wspomne..