Mam pytanie odnośnie długości bagnetu do sprawdzania poziomu oleju czy w silniku 1.6, 1.8 i 2.0 TS były takiej samej długości bagnety czy się różniły długością? Może ktoś mógłby zmierzyć u sienie jak ma któryś z tych silników i napisać?
Printable View
Mam pytanie odnośnie długości bagnetu do sprawdzania poziomu oleju czy w silniku 1.6, 1.8 i 2.0 TS były takiej samej długości bagnety czy się różniły długością? Może ktoś mógłby zmierzyć u sienie jak ma któryś z tych silników i napisać?
i to się tyczy tak samo 1.6 jak i 2.0?
1,6 1,8 2,0 TS mają takie same. Ale widzę że były jakieś silniki 1,6 (AR 32104-03) które te bagnety się czymś różniły . 1,8 CF3 (EURO3) nowszy silnik też miał inny bagnet. jednym słowem z takiego samego rocznika (do 2000r.) jak bagnety będziesz kupować to powinien podejść.
ok jeszcze raz dzięki :)
dziś zmierzyłem mój bagnet i cały bez plastiku ma 580mm i różni się trochę czy czasem nie mam złego czy nie ma jeszcze dłuższego? Bo nie pokazuje stanu oleju i wystraszyłem się i wymieniłem olej i wyleciało tyle co miało być co jest nie tak że nie mogę zobaczyć poziomu oleju?
Do 2,0 wejdzie ok 4,5l do górnej kreski bagnetu ( skala min. a max. na bagnecie to jest 1l.). Jak zejdę do samochodu to zmierzę u siebie też 2,0.
Sprawdziłem u siebie i długość metalowego bagnetu wynosi 553mm, a więc jak masz za długi to nie widzisz poziomu na bagnecie bo skala jest cała zanurzona w oleju (sprawdź czy jest olej na skali po zanurzeniu) .
powiem tak włożyłem inny bagnet taki robiony kiedyś mój tata zrobił i włożyłem 600mm i olej jest i tego za bardzo nie rozumiem
Powiem ci tak że przed wymianą oleju sprawdzałem jego stan na bagnecie za bardzo nic nie było ale to było zaraz przed wymianą i jak spuściłem olej to specjalnie sprawdzałem i było go ok 4,5l tyle ile ma być i coś się ten bagnet nie podoba, a w dodatku jakby miał mało to kontrolka powinna się zaświecić a się nie świeci czy jadę z górki pod górkę czy na zakręcie bo specjalnie sprawdzałem i w dodatku jakby olej brał to by ten w misce musiałby być brudny a jest czysty nie wiem dlaczego tak jest :/
Jak by się zaświeciła kontrolka z braku oleju to już by pewnie było po ptakach. Jak byś kiedyś ściągał miskę to byś wiedział że smok zasysa prawie z samego dna miski, a więc spokojnie jest tam zapasu 1,5 l które wybędzie ale nie zaświeci się kontrolka ale na zakrętach ostrych może wystąpić zasysanie powietrza, ale to są skrajne przypadki bo od tego służy ogranicznik fali oleju zamontowany w misce. Ale tak czy siak jazda skrajna poniżej min. może spowodować zassanie powietrza i spadek ciśnienia w układzie co może spowodować awarie silnika.
Powiem tak: jeżeli bagnet jest prosty i poprawnie masz zainstalowaną rurę bagnetu (rysunek) to powinien pokazać poziom oleju, zakładając że układ jest zalany odpowiednią ilością oleju. Jeżeli tak nie jest to coś było kombinowane lub coś jest nie tak złożone.
no tak może być bo wydaje mi się że silnik był zmieniany przez poprzedniego właściciela a do tego ta metalowa rurka do której wchodzi bagnet jest wygięta i mi się wydaje że to może mieć wpływ na to że nie umiem zbadać ilości oleju no chyba że coś w silniku się stało (odpukać żeby nie) i tak szybko bierze olej... :/
A na podstawie numeru VIN nie dało by się dojść do tego jaki powinienem mieć?
Ona jest troszeczkę wygięta
ja mam górną końcówkę tak ze 20mm od plastiku zgiętą bardziej w dół tak jakby było uderzone lub coś takiego nie wiem jaki to ma wpływ ale mam nadzieje że olej się nie traci gdzieś doleje dzisiaj i zobaczę..
Wychodzę teraz do roboty więc na dzisiaj chyba zakończę moją pomoc, tylko pamiętaj że TS są to silniki luźno spasowane i potrafią zjeść olej w zależności od stylu jazdy kierowcy. Brak wskaźnika oleju i jazda na wyczucie może skończyć się zajechaniem panewek, szybszym uszkodzeniem wariatora, no i remontem silnika. Zlokalizuj i napraw to jak najszybciej.
Ok doleje oleju i zobaczymy czy zacznie się pokazać coś na miarce...
Proponuje dolać tyle oleju żeby było między min. a max potem spuścić olej i sprawdzić ile znajdowało się w misce bo za dużo oleju to też na zdrowie silnikowi nie wychodzi.
dolałem oleju tak mniej więcej ok 2l i jest na górnym poziomie :( martwi mnie to bardzo ale czytałem że te silniki lubą olej jak go się wysoko kręci a ostatnimi czasy lubiłem sobie kręcić wysoko na 4 biegu rozpędzałem auto do 210km/h i ogólnie agresywniej zacząłem jeździć może dlatego wziął tyle oleju :( zobaczę teraz będę spokojniej jeździć i zobaczymy co będzie się dziać...
jak ja tak rozkrecales to nie ma sie co dziwic ze ci olej znika w tempie ekspresowym :P a jak ci wypluje korbowod to nie byc zdziwiony
Tak jak napisałem Tobie wpierw sprawdź po dolaniu ile faktycznie jest tego oleju żeby nie było o 2l. za dużo !!!!
Sprawdzałem już i jest dobrze na szczęście już jest troszkę pod górną kreską
to ze potrafi sie rozkrecic do ponad 7tys nie znaczy ze to lubi
zaufany mechanik powiedzial mi kiedys ze przechodzac powyzej 4500tys zaczyna sie loteria w tych silnikach ;)
no tak zgodzę się tylko że jak masz wszystko sprawne to nie powinno się nic dziać, ja troszeczkę przeholowałem tym razem ale to jest nauczka na przyszłość baczniej będę ją teraz obserwował i dopieszczał żeby problemów nie było :)