Witam.
Czy ktoś podłączał pod komputer skrzynie automatyczną sportronic? Czy jest jakiś program, który to potrafi, bez jechania do serwisu?
Printable View
Witam.
Czy ktoś podłączał pod komputer skrzynie automatyczną sportronic? Czy jest jakiś program, który to potrafi, bez jechania do serwisu?
Szukałem długo, ale niestety mi się nie udało nic znaleźć
ponawiam pytanie: Czy ktoś podłączał skrzynię sporttronic pod kompa?
Jak nie masz, to podaj maila na PW, podeślę Ci instrukcję do skrzyni.
To o którą skrzynię teraz chodzi? 4HP20 czy AW55-50
zapewne o tą która była w 166 po FL, ponieważ silnik 2,4 jtd 20v był w modelu po FL a do niego skrzynia 55-50 SN, swoją drogą sam byłbym zainteresowany.
chodzi oczywiście o skrzynię aisin aw55-50sn, na razie nikt nie może się z nią połączyć.
---------- Post dodany o godzinie 22:00 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:56 ----------
wiem że np. w oplach jest ta skrzynia o nazwie af33. Czy sprzęt opla podłączy się pod sterownik skrzyni w alfie?
Mój 4HP20 też jest miedzy innymi w mercach Vito, ale podłączenie do tej skrzyni te było ciężko, w Pile skąd pochodzę, dowiedziałem się, że serwis "mitasubiszi" może się połączyć, ale jak tam pojechałem to mi powiedzieli, że szanse są 50/50, ale w obu przypadkach biorą 400 zł:)
Przez OBD nie idzie? Ja chyba kasowałem błedy skrzyni Alfadiagiem jak podłaczyłem się do OBD. Skrzynia 4HP20
źródło: http://www.prnd.pl/porady-asb/aw55-5...krzynia-biegowCytat:
Skrzynia AW55-50 należy do bardzo popularnych „automatów” w dzisiejszych pojazdach. Można ją spotkać m.in. w :
- GM,
- Opel,
- Saturn
- Nissan nazwa kodowa RE5F22A,
- Volvo,
- Saab,
- Renault,
- Fiat
Trzeba dokończyć tą myśl
Cytat:
Napisał www.prnd.pl
kolego co to za instrukcja??
w podanym wcześniej linku jest także wzmianka o adaptacji :
Cytat:
Adaptacja skrzyni AW55-50
Skrzynia AW55-50 wymaga adaptacji - czesto wielu przejechanych km by dopasować odpowiednio ciśnienia zmiany biegów. Volvo przeprowadza adaptację komputerowo. Często do końca nie wykonana adaptacja objawiać się będzie :
- wzrost obrótów w trakcie zmiany biegów z reguły z 2-3 dające uczucie jakby samochód sę ślizgał,
- mocna redukcja z uderzeniem gdy pedał gazu nie jest wciśnięty,
- uderzenia w trakcie zmiany z Parkingu na wsteczny, bądź neutral,
- po zatrzymaniu na światłach i wciśnięciu hamulca po około 2 s głuch odgłos ze skrzyni
Czy można wykonać adaptację skrzyni AW55-50 bez użycia komputera?
- Uruchom pojazd i ustaw pozycję na "D" jedź z prędkoćią około 8 km/h i powoli zatrzymaj pojazd- powtórz około 10 -razy,
- na biegu jałowym wciśnij hamulec i zmień wybierak z pozycji "N" na "D" i przytrzymaj tak przez około 30 sekund, zwolnij hamulec i powtórz około 10 razy.
Pamiętaj!
W skrzyni automatycznej AW55-50 należy wymieniać olej co 60 000 - 80 000km. Jeżeli chcesz uniknąć niepotrzebnych i drogich napraw nie gazuj skrzyni nim olej nie osiągnie temperatury optymalnej (około 30 min jazdy).
Witam, Czy taka adaptacja (bez komputera) zadziała dla skrzyni 4HP20?
Bo mam identyczne objawy tzn:
EDIT: Dodam ze wzrost obrotow wystepuje przy bardzo spokojnej jezdzie...
- wzrost obrótów w trakcie zmiany biegów z reguły z 2-3 dające uczucie jakby samochód sę ślizgał,
- uderzenia w trakcie zmiany z Parkingu na wsteczny, bądź neutral,
- po zatrzymaniu na światłach i wciśnięciu hamulca po około 2 s głuch odgłos ze skrzyni (tylko jak rozgrzana)
słuchajcie bo do końca nie rozumiem drugiego punktu:
2. na biegu jałowym wciśnij hamulec i zmień wybierak z pozycji "N" na "D" i przytrzymaj tak przez około 30 sekund, zwolnij hamulec i powtórz około 10 razy.
dokładnie chodzi mi o końcówkę , kończy się 30 sekund i co robię?
czy puszczam hamulec i samochód się toczy i znowu naciskam hamulec i zmieniam pozycję na N i zaczynam kolejne powtórzenia? czy
po 30 sekundach zmieniam pozycję na N i puszczam hamulec i zaczynam kolejne powtórzenia?
Która możliwość jest prawidłowa?
ja robiłem tak
zauważalna zmiana, jakby łagodniej zmieniał biegi.Cytat:
na biegu jałowym wciśnij hamulec i zmień wybierak z pozycji "N" na "D" i przytrzymaj tak przez około 30 sekund, potem hamulec pozycja "N" na "D" zwolnij hamulec i powtórz około 10 razy,
czyli usystematyzujmy:
1. Odpalamy auto
2. Wciskamy hamulec
3. Przełączmy na N
4. Mając wciśnięty hamulec przełączmy na D
5. Puszczamy hamulec
6. Czekamy 30 sekund
7. Wciskamy hamulec
8. Przełączamy na N
9. Całą operację z pkt. 2-8 powtarzamy 10 razy.
Czy aby na pewno dobrze to zrozumiałem?
Czy któremukolwiek z Was przy tej skrzyni wyskakiwały błędy na desce rozdzielczej?
Tzn np podczas falowania, 'twardego' zrzucania z biegu etc ?
I czy ta 'adaptacja' przynosi drastyczną poprawę kultury pracy skrzyni?
Czy to raczej kosmetyka?
danus77, nie. Najpierw
Cytat:
1.Uruchom pojazd i ustaw pozycję na "D" jedź z prędkoćią około 8 km/h
2. powoli zatrzymaj pojazd- powtórz około 10 -razy
3. Przełączmy na N
4. Mając wciśnięty hamulec przełączmy na D
5. Puszczamy hamulec
6. Czekamy 30 sekund
7. Wciskamy hamulec
8. Przełączamy na N
9. Całą operację z pkt. 2-8 powtarzamy 10 razy.
---------- Post dodany o godzinie 19:54 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:52 ----------
1. nie
2. adaptacja?? hmm, możliwe, jeśli nie to wymień olej.
Moja 166 jest po FL ostatnio wymieniałem olej w serwisie w Gdańsku bo skrzynia stała się nerwowa mam przejechane 120 kkm i serwis bez problemu się podłączył wydrukował błędy dokonał skasowania błedy były mało znaaczące i skrzynia stała się płynniejsza koszt podłączenia 80 zł.
Wymieniono mi 5 litrów oleju tyle było na rachunku zapłaciłem za olej 360 złotych jakiś Tutella G/I i za robocizne 130 złotych.
Czyli spuścili Tobie tyle ile wyleciało po odkręceniu korka. Reszta starego oleju została w konwerterze.
Pewnie tak było do rachunku zajrzałem jak zostałem spytany na forum. W Gdańsku byłem przejazdem więc się spieszyłem, ale teraz myślę czy nie powinni wymienić lub oczyścić filtra w skrzyni. Może wiesz ile oleju z rocznika 2004 powinno być w sportroniku.
Myślę, że standardowo w skrzyniach automatycznych koło 9-10l.
Filtr wymienia się w zależności od jego dostępności. Czasem jest na wierzchu, a czasem schowany i wymienia się go przy wyjętej skrzyni(np. jak w 4HP20)
Słuchajcie, chyba w skrzyni sporttronic powinien być olej syntetyczny czerwony o specyfikacji JWS3309, a ten kolegi Czyzewskiego to chyba półsyntetyk który się leje do fiatowskich skrzyń, poprawcie mnie jak się mylę? bo sam się umówiłem na wymianę w serwisie i nie chcę żeby mi wlali coś nieodpowiedniego. Właśnie chciałem powiedzieć wam o mojej wizycie w serwisie, jak im powiedziałem że mam sporttronica to powiedzieli że oni mogą sprawdzić błędy ale jak by coś było nie tak ze skrzynią to oni się do tego nie zabierają. Fajnie się znają w serwisie na tym co wyjechało z fabryki. Niestety za bardzo chyba nie mają styczności z tymi skrzyniami (jedynie selespeedy)
znalazłem olej tutela GI-V który pasuje do tej skrzyni. Mam nadzieje że koledze czyzewskiemu zalali właśnie ten olej. Za 5 litrów gościu na allegro chce 220zł. Ach ten serwis!!!
A w jakim modelu?
szczerze powiedziawszy to nie wiem, prawdopodobnie chodzi o grupę Fiat (przed chwilą pogrzebałem dokładniej), ponieważ ta skrzynia byłą montowana także w Lancii Thesis 2002-On V6 3.0L.
Ta skrzynia występowała tylko w 166 i Thesisie. W Cromie były skrzynie AF40 od AISIN
a czy w naszej skrzyni aisin aw55-50sn jest miarka? bo np w takim samym typie tylko w renault espace jest miarka(zdjęcie miarka jest koloru żółtego)
zapomniałem wam napisać najważniejszego po mojej wizycie w serwisie fiata, powiedzieli że w tej skrzyni się oleju nie wymienia:D, nieźle, co nie?
bo się nie wymienia tylko dolewa (założenia producenta), a że wymieniają to inna sprawa.
Podobnie Alfa Romeo mówiła na temat skrzyni 4HP20 - należy lać dowolny olej aby był zgodny ze specyfikacją Dexron III. Powodzenia temu kto nie naleje Esso :D
właśnie wróciłem z garażu i sukces, znalazłem bagnet do sprawdzania oleju w skrzyni. Jest dokładnie tam gdzie pokazany jest na zdjęciu wyżej tylko bagnet jest koloru zielonego. Dojście jest bardzo kiepskie, mam całą rękę pokiereszowaną. Jeszcze bagnet zabezpieczony jest taką blaszką i nie da się go wyciągnąć. Ja tę blaszkę odgiąłem i bagnet wyciągnąłem. Najlepiej by było wciągnąć całą obudowę filtra i wszystkie rury idące do turbiny. Ale na bagnecie przy zimnym oleju pokazuje na full. Czy tak powinno być? Taki stan powinien być przy temp. 75st. Pewnie powinienem to sprawdzenie zrobić na odpalonym silniku. Ale takie dojście że to prawie niemożliwe. A jak silnik będzie gorący to tym bardziej.
widok mojego bagnetu