Noooo marcins737, bardzo dobry pomysł :D
Printable View
Noooo marcins737, bardzo dobry pomysł :D
Fajnie ze chcesz sie podzielić swoją wiedzą :)
A mogłbyś doradzić jakie głośniki kupić do 156 w klasie ekonomicznej(np do 300zł)?
A radio jakie byś polecił :?:
Od jakiego czasu chodzi za mną http://www.allegro.pl/item262942114_..._idealny_.html
Czytałem o tym radiu na stronie producenta, ale funkcje i cyferki które podają nie za wiele mi mówią, więc chciałbym się dowiedzieć czy cena jest adekwatna do jakości i możliwości tego radia.
Ewentualnie radio również do 1000zł, które można wyciągnąć z samochodu i z powodzeniem zabrać ze sobą, a nie tylko czołówkę, zdarza mi się niestety parkować w nieciekawych miejscach ;//
Cytat:
Napisał marcins737
A tak z ciekawości, ile najwięcej można zapłacić za używane żeby nie przepłacić, czy rozmawiamy tylko o nowym radiu :?:
Czym powinien charakteryzować się porządny wzmacniacz :?: Dobiera się go odpowiednio do radia, czy najpierw trzeba pomyśleć o głośnikach :?:
a co powie Marcins o tym?
klik
Adasco, kupiłem takie samo mojej dziewczynie w Media M. tyle ze za 380zł w promocji, w podobnej cenie widziałem tez w sklepie www.nando.pl , radyjko jak dla mnie jest bardzo dobre(jak na moje wymagania :) ), sam mam Alpine i jestem zadowolony, bardzo!! :)
czyli zostalyby tylko lepsze glosniki, kable i jakies maty.... powiedzmy.Cytat:
Napisał marcins737
dobra, doginam do norauto....
Ja również za namową Marcina nabyłem taki wzmacniacz, tyle, że 80pln taniej niż w tej aukcji.Cytat:
Napisał marcins737
Jak gra jeszcze nie wiem, na razie ufam Marcinowi na słowo. Czekam z montażem na zakup basu, żeby zrobić wszystko za jednym zamachem.
To ja takie pytanko do "prezesa od CAR AUDIO" :roll: co myślisz na temat takiej jednostki sterującej
http://www.megamedia.pl/monitor-samo...vc-kv-m706.php
a jak nie taka to coś godnego uwagi w podobnych pieniądzach, z góry dzięki za zainteresowanie
dzięki wielkie za info i zainteresowanie moim tematem
Ostatnio usłyszałam opinię, że w żadnej AR nie ma sensu instalować audio typu Hi-end i w ogóle górnej półki, bo i tak się tego nie usłyszy - nie da się w AR zrobić sali koncertowej. Więc lepiej założyć system w efekcie tańszy, który dla znawcy materii da jakość średnią, a dla kogoś kto nie jest audiofilem - da dobre wrażenia, niż system dużo droższy, który i tak nie będzie grał na maksa. Podobno AR konstrukcyjnie nie pozwala na kombinowanie z dźwiękiem, bo głośniki za nisko i pod złym kątem - hi-endu się nie usłyszy. Nawet pełne wyciszenie podobno nie da efektu. Wsadzenie analogicznego audio do innego samochodu, np.: VW pozwala ujawnić jego siłę. Tak się zaczęłam zastanawiać czy jest w tym układzie sens pakować do AR tyle klamotów - sztuka dla sztuki?
Co myślicie o tej opinii?
mrutyna
http://www.megamedia.pl/monitor-samo...vc-kv-m706.php po co kierowcy coś takiego? Kolega chce oglądać filmy podczas jazdy? spróbuj od innej strony, można kupić zagłówki z dvd wmontowanym bądź osłony przeciwsłoneczne (te w podsufitowce)
[/COLOR]da się wszystko zrobić ale czy jest sens wydawać kilka tys złotych? wg mnie 4 głośniki i 2 gwizdki do tego wzmacniacz i przyzwoite radio + wygłuszenie matami w zupełności wystarczy ja wymagających zawsze można jakiś "piecyk" wsadzić do bagażnika żeby masował "kark" ;)
Co do radii:
nie JVC - miałem model z wyższej polki i bylem bardzo zawiedziony -brak głębi prawie na każdym poziomie dźwięki
pionieer ma bardzo miły wyraźny bas i wyraźne soprany
co do reszty nie wypowiadam się bo po prostu nie kupuje innej marki ;)
głosniki:
moge polecic Magnat, Pyle te marki mam wypróbowane i nie narzekam
wzmacniacz
polecam Blaupunkt GTA 460 (taki caly czarny) bądź Magnat RX44
A ja ostatnio musiałem kupić na szybko jakieś głośniki i kupiłem Phonocar Y-Line i zaskoczyły mnie że za 100 zł mogą tak w moim odczuciu dobrze grać.
odkopuję. noszę się z zamiarem kupna głośników do alfy bo stare... mniejsza o to :P budżet mocno ograniczony- max. 350zł. rozmawiałem z ludźmi z 2 salonów i jeden doradzał mi mju- dimension 6 a drugi ground zero (modelu nie pamiętam) ten drugi to alfista ;) chce wymienić 2 przednie głośniki ew. tweetery, muzyka głownie metal, czyli krótki bass i głośno :) co kto poleci? tylko nie komercyjny szit :o
A to ciekawe, bo zawsze sądziłem że w metalu i rocku basu jest jak na lekarstwo, a najważniejsza powinna być dobra dynamika głośników podkreślenie gitar, perkusji, wokalu :) A jeszcze może zapytam, co rozumiesz przez pojęcie metalu? Jakich kapel słuchasz?Cytat:
metal, czyli krótki bass i głośno
In Flames, Soilwork, Dagoba- to głównie przewijające się zespoły ;)
Ja ze swojej strony ( handlowałem troche grajkami ) polecam Alpine ( najlepsze brzmienie nawet w dolnym przedziale cenowym ) , potem Pioneer i Kenwood , Clarion się troche popsuł ale dla mnie 4 miejscie:D ... Nie polecam Sony...totalna kupa ( przetestowane na jedym zestawie głowsnikowym w jednym aucie - swego czasu najwyzszy model GT500 vs. najtanszy Alpine - znajomy nosił się z zamiarem wymiany głosników w E36 - Hertz bo niby zle grały - fakt na Soniaku grały lipnie . Po zmianie radia udało się wysokie tony usłyszeć... Szczerze wolałbym Mediona kupic jak Soniacza:D ... Głośniki ...cena mówi za siebie. Jak ktoś oczekuje ,że zestaw 16tek za 60pln zagra to ma racje - zagra tylko z jakim efektem....Magnat jak już ktoś pisał gra możliwie ale to raczej "dolna średnia półka" dobry jako tani zamiennik seryjnych " no nameów" . Lepiej dołożyć trochę grosza i za 200-300pln idzie wyrwać już zestawik Hertz + gwizdołki:) + zwrotnice.. niż kupić Buszmany za 50zl i dostać depresji po zapodaniu jakiejś konkretnej muzy...Nie wysmiac mnie teraz ale ja testuje grajki zapodając albo Seal'a albo instrumentalną muze bo to pokazuje naprawde co potrafi przeniesc na uszy car audio....Garkotłuki zagrają na każdym sprzęcie...
nie nie, nie mówimy o komercji. wszystkie jbl'ele, clariony i alpine'y na jedno kopyto w chinach tłuczone tylko nazwą się różnią i ceną. mówię o producentach co znają się na rzeczy. budżet mocno okrojony ale mam poważniejsze wydatki choćby np. wymiana sprzęgła.
już raz się napaliłem na radio alpine i dostałem je jako prezent. świetnie gra tylko się dowiedziałem, że to tylko nazwa bo wnętrze to panasonic. nie wierzyłem, póki nie wsadziłem tam panelu z auta kolegi, radio się włączyło i grało o.O ale wole takie niż kaseciaka z kablem pod mp3 :P ogółem to pytam bo nie znam tematu a mi membrana się porwała w obecnych i chce wymienić i na coś dobrego w tym przedziale cenowym i basta :)
hehhehe a powiedz czego nie robią w CHinach???:D Musze się przyjżeć mojemu synowi czy gdzieś metki niema:D hehehhe.... Uwierz mi ,że jak chcesz "nie komercyjne" car audio to przynajmniej jezeli chodzi o radyjka to "okrojony budżet" nie starczy ( Nakamichi ) , a głośniki jak już wspomniałem...Daruj sobie wszystkie wynalazki typu "buszmen" , "Pejing" ...Cena mówi za siebie...Markowe sprzęty znasz to teraz niech cena przemówi....Zwróć uwage na pasmo przenoszenia i tyle:D
właśnie takie pejingi, pingi-pongi, buszmany, ch**u-muju dzikie węże odrzucam stanowczo :) ground zero bazuje na crunch'u (to usłyszałem od jednego speca) a drugi mi mówił, że mju-dimension element 6 to super sprawa, jedwabna kopułka, mylarowe coś tam, papier czerpany itp. itd :) mam 350zł i chce za to kupić głośniki a nie popierdółki :D
dobrze ci radzi - dobre grajki i jeszcze nie zepsute tak marketową komercją...
Ps. Widze ,że kolega w wojsku był:D " ch**je , muje , dzike węże" hehheheh
Witam!
Proszę o radę bo słabo się orientuję w sprzęcie audio.
Ostatnio odkryłem że w aucie mam wypuszczoną instalację głośnikową na tył i tu pytanie: jakie głośniki kupić (pasują 165 mm)? Dodam że nie mam wzmacniacza (i raczej nie planuję go nabyć). Czyli głośniki będą podpięte bezpośrednio pod radyjko takie... hmmmm... niższej klasy.
Pozdrawiam i proszę o rady!
Michał
Kolego jak pasują 165mm i masz radyjko "niższej klasy":) to jeżeli nie planujesz w przyszłosci przebudowy sprzętu na "wyższą klasę" to nie szalej z kasą i spokojnie możesz inwestować w głosniki "mediamarketowe" i do 150zl kupisz zestawiki Alpine , nawet Hertz ( tanszy model ) ale i Blaupunkt oraz Magnaciki . Moja rada...Jeżeli głośniki będą ukryte za "szczelnymi " maskownicami to możesz kupić te z tweeterami wbudowanymi w głosnik ale ja osobiscie wole odseparowane - wtedy basik idzie w półkę a gwizdek montujesz tak by szedł w ucho słuchającego ( masz wtedy pole do popisu co do jak najlepszego "wydobycia tonów wysokich" ) . Po drugie przerobiłem kupe przypadków ,że w głośniki własnie zespolone włożone w półkę syf leci między cewke a rdzen ( bo jest odkryty ) i zaczynają charczec a wyczyscic łatwo się nie da..
Rozumiem, że samo radio poradzi sobie z głośnikiem "tej" wielkości :) Bałem się że bez wzmacniacza to lepiej nie podchodzić. Herze widziałem na alle za jakieś dziwne pieniądze i myślałem że to jakieś podróbki ale skoro mówisz że do 150zł można kupić to pewnie ori były :D
Nie planuję bo przed ostatni miesiąc przejechałem alfą 400km :D a w aucie którym jeżdżę na co dzień mam co prawda fabryczny ale przyzwoity - 8 głośników + sub.Cytat:
jeżeli nie planujesz w przyszłosci przebudowy sprzętu na "wyższą klasę"
- - - Updated - - -
Co do głośników to wolałbym zespolone bo mało mi się podoba obklejanie auta dodatkowymi tweeterami. W 155 głośniki są ładnie schowane pod wykładziną więc jakoś szczególnie dużo syfu z bagażnika chyba nie będzie tam leciało...
Witam zakupilem w sobote gtv radia nie bylo wiec wzucilem swoje z 2 auta clarion 379rmp chyba radyjko stare ale gra,w aucie oryginalne glosniki z tyli 160 z ztozkami
z przodu jajka basowe mniejsze niz 6x9 plus soprany odseparowane dla mnie gra cinko :>
jesli radio to alpine lub pioneer, oczywiscie uzywke zeby tylko mp3 mialo i fajnie gralo farejwerkow nie potrzebuje :>w rozsądnych pieniądzach oczywiscie
a glosniki helix 160 mm b6x maskownice w poolce szczelne podaj jakis zestaw
jak mozesz
czy pionier deh 4700 zagra w miare??
pozdro
ja mam alpine rewelacyjny sprzęt i odsłuch niezły...
moglby mi ktos doradzic jaki zestaw zakupic do alfy gt ? chodzi mi o kompletnie całe audio, począwszy od radia 2 DINowego bo inne bedzie brzydko wygladalo ( papa uchwycie na kubek ;< ) skonczywszy na jakims subwooferze ;) chodzi mi o to żeby wydobyć jak najfajniejszą jakość dźwięku, żeby muzyka brzmiała prawie jak na koncercie :P W zasadzie nawet odpowiadało mi seryjne audio dopóki nie wrzuciłem na chwile jakiegoś starego radia Alpine od znajomego które z seryjnych głośników wydobyło takie dźwięki że włosy stawały dęba z wrażenia :D Dlatego postanowiłem zmienić audio ;P i nie wiem, czy kable też powinienem zmienić ? czy zostawić seryjne ? Nie mam pojęcia o sprzęcie audio i bez waszego doradztwa się nie obejdzie :/
Jakie masz te radyjko i jaką kwotę możesz przeznaczyć na sprzęt?
Radio tez chciałbym zmienic na takie ktore wizualnie pasowalo by do reszty, czyli najlepiej 2DIN z wąską srebrną ramką ;P w zasadzie nie wiem ile bym chcial na to przeznaczyc... za powiedzmy 1500 da sie kupic jakies sensowne granie ? czy nie ma co sie zabierac ? :P
1500zł to raczej ciężko jeżeli wymagasz dużej jakości dźwięku. Za tyle nawet nie kupisz używanego dobrego wzmacniacza. Zacznij od porządnego wytłumienia drzwi - jakieś 300-400zł. Samo to poprawi dźwięk. Jeżeli nie możesz przeznaczyć więcej lub dozbierać to zmień głośniki na jakieś o niedużej mocy. Na wzmacniacz i sub już raczej zabraknie.
Mysle ze wymiana car audio bedzie wykonywana kompleksowo, zacząłbym od radia bo wiem ile samo radio potrafi zmienic nawet na seryjnych głośnikach a później wygłuszyłbym drzwi na własną rękę, ale nie wiem na jakie radio się nastawić, wiem że musi być raczej 2 dinowe z jak najmniejsza ramka i jak najmniejsza iloscia przycisków żeby jakoś to wizualnie się komponowało z resztą i przy tym fajnie grało
jak to nie kupi ? bzdura... oczywiscie że kupi i to za 300 albo 400 zł - pięknie brzmiący wzmak - tylko trzeba wiedziec jaki :d
2 din i jakość dźwięku - oj nie tędy droga...
no wlasnie kurde wiem ale te nasze alfy tak skonstruowane dziwnie sa ze tam nawet gałke zmiany biegów cieżko dobrać albo dywaniki a co dopiero radio żeby się ze swoim otoczeniem "zaprzyjaźniło"
A co myslicie o tym ? http://allegro.pl/alpine-ida-x311r-i...707819672.html
podpowiedzcie mi jakie radio c cd mam kupić ktoś mi powiedział że 156 ma płytszą kieszeń czy to prawda jeśli tak dajcie przykłady jakie powinno być. Nie chcę żadnych wymysłów coś taniego żeby coś grało
Coz, w moim przypadku ta opinie potwierdzil sam Jozef Wezowski (guru polskiej sceny CA), u ktorego przeprowadzalem montaz sprzetu w Alfie 147. Potwierdzil ze budowa samochodu utrudnia uzyskanie wysokiej jakosci dzwieku i raczej np. o startach w zawodach mozna zapomniec. Czeka mnie uzupelnienie sprzetu i zestrajanie go u Pana Wezowskiego...jaki bedzie efekt, to sie okaze.
Osobiscie bym tego radia nie brał - to typowy "sterownik" I-pod'a ...Słyszałem z innych forum DIY,że nie wszystkie formaty odczytuje i długo ładuje pliki . Pozatym dla jednych plusem b ędzie brak CD ale dla mnie to minus bo czasem wpadnie w łapy jakaś fajna nuta na płytce i zonk na szybko to zapodać....Ja bym zainwestował też w Alpine ale w modele z CD i USB...Ja posiadam 9882ri i mimo ,że to seria CDE to gra super a i ma wszystko czego od radia można oczekiwać....A akurat seria CDE serii CDE nie równa:) , są niższe i wyższe modele a dla porównania u kumpla siedzi cienki 120RM i gra w porównaniu do 9882ri ochydnie...a i menu 120rm ma biedne do bólu....
- - - Updated - - -
A ja mam pytanie z innej beki.....Zna ktoś firmę Audio Pipe..? Bo ostatnio wpadł mi w oko subik 8" (20cm) , który chciałbym zamontować w fabrycznym subwooferze zamiast tego 16cm i dołożyc wzmacniacz którego używam do zasilania mojej JBL 1204BR ( 30cm ) celem zwolnienia bagażnika na wózek dla dziecka:D... Nie mam czasu kulać z żywicy boczku całego a któryś kolega z forum przerobił już tego "nie Bose" suba na 20cm i sobie chwali:)