Witam.
W niedalekiej przyszłości muszę wymienić płyn w chłodnicy, ponieważ jest woda. I stąd moje dwa pytania:
1. Gdzie się znajduje korek do spuszczenia ?
2. Jakim płynem zalać ? Wstępnie przymierzam się do Prestone
Printable View
Witam.
W niedalekiej przyszłości muszę wymienić płyn w chłodnicy, ponieważ jest woda. I stąd moje dwa pytania:
1. Gdzie się znajduje korek do spuszczenia ?
2. Jakim płynem zalać ? Wstępnie przymierzam się do Prestone
w tym temacie są nawet zdjęcia na drugiej stronie :)
http://www.forum.alfaholicy.org/145_...lodnicy-2.html
Trzecim obowiązkowym miejscem spuszczania płynu poza śrubami pod silnikiem jest zdjęcie dolnego węża od chłodnicy.
nie lepiej ci kupic taki srodek ktory sie zwie chyba kuler ? dolewasz do wody i nie bedzie ci zamarzac i nie musisz spuszczac wedlug mnie troche prostsze rozwiazanie
Lepiej jest spuścić wodę , zalać płynem i mieć spokój. Nie ma co kombinować :)
no jakuwazasz ja w 3 autach tak dolewalem tego koncentratu i wszystko jest ok juz 2 sezon:)
zdecydowanie prosciej jest kupic preparat ktory dolewa sie do wody :) nic sie z nim nie dzieje nawet przy -20 sprawdzone w poprzednim aucie :)
Wymieniałem niedawno płyn chłodniczy i termostat, który leżał sobie ponad półtora roku. Pojechałem na podnośnik pokazałem chłopakom, które korki spustowe w bloku silnika mają odkręcić i zeszło najprawdopodobniej wszystko co do joty. Nie trzeba było nawet ściągać węża z chłodnicy. Należało pamiętać oczywiście o tym, aby wcześniej odkręcić korek w zbiorniku wyrównawczym płynu chłodniczego i ustawić pokrętło nagrzewnicy na max. Po dokręceniu korków spustowych i wymianie termostatu (co trwało jakieś 20 min.) chłopcy zalali 6,7-6,8 l (czyli tak, jak w instrukcji) świeżutkiego płynu chłodniczego i jest gitara. Płyn chłodniczy, który zalałem to PRESTONE. Kupiłem dwa 4-litrowe baniaki po 33 zł za sztukę. Zostało ok 1,2 l więc będzie na ewentualne dolewki.
Co do samej wymiany myślę, że jeśli ktoś nie ma dostępu do kanału/podnośnika nie warto się babrać samemu. Wbrew temu czego się spodziewałem korki spustowe w bloku silnika odkręciły się bez większych trudności a chłopcy w warsztacie nie mogli wyjść z podziwu, że takie niby ALFA ROMEO a ma takie praktyczne rozwiązanie jeśli chodzi o spuszczanie płynu chłodniczego. Wszystko trwało może pół godziny i za robotę zapłaciłem 30 zł ;)
Jedyne co mnie zaniepokoiło do świeże wgniecenie w misce olejowej po ostatniej eskapadzie w terenie - nie wiem, czy nie zacznę się rozglądać za jakąś używką w dobrym stanie :/
Wymiana płynu chłodniczego w boxerze to tak prosta czynność ze warto zrobić to samemu i nie trzeba kanału, wystarczy lewarek lub jakies najazdy. No i 30zł zostanie w kieszeni :D
Dobrze Kolego tyle, że oni za te 30 zł wymienili mi płyn i termostat ;) Poza tym - fakt, faktem lubię pomajstrować sam, ale trochę niezręcznie jest robić sobie oborę przed blokiem za takie grosze :/
a ja mam pytanie :P
czy w alfie 146 1.6 Twin Spark tak samo sie wymienia płyn chłodniczy ??
tez są te 3 korki i trzeba odkrecić srodkowy?? bo rozumiem ze odkreca sie tylko ten jeden środkowy i cały płyn powinien zejsc? czy odkrecic jeszcze wąż od chłodnicy ??
Najprościej jest ściągnąć gumową rurę z dolnej części chłodnicy.
a ma spuszczac na ciepłym czy na zimnym silniku ?:P bo rozumiem ze wlewam na zimnym ;]
Nie wiem, jak jest w TS-ach, jednak w BOXER-ach jeśli ma się dojście do podnośnika/kanału najprościej jest odkręcić te dwa korki spustowe znajdujące się od spodu w bloku silnika. Wierzcie mi, że więcej gimnastyki byłoby ze ściąganiem węża od chłodnicy i jeszcze na pewno nie wszystko by zeszło ;)
Płyn powinno się wymieniać najlepiej na zimnym ewentualnie letnim silniku :)
No oczywiście że na zimnym, ze zdjęciem gumowej rury z chłodnicy nie ma najmniejszego problemu inaczej wygląda spuszczenie korkiem z kadłuba silnika, może być problem z uszczelnieniem korka przy przykręcaniu ( miedziana podkładko-uszczelka)
Dzieki Panowie :) juz wszystko wiem :) płyn zakupiony (perstone) w srode wyrywam weza i jade z koksem :D
To ja sie podepne pod temat.
Mam takie pytanie: w moim boxerze jest instalacja LPG,a ostatnio zauwazylem ze samochód grzeje dosc srednio,nie wiem jak powinnien grzec,gdyz jest to moja pierwsza Alfa,temperatura na blacie to troche powyzej 80 stopni,a z nawiewu leci cieple,ale nie gorace powietrze. Czy jest mozliwe żeby parownik od gazy az tak wychladzał plyn?
Odgrzebię temat. Może mnie ktoś oświecić gdzie w TS znajdę korek spustowy płynu chłodniczego? Uprzedzam pytanie. Wiem, że można odpiąć wąż od chłodnicy, ale słyszałem też o owych korkach. Pozdrawiam
Niestety nie znajdziesz;) na palcach jednej ręki można policzyć popularne rzędowe silniki posiadające korek od płynu. Dolny wąż chłodnicy jest w najniższym punkcie układu.
A tak jeszcze do dolewania koncentratu do wody to można tak zrobić jeśli w układzie jest woda destylowana, bo jeżeli jest kranowianka to chyba lepiej jest spuścić i zalać świeży płyn.
Panowie, zabieram się za wymianie płynu u siebie w boxerze i mam pytanko, czy po zalaniu świeżym płynem układ sam się odpowietrzy czy trzeba mu w tym jakoś pomóc?
zalewasz płyn, startujesz silnik i czekasz. w czasie pracy zauważysz ze znika w wyrównawczym. nie dolewaj jak jest gorący i nie odkręcaj korka! chyba, że lubisz poparzenia ;) korek jest samoodpowietrzający się, zostaw tak do 2-3 włączeń wentylatora. zgaś i dolej do maxa i już.
zapomniałem dodać, że chyba najlepiej jest spuścić płyn z głowicy tylko musisz poszukać korka ;)
Czy posiada Ktoś zdjęcie tych korków spustowych w boxerze. Ponieważ chciałem wymienić płyn.
Znalazłem zdjęcia na komputerze kiedyś dawno zapisałem je sobie. Teraz mam pytanie czy dobrze tam jest zaznaczony korek spustu płynu chłodniczego mam rozumieć że jest zaraz koło kolektora wydechowego od strony filtra oleju. Proszę o pomoc bo nie che zepsuć i narobić sobie kłopotów.
Witam pięknie
Jakim płynem chłodniczym zalać boxera 1.4? Widzę, że pojawia się np Prestone. Rozumiem, że ten uniwersalny, kolor nie ma znaczenia? Szukałem oryginału podanego w instrukcji, ale jest już nie do kupienia.