jak w temacie jakie moga byc tego objawy? (winna była rolka i to tak rzeziło) zle naciagniety pasek to wg mnie słabszy motor, inny glos? mam racje? dajcie jeszcze jakies sugestie...
Printable View
jak w temacie jakie moga byc tego objawy? (winna była rolka i to tak rzeziło) zle naciagniety pasek to wg mnie słabszy motor, inny glos? mam racje? dajcie jeszcze jakies sugestie...
Wałki balansowe są od tego żeby silnik chodził bez trzesiawki (równo)
zgodze sie z tym, ale jesli jest zbyt mocno naciagniety to moze tak byc? i taki stukot, mechanik mi powiedział ze albo pasek za mosno naciagniety lub tez tamci zle załozyli i wyzabkował sie
masz napinacz który się reguluje, często tak bywa że żle ustawiony napinacz stuka o ogranicznik
stukot taki jest równo mierny, i teraz gdy rolka została wymieniona to czysto słychac, moze byc ze pasek wyzabkowany, w planach jest zwalenie paska choc na chwile i sprawdzic bez jak chodzi, moze juz by go nie zakładac spowrotem, rzekomo kolega mdx ma tak i chwali to sobie
może ci te balansy źle ustawili?!
tzn?
jak mam to rozumiec ze sa zle ustawione?
Muszą być ustawione w konkretnych pozycjach do wału korbowego
podrzuce im sugestie andrzeja, a jesli sa zle ustawione to jak moga sie objawiac? w osiagach? pracy jednostki itd?
http://www.spangerum.com:7080/navi?M...OD=1&DRW_NUM=3
wałki muszą być poprawnie ustawione. W silniku lanci 16v kiedyś założyli na chybił trafił to silnik dziwnie terkotał i drgał
drgan nie mam chodzi równiótko ,tylko takie stukanie, albo napinacz , albo pasek albo zle ustawione
ps za wymiane tylnich tarcz hamulcowych z klockami, rolki(w tym jej cena) i sprawdzenie cisnienia oleju manometrem to 120 to drogo? oczywiscie odpowietrzenie itd, miał byc alter wymieniony le wyszło ze to rolka hałasuje
oczywiscie sprawdzenie cisnienia oleju w prawie kazdej temp, wiem ze wskaznik mi zaniza o troche ponad pół bara:)
Dopnę się do tego tematu.
Mianowicie. Ostatnio sobie jechałem w miarę spokojnie i wraz usłyszałem huk potem tak jakby coś mi pod kołem przeleciało i ujrzałem w bocznej szybie lecący pasek. Zatrzymałem się i patrze pod maską pasek z wspomagania jest i z alternatora i pompy też jest. Jest to możliwe że zerwał mi się pasek tych balansów i tak sobie wyfrunął jak to można najlepiej sprawdzić dodam że autko pracuje normalnie. I gdzie dokładnie znajduje się ten paseczek bo nigdy nie przerabiałem tego tematu. Ewentualnie ile orientacyjnie może kosztować komplet razem z tymi rolkami, i jaki stopień trudności jest z wymianą kompletu. z góry dziękuje. Jak co mam AR 155 1,8 8v z 93'
Na pewno takiego paska nie masz w swoim silniku bo taki nie występował. Paski urządzeń pomocniczych powinny być dwa, policz ile masz :D
Pasek od klimy? :P to juz trzeci :P
W 8V masz tylko dwa paski wspomy z pompa cieczy i alternator z ew. klimą. Może był to pasek kogoś innego ;)
No to się bardzo cieszę:)
a Te paski klinowe mam dwa i są napewno przy silniku (bo nie mam klimy)
z góry dziękuje :)
najwidoczniej ktoś musiał stracić a najechałem na niego i uderzył w karoserie.
jeszcze raz dzięki:)
moze mi ktos podsunac jakies foto z tym paskiem balansów? patrze na eper i jakos nie moge go znalezc, pokazuje mi tylko 2 paski(rozrzad i jakis drugi) jaka jest cena owego paska?
wystepowaly w dwoch wersjach 126 zebow i 130 zebys pamietal przy kupnie jesli auto jest z 97 roku ostatni wypust to masz wtedy 130 zebow
a cena takiego paska jaka mniej wiecej?rocznik mojej 96
raczej masz 126 zebow tak wiec patrzylem ile kosztuje w inter cars firma conti 163zl goodyear 83 zl te sa dostepne na dzien dzisiejszy i masz jeszcze dayco za 114 ale chwilowo niedostepne przynajmniej tak pokazuje strona
to przyznam szczerze, ze drogo, na eperze patrzyłem wszystkie mozliwe to ceny rozrzadu aby przekroczył 100, moze nie aktualne dane, a mechanik mi powiedział ze w granicach 50-60zł powinien byc z tego co kojarzy
to zapytaj tego swojego mechanika jakiej firmy ten pasek za 60 zl i bedziesz wiedzial wybor jest szeroki od tanich do drogich te co wymienilem to sa dobrej jakosci firmy robiace paski ,to sa rzeczy na ktorych sie nie oszczedza chyba ze sie chce miec problemy z paskiem po 30 tys
mówimy o pasku balansujacym, duzo osób jezdzi bez tego paska wiec jakie miały by byc te problemy? tez mysle nad całkowitym zdjeciem go, rzekomo silnik ma lzej
jak go zdejmiesz to luz mozesz tak jezdzisz nie napedzasz wtedy dwoch walkow powinno byc lepiej od niskich obrotow ale moga byc wibracje silnika (niekoniecznie) ale jak spadnie podczas jazdy to jest wstanie sie wkrecic pod glowny pasek i zrobic spustoszenie w rozrzadzie ,tak wiec jesli sie decydujesz ze zakladasz ten pasek to wymieniasz napinacz dobrej firmy, pasek i jezdzisz 50 tys i spisz spokojnie
Nero to jak decydujesz sie jezdzic bez tego paska to po co pytasz ile on kosztuje tracimy tylko czas na rozmowe ktora nie jestes zainteresowany
dokladnie andrzej chyba mnie zle nie zrozumiales
salatin, nie jestem zdecydowany na sciagniecie go...wstepnie weryfikuje czy jest wogóle sens go całkiem sciagnac...