tak jak w temacie pilot centralnego zamka przestal nagle dzialac dioda zamiast migac swieci sie ciagle albo wcale sie nie swieci... jak to naprawic??
Printable View
tak jak w temacie pilot centralnego zamka przestal nagle dzialac dioda zamiast migac swieci sie ciagle albo wcale sie nie swieci... jak to naprawic??
A jaki masz kluczyk? Bo rozumiem, że pilot w kluczyku?
kluczyk typu scyzoryk z dwoma przyciskami jeden od drzwi drugi od tylniej klapy... baterie mam dobra , a zauwazylem jeszcze cos takiego ze po wlozeniu baterii dioda w kluczyku bardzo slabo ale caly casz sie swieci po nacisnieciu przycisku otworz/zamknij swieci mocniej ale nie miga jak naciskam przycisk od klapy nie dzieje sie nic...
Ja coprawda nie mam takiego kluczyka, bo czarwony z gumką, ale ze swojego doświadczenia i przykładu, może powinieneś rozebrać obudowę, bo bardzo możliwe, że w płytce z elektroniką jest błąd (przycisk który jest w niej wbudowany cały czas jest wciśnięty, a jego przeczyszczenie możę pomóc). Może nie profesjonalne rozwiązanie, ale być może, że zadziałą.
a z drugiego kluczyka dziala?
Dokładnie to było tutaj: [156] Naprawa kluczyka scyzoryka :)
Sam ostatnio wymieniłem oba przyciski w jednym, dziś mam drugi w kieszeni, idę wymienić :)
no i juz po problemie... :) wymienilem mikrostyki ( wzialem z drugiego pilota od innej alfy) , ale niestety nic to nie pomoglo... w zwiazku z tym, ze dioda na pilocie swiecila sie czasem slabo za chwile gasla itd postanowilem szukac dalszej przyczyny... przylutowalem delikatnie baterie do plytki pilota i zaczalem sprawdzac sciezki na plytce... okazalo sie, ze w jednym miejscu uklad nie laczy... po poprawieniu sciezki pilot dziala bez zarzutu :)
ponizej zdjecie miejsca gdzie doszlo do awarii
Witam opisze swój problem z kluczykiem scyzorykiem z 147 3 przyciski, mianowicie od pewnego czasu nie działała mi klapa ale zbytnio mi to nie przeszkadzało , pozniej zaczęły się problemy z otwieraniem i zamykaniem , trzeba było wciskac coraz mocniej az do pewnego momentu . Kluczyk zaczął działac jak sam chciał czasami dało się otworzyc czasami zamkąc i tak z dnia na dzien sytuacja się pogarszała .Sprawdziłem mikro switch'e SMD ( przyciski) okazały się sprawne , jeszcze dla zasady przelutowałem , niestety bez efektu , po czym przelutowałem wszystkie styki na plytce i jak ręką odjął pilot działa az miło , nigdy mi tak delikatnie nie działał , widocznie którys element na plytce nie miał dobrego styku i dlatego działy się cyrki. do całego zabiegu potrzebna mi była lutownica z cieniutkim groteem i sprawa zalatwiona mam nadzieje raz na zawsze