-
Poziom oleju.Jego brak??
Witam.
Zacznę tak...Silnik 1.8 TS
-Kompresja na 1,2,3,4 cylindrze po 14 bar (wiec ok)
-Czasy wtrysków 2.5 (ok)
-AR ma kopa
-pali bardzo ładnie
-delikatnie kopci na biało, nie ubywa płynu (wilgoć)Spaliny nie śmierdzą, nie dymi na niebiesko
-kontrolka oleju nigdy sie nie zapaliła
-silnik suchy , miska cała sucha, pod autem nie widać plam
-praca na jałowym bardzo stabilna (własnie pozbyłem sie problemu falujących
obrotów
Wymieniłem olej 10W40 Valvolie, przejechałem ok 600km w trasie max 4000 obr/min.
Sprawadzam ostatnio poziom oleju a bagnet suchy !!!!!!!:(:(:(
Dolewam resztke ok 0,5 l oleju i nic!!!!Co jest????
Jechać gdzieś spuścić olej i zobaczyć ile go jest? żeby nie przecholować z ilością???
Na przednią oś mam założone opony 195/50/15, moze przód auta za nisko siedzi??
aaahhh korci mnie.... az zapytam tak po za tematem, sąsiad ma passata 1.8T 150KM.Ogolnie to potrafimy sie powydurniać, podpuscił mnie tekstem "pokaz co ta padlina potrafi?)Fajna prosta,pusta droga i do 120km/h zderzak w zderzak, pozniej odpuściłem ze względu na bezpieczeństwo i na świcącą sie rezerwe:)Mowił ze dusił Paska na maxa????
-
Cudów nie ma.
Jeśli silnik suchy i nigdzie nie ma wycieków to na tych 600 km musiał wziąć sporo.
Jaki stan oleju miałeś zaraz po wymianie?
-
Z tego co patrzyłem na ręce mechanikowi, auto oczywiście było na podnościku to była połowa na bagnecie z tego co dobrze pamietam.
Zostało wlane 4l + jakieś 0.2 L z pojemnika 1L.
Nie załamujcie mnie, tyle serca i kasy wsadzone w AR :( Nie to nie moze być to.....
Najgorsze jest to ze żona znowu powie ze "gówno kupiłem":(
-
dolej pod max wyzeruj licznik i śmigaj bracie, z dość częstym zaglądaniem pod maske, olej sprawdzaj na równym terenie, sprawdz czy w dolocie nie ma oleju.
-
Zobacz osłone pod silnikiem może korka niedokręcili,spotkałem sie juz z takimi przypadkami szkoda byłoby,gdyby okazało sie jednak,że silnik pociągnął tyle oleju. Bo to troche za dużo jak na dystans 600km a nie ma widocznych oznak kopcenia itd. jak napisałeś.
-
Wszystko przeglądniete w dolocie nie ma oleju ani też nie ciekne z pod porka wlewu.
""SG0240""" wiem ze masz orgomna wiedze w zakresie AR i, można pozazdrościć ale może cos bardziej optymistycznego???
Nie wiem....
krzywo stoi
za niskie opony z przodu z tyłu oryginał
cos z bagnetem
po wlaniu było ok, pozniej zaciśgnoł olej i zrobił sie ubytek???
Pocieszam sie :)
Brak czasu, walczył bede w weekend.
-
a filtr dokręcony na git ?
-
Trzeba pamiętać, że jeśli stan oleju jest zmierzony zaraz po wlaniu, bez uruchamiania silnika, to po uruchomieniu silnika będzie go znacznie mniej bo wypełnią się kanały olejowe i filtr.
Jeśli tak było to mogłeś wyjechać z warsztatu ze stanem minimum, a po tak długiej trasie mogło go jeszcze ubyć.
Zrób, jak pisze kolega QBA i dziękuj Bogu, że nie zatarłeś tego silnika.
No i sprawdź jeszcze raz wszystko dokładnie, czy jednak czasami nie ma wycieku
ps.
Więcej optymizu już mi się chyba nie uda wykrzesać.
-
Jeżeli na 600km wygryzł olej poza bagnet to musiałby przynajmniej kopcić. A mechanik sprawdzał poziom po odpaleniu czy przed odpaleniem? jaki filtr oleju założyłeś?
-
-Czy poziom oleju bym mierzony po odpaleniu nie pamietam......wstyd
-Filtr był zakupiony w sklepie na zasadzie , poprosze filtr oleju do ...... no wiecie
-Wczoraj patrzyłem na miske i filtr i było sucho jutro wczołagam sie pod autko i zobacze jeszcze raz.
-Przed wymianą oleju był tez wymieniany rozrzad i wariator.Nie wiem czy to ma znaczenie.
Dzieki sliczne za tak szybkie odpowiedzi :)Na razie czytam i opowiedzam na pytania.W weekend zaczne działać.
-
Pytam o filtr bo mają różną pojemność i po odpaleniu jak kolega wyżej pisze poszło w filtr w wariator w kanały w pompę.... wszędzie tam skąd po odkręceniu filtra spłynął olej.
-
Ma znaczenie, bo jeszcze trochę oleju weszło do nowego wariatora.
Ja kilka dni temu wymieniałem samodzielnie olej.
Po napełnieniu do 1/2 poziomu uruchomiłem silnik na chwilę.
Następnie odczekałem i sprawdziłem poziom - było minimum.
Nie sądzę, aby mechanicy byli aż tak niedoświadczeni, ale wszystko jest możliwe.
Oglądnij też dokładnie łączenie silnika i skrzyni biegów - bo tam też może puścić simering na wale korbowym.
-
Jutro podjade kupie baniaczek oleju i bede wlewał do zadaowalajacego poziomu.Pojeżdze troche i zobacze jak bedzie.
aaa zapomniał bym dodać ze sciągałem pokrywe zaworów i wałki są ok, nie wytarte.
To take info dla mnie, na pocieszenie.
-
Witam.
Kupiłem olej i zalałem pod max.Przejechałem ok 600km i poziom tak jak był.
Podjechałem jeszcze dla pewności na kontrole cisnienia oleju i sprężania i jest ok.
Silnik chodzi cicho na całe szczęscie.
Mechanik dał ciała bo nie sprawdzi poziomu po odpaleniu, a jak dałem ciała 2 razy bo tego nie dopilnowałem i po wymianie nie sprawdziałem oleju.
Ale na całe szczeście AR nic sie nie stało :)
Dziękuje za wszystkie wypowiedzi:)
-
Matko jedyna - to już nastały takie czasy, że strach wymieniać olej w warsztacie, bo nawet taką prostą robotę potrafią spartolić!!!