Witam
jak w temacie...jeden stop ten od strony kierowcy nie gaśnie. Pali się cała żarówka czyli i stop i pozycja reszta gaśnie normalnie. Jakieś pomysły jak to usunąć?
Printable View
Witam
jak w temacie...jeden stop ten od strony kierowcy nie gaśnie. Pali się cała żarówka czyli i stop i pozycja reszta gaśnie normalnie. Jakieś pomysły jak to usunąć?
Zwyczajne zwarcie. Wez miernik i sprawdz gdzie jest przebicie. Odizoluj albo popowadz nowy kabel. Jezeli to jest tylko w lampie klapy to najprowdopodobniej zwarcie jest na wiazce przy zawiasie lewym.
Nikt Ci nie powie gdzie masz zwarcie. To trzeba samemu poszukac miernikiem.
... lub centralka połączeń wzajemnych, było o tym kilka razy.
Albo czujnik Stopu nad pedałem hamulca
Wtedy raczej by to dotyczyło obu świateł - czujnik jest wspólny, "na krótko" połączony tylko z 3 stopem. Problem jest w elemencie pośrednim, rozdzielającym sygnał, lub w zwarciu, ale wtedy by to musiało być zwarcie do pozycji i stop by się świecił tylko przy włączonych pozycyjnych (lub analogicznie kierunkach lub przeciwmgłowych). Logiką, która steruje światłami jest właśnie owa centralka. Współpracuje ona jeszcze z innymi elementami, ale od niej bym zaczął.
mi sie wydaje na 100pro ze masz przetarte kable w uszczelce co idzie do klapy bagażnika ja to przerabiałem jakis tydzień temu światła z tyłu migały jak choinka jak włączałem np przeciwmgielne z tyłu to swieciła jedna lampa po chwili żadna ruch klapą powodował miganie tylnych swiateł wiec kupilem w elektroniku cienkie kable tam wszystkich jest 12 4 z nich okazało sie ze sa grubsze od reszty wiec przylutowałem podwójne kable koszt zabawy 20zł i ze 3godz roboty jak ci ktoś pomoże ja to robiłem sam 5godz i troche sie na gimnastykowałem pozdro..
Dzięki za podpowiedzi :) dzisiaj patrzyłem troszke ale mnie niestety nie oświeciło :(
Pali się lampa w tylnim błotniku a nie w klapie wiec przetarte kable chyba odpadają. Czujnik pod pedałem stopu chyba też nie bo palily by sie wszystkie stopy i tylko stopy a u mnie pali sie i stop i pozycja czyli zwiera całą żarówke.
Wykreciłem tą zieloną centralke przeczysciłem styki itp ale nic to niestety nie dalo :( zastanawiam sie nad jej rozkreceniem...
Może ma toś z forumowiczów taką centralke na sprzedaż? :)
Przeczyszczenie styków raczej nic nie da. Mam kilka uszkodzonych, każda z innym obwodem. Podmieniając będziesz wiedział, czy to centralka. Jak pokryjesz koszty przesyłki i obiecasz odesłać, to mogę Ci wysłać.
Używana kosztuje jakieś 200 zeta, nowa 700.
Witam,
jeśli żarówka stopu świeci razem z postojowymi to oznacza że jest źle zamocowana w oprawce (to jest zwykła żarówka 2-włóknowa 5/21W) lub w oprawce jest odgięty styk i robi zwarcie do postojowych.
Wyjmij oprawkę z lampy błotnika i pooglądaj.
a ja ci gadam ze masz kable przetarte. zapytaj kto nie miał z tym problemu. ja wszystkie 12 kabli miałem pęknięte i sie stykały razem i robilo mi choinke. pozycyjne z tyłu tez mi migały, gdzie one nie sa na klapie, ale przebicie bylo i robiło robote. wystarczy to ze dziewczyna mi mówiła przy wysiadaniu z auta "znów mnie kopło". jak 2 razy to słyszałem to pomyślałem, ze ja cie zaraz kopne ale jak ja kopło ze 4 razy to chyba musiało faktycznie kopać.
i pamietaj jeden nawet kabelek robi robote z autem ...
Też myślałem że to żarówka albo oprawka ale po podmianie z drugiej strony nic sie nie zmienia wiec coraz bardziej kieruje sie w strone uszkodzonej centralki. Pytanie czy elektronik jest w stanie po otworzeniu centralki sprawdzic co nie halo i to naprawić?
Kolego Endrjus,
wszystkie światła stop są sterowane przez moduł M45 niezależnie.
Schemat elektryczny by Ci wiele wyjaśnił.
Można to obejść dokonując niewielkich zmian w układzie.
Podaj adres maila na PW to Ci prześlę schemat z możliwościami przeróbek.
Pozdrawiam
w wiesz gdzie sa w ogóle swiatła stopu ?
kolejność swiateł od zewnętrznej
1 Kierunek-
2światło mijania wraz ze stopem swiatło mijania świeci mocniej jak przyciśniesz pedał hamulca
3 klapa-przeciwmgłowe swiatło -i wsteczne
4 stop jeszcze jest za szybą
teraz mówię tak, ze tydz temu robilem kable co ida do bagażnika, bo bylo przebicie i tez mi nie swieciły swiatła stopu ani mijania gdzie wiazka kabli co idzie do bagażnika nie ma nic wspólnego ze światłami stopu.
jak jestes taki mądry to powiec czemu nie świeciły skoro te przewody nie maja nic wspólnego ze swiatłami stopu? ja ci powiem czemu, bo to, ze z jednej strony kable nie są razem połączone to nie znaczy ze gdzieś po trasie nie są one łączone razem ze światłami stopu
(Jeden Kabelek Może Zdziałać Cuda nawet jak to jest nie możliwe wierz mi ;))
No wiem :) Pisałem że nie w klapie więc po co mi to tak tłumaczysz :)
Potrafię zrozumieć czemu przez przetarte kable robi się zwarcie i coś nie świeci, nie potrafię zrozumieć czemu przez przetarte kable w klapie miałyby koledze światła mijania i światła "mocniej jak przyciśniesz pedał hamulca" świecić mimo że nic w klapie się nie świeci, więc nic w klapie nie dostaje 12 a w porywach 14V.
Problem rozwiązany :)
padłą centralka połączeń wzajemnych (ta zielona od świateł) po wymianie wszystko świci jak powinno :)
dzięki forumowiczowi Prezes za używke :)
Trochę odgrzeje kotleta.Mam w swojej 156 teraz akcję że po przekręceniu od razu kluczyka zapalają się 3 stopy czyli 2 boczne i 1 w szybie z tyłu.Czy to może być centralka?Jeśli tak to gdzie jej szukać.Dopowiem że po przekręceniu tylko kluczyka bez włączania świateł zapalają się te nieszczęsne stopy:|
Gdzieś jest zwarcie ale rozmieszczenie sterowników i przekaźników w 156 z pewnością jest inne. W tym dziale będzie trudniej znaleźć odpowiedź.