Witam. Mam potrzebę wymiany samego szkła lusterka bocznego. Czy cześć, która odpowiada za podgrzewania to osobny element ? Można wymienić samo szkło a resztę przełożyć ? Polecacie jakiś zamiennik ?
Printable View
Witam. Mam potrzebę wymiany samego szkła lusterka bocznego. Czy cześć, która odpowiada za podgrzewania to osobny element ? Można wymienić samo szkło a resztę przełożyć ? Polecacie jakiś zamiennik ?
sądze że wystarczyłoby żebyś poszukał na forum
oto przykład z wczorajszego dnia http://www.forum.alfaholicy.org/159_..._lusterka.html
pozdr
Tak możesz wymienić same szkła czyli tzw wkłady lusterek zewnętrznych. Ja kupowałem jeden wkład w ASO za 85zł ponieważ jestem zielony a aukcje na allegro nie były dokładnie opisane poszedłem i kupiłem w ASO ale tobie może uda się coś wypatrzeć na aukcji.
Korozja na brzegach - z obu stron:(
Tez mam korozje na razie zaczyna brac lusterko kierowcy. Dziwne ze to powszechny problem - w 156 i 147 tego nie mialem/mam, moze dostawca sie zmienil na gorszego.
Tez mnie czeka wymiana lusterka. na allegro znalazłem do Alfy 159 szkła sferyczne i asferyczne.
Czy je można stosować zamiennie? W prawym zewnętrznym wolałbym sferyczne, ale nie wiem, czy mając wcześniej płaskie można je spokojnie i pewnie zamontować - czy do giętego lusterka bez problemu da się przymocować matę grzejną i uchwyty sterowania.
Naprawdę nikt nic nie wie na temat sferycznych lusterek? Cokolwiek? :)
Zamówiłem na stronę lewą szkło asferyczne z martwym punktem w kolorze niebieskim.
Na stronę prawą szkło sferyczne, wypukłe w kolorze niebieskim
Dam znać jak zamontuję ( ok soboty )
Swoją drogą to mega-niedoróbka te "korodujące" szkła lusterek! Rozumiem, że takie rzeczy mogą dziać się w przedwojennym lustrze babci, ale nie że w autach już 3 letnich... Ciekawe kto jest dostawcą tego szmelcu?!
Na forum159.com koledzy wietrzą spisek niemieckiego lobby motoryzacyjnego, które nie mogąc znieść pozytywnych opinii o AR159 sabotuje nasze auta swoimi niedoróbkami takimi jak zawór EGR i overboost (Pierburg), przepływomierz (Bosch) i przekładnia kierownicza (ZF) - może te szkiełka też są "Made in Germany"...;)
Witam - mam pytanie - czy jest jakiś prosty sposób aby szkła lusterek ładnie prosto wkleić w poprzednie miejsce. Kiedyś we fiacie wymieniałem wkład lusterka i wiem że niezbyt równo lusterko zamocowałem. Poprawiałem to kilka razy aż w końcu się jakoś udało
Wymienione :) Powiem Wam szczerze, że te fabryczne wkłady wołają o pomstę do nieba ! dramat ! Kupilem na allegro na stronę lewą szkło asferyczne z martwym punktem w kolorze niebieskim + grzanie na stronę prawą szkło sferyczne, wypukłe w kolorze niebieskim + grzanie. Ramki montażowe możne wykorzystać. Te szkła, które kupiłem wyglądają zdecydowanie lepiej niż stare. Jest trochę zabawy z przeklejaniem ramek ale jest to wykonalne. Jak ktoś będzie zainteresowany mogę opisać krok po kroku.
Zgadzam się w 100% z Frankiem.
Czekamy na dokładny instruktaż! :D
Ze zdjeciami ! :P
Zdjęć nie zrobię bo już po fakcie..
Po pierwsze trzeba się zastanowić czy warto oszczędzać 20 pln na ramki montażowe.. zdecydowanie nie !
Przy zamówieniu całego wkładu z ramką przekładka trwa 5 minut :) Niestety nie wiedziałem i zostałem zmuszony do przekładki i tak:
1.Lusterka ustawiamy max w dół aby pomiędzy lusterko o obudowę włożyć coś płaskiego ,plastykowego aby podważyć wkład, który nam wyskoczy z zaczepów.
2.Odłączamu elektrykę.
3.Przy pomocy długiego szerokiego noża wykroić należy stare ramki.
4.Usuwamy stary klej, odtłuszczamy.
5.Teraz są dwa sposoby: mocujemy ramkę na swoim miejscy z lusterku, odklejamy taśmę w wklejamy. Ja zrobiłem inaczej. Na starych wkładach pozostały ślady mocowania. Zmierzyłem odległości i kleiłem nowe szkła.
6.na koniec ogrzewanie suszarka ( kilka minut ) aby po wystygnięciu i skurczeniu się ramka mocno trzymała się kleju.
7.Podłączamy elektrykę i wciskamy wkład do odbudowy lusterka.
Całość 1h - efekt -dla mnie OK. Jestem zadowolony. Trzeba się jednak przyzwyczaić do niebieskiego szkła - jest trochę ciemniejsze.
No i czar prysnął :) Moja żona z niebieskimi lusterkami asferycznymi sobie nie radzi ! Zmuszony zostałem do kolejnej wymiany na zwykłe białe z ASO...Chętnie oddam w dobre ręce na stronę lewą szkło asferyczne z martwym punktem w kolorze niebieskim + grzanie + ramki, na stronę prawą szkło sferyczne, wypukłe w kolorze niebieskim + grzanie +ramki. Zestaw gotowy do założenia. Jeśli ktoś byłby zainteresowany proszę o kontakt @.
Proponuję cyknąć fotki tych szkieł - może ktoś będzie chciał zmienić z "białych" na niebieskie... No i cena oczywiście;)
Zdjęcia nie pokażą tego dokładnie jak wyglądaja. Jak ktoś z okolicy Bielska / Katowic byłby zainteresowany prosba o info.Dam na testy jak będzie OK to sie rozliczymy.
Jestem zmuszony zdemontować szkło lewego lustra bo ma jakiś dziwny luz i przy większych prędkościach, albo kiedy się z kimś mijam po prostu się rusza.
Czy wystarczy podważyć tak jak napisałeś i szkło wypadnie, a nie pęknie? Moje jest w dobrym stanie więc będę chciał je zamontować ponownie.
Pozdrawiam.
- Rafał
u mnie szkło zamocowane jest na taśmach klejących (pewnie jakiś zamiennik) jeśli u Ciebie "lata" to pewnie też masz podklejane i taśma puszcza. Kupiłem mocną taśmę dwustronną i podkleiłem od nowo. Od tego czasu szkiełko już nie "lata" :)
mocniej pociągnąłem i samo wypadło...całe szczęście, że nie wypadło podczas jazdy
Witam! Chciałem Was prosić o pomoc . nie moge wymienić obudowy lusterek w mojej 159 poniewaz nie wiem jak wyjąć szkło robię jak jest opisane ale nie chcę za mocno bo boję się że pęknie lusterka są ogrzewane i elektrycznie składane. I nie wiem czy może jest jakieś specjalne miejsce w którym trzeba podwadzić czy może od góry i od dołu jednocześnie trzeba ciągnąć a może jeszcze inaczej .Jeżeli ktoś to wyciągał to roszę o dokładny opis. pozdrawiam wszystkich:stop:
Wymieniałem całkiem niedawno obudowy i nie wyciągałem szkieł,gdy przyszły nowe nakładki zobaczyłem na nich sposób mocowania,cztery zaczepy.Odchyliłem wpierw szkło w dół i nożykiem odbezpieczyłem dwa górne i podobnie dwa dolne,wszystko wyszło ok :)
opuść szkło maksymalnie na dół. Między szkło a obudowę lusterka wsadź coś w miare szerokiego i plaskiego (deseczka, kawałek panela podłogowego :-) ) i podważając pociągnij. Szkło wyskoczy z zaczepów i będzie trzymało sie na dwóch kabelkach.
Też miałem obawy gdy chciałem wymienić czujnik temperatury zewnętrznej, ale poszło jak "złoto"
pozdr
seba
Dzisiaj próbowałem zdemontować to szkło lusterka wg opisanej wyżej instrukcji.
Niestety pękło...
Muszę kupić nowe,
Pozdrawiam.
- Rafał
Bardzo dziękuję. Jak mi sie uda to napiszę.
pozdrawiam
---------- Post added at 08:03 ---------- Previous post was at 08:02 ----------
dzięki serdeczne bede sie do tego zabiwrał zwłaszcza że w ASO chcą 120 zł
pozdrawiam
gdzie jest bezpiecznik od podgrzewania lusterek? Pomoze mi ktos i poda konkretny? Wiem,ze w srodku auta. Cos mi chyba nie grzeja?Jezeli nie grzeja lusterka to i tylna szyba tez nie grzeje?
Jeśli w środku to albo pod kierownicą po lewej stronie (gdzieś obok OBD) albo w bagażniku na lewej ścianie.
Ogrzewanie luterek- bezpiecznik F41 w kabinie obok kierownicy- 7,5 Ampera.
Tylna szyba to F40- 30 Amperów.
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...szkla_-f41.jpg
Witajcie, mam podobnie, luz szkła w lusterku. Poruszając dłonią chodzi po kilka mm w każda stronę, drży przy wyższych prędkościach i przy zamykaniu drzwi dzwoni. Jak poradziliście sobie z tym? Tylko wymiana na nowe?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odbłyśnik jest przymocowany do takiej plastikowej ramki. Zapewne klej puścił. Wyciągnij wkład to zobaczysz czy jeszcze się da uratować czy już trzeba zamawiać na allegro za 30pln :)
dzis obczailem temat. Tylna szyba grzeje, lewe lusterko(od kierowcy) tez grzeje, a prawe(od pasazera) nie grzeje. W czym lezy problem?Przepalila sie mata grzejaca czy co tam jest?
Ja stawiałbym prędzej, że przekorodował jeden ze styków :) Chociaż możliwości przepalenia maty nie można wykluczyć. Wyjęcie wkładu to jest 5 minut i od razu będzie wszystko jasne :)
Witam
w obronie AR 159 :)
co do fabrycznych wkładów lusterek to wcale nie są złej jakości tylko problem jest taki że dno lusterka jest wklęsłe i stoi tam zawszy woda. Jakie by szkło nie było to zawsze będzie po jakimś czasie korodować.
pozdrawiam
hej, koroduja mi lusterka. Zaczyna mnie to wkurzać. mam podgrzewane lusterka. Proszę powiedzcie mi czy wymiana szybek - to muszę kupić szybkę a element grzewczy zostaje w czy mam kupić szybke z elementym grzejnym jak np ta aukcja link
Ja kupowałem kompletne szkło z podgrzewaniem (bo wymienia się całość szybka z przyklejonym elementem grzejnym oraz zatrzaskiem) podobne jak w linku. Wymiana prosta nie wymaga rozkręcania lusterka. Wystarczy odchylić na maxa szkło w dół i podważyć długim śrubokrętem od góry (najlepiej przez jakąś szmatkę, żeby nie pękło) i wypiąć z zatrzasków.
super też do tego przez chwilę doszedłem. ale zaczął się problem niebieskie czy białe. Już wiem, że chce białe. Ale czy płaskie (raczej nie bo w alfie nie sa za duże lusterka) czy asferyczne czy sferyczne. Robie większe zakupy bo chcę bellę dopieścić.