Czy ten termostat będzie pasował do 1,9 JTD 105 KM? Czy firma Vernet coś wam mówi? Warto go założyć?
Jak tak to zaraz klikam "kup teraz".
Printable View
Czy ten termostat będzie pasował do 1,9 JTD 105 KM? Czy firma Vernet coś wam mówi? Warto go założyć?
Jak tak to zaraz klikam "kup teraz".
broń Boże nie rób tego... jak termostat to tylko Behr - oryginalny do Alfy
no właśnie tego tematu szukałem... ale zszedłem na inny temat :D
BEHR na dzień dzisiejszy. Vernet chodzi może 1 na 5, poza tym jak masz ustawiona niską temp. załączania wentylatorów w ECU to nonstop w lecie z wł. wiatrakami będziesz jeździł przy Vernecie.
Patrzę że pasują termostaty te same co do Alfy to też do Saaba, Opla, Fiata. Zna ktoś może nr fabryczny termostatu do mojego silnika???
ważniejsza niż nazwa producenta - właściwa temperatura pracy
U mnie zawitał tymczasowo termostat z lanosa 1.5 16V i wiecie co? Działa idealnie.
No właśnie patrzę że bez czujnika są w większości termostaty. Da radę jakoś sam czujnik sprawdzić? Do czego wogole jest czujnik? Jakie jest jego zadanie?
Czujnik zużywa się tak samo jak termostat - z czasem daje słabszy sygnał i dlatego wskazówka opada na wskaźniku kabinowym - powinno się go wymienić razem z termostatem
Dobrze więc odświeżę temat termostatu, wiem że BEHR powinien być, ale gdzie go kupić z czujnikiem od razu? Szukam na necie i pełno Verneta bez czujnika>? Ktoś ma jakieś namiary>? Ile kosztuje taki interes>? Wymiana to droga sprawa, czy lepiej od razu samemu zacząć to rozkręcać?
wiluxx tu masz linka :
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...m_kosztem.html
Najłatwiej to kupić Behra w sklepie firmowym alfa/fiat - oczywiści oryginał a i w necie jest. Coś słabo szukacie:
http://allegro.pl/alfa-romeo-fiat-la...477827283.html
A czy takie zaadaptowanie termostatu od Daewoo to dobry pomysl? Bo koszty sa znikome,a jak spelnia swoje zadanie to czemu nie!U mnie temperatura ciagle waha sie miedzy 70 a 80 stopni(na wskazniku w desce)Musze jechac jakies 5-6 minut,zeby wskazowka ruszyla sie 50 stopni.Co prawda nie przekraczam 2tys. obrotow przy tych mrozach,ale to chyba stanowczo za dlugo?
Maciek to jest termostat do JTD ja mam TSa .
Znalazłem taki według E-pera po numerach się zgadza, tylko bez czujnika znowu. U mnie są trzy kabliki zielony ,biały i zółty wnioskuje ze wtyczka 3 pinowa, bo nie mogłem tam jej odpiąć przeszkadzają mi te wszystkie bebechy.
Napiszcie czy to sie nadaje bo wygląda ok ,jak by co to zamawiam tylko gdzie znajdę ten czujnik?
http://allegro.pl/alfa-romeo-ts-fiat...455750593.html
Podbije temacik, może ktoś mi podpowie gdzie ten czujnik ciepła kupię. Ja mam jakiś środek w chłodnicy o nazwie Glikol? kojarzy ktoś to>? Bo to było zalane przez mechanika przy wymianie płynów i filtrów. To chyba koncentrat>>? Bo jak będę zmieniał termostat to trzeba by było wymienić>?( twierdzenie mechanika) Bo wlewałem go we wrześniu bodajże i nie wiem, czy zmieniać na nowy czy zalać tylko tym co wypuszczę i ewentualnie dolać coś. Poradzicie?
A płukanie wodą destylowaną też trzeba robić ??:cool:
Zmieniłem w poprzedni weekend termostat na nowy i teraz jeszcze jedno pytanie. Na trasie jest OK dogrzewa sie do odpowiedniej temperatury ale ostatnio jak są te duże mrozy i jadę tylko po mieście do pracy, ok. 16 km to wskazówka jest tak na ok. 60*C. Można zakryć chłodnicę czy ten typ tak ma???
PEwnie jeździsz ze zbyt niskimi obrotami - w mroźne dni utrzymuj obroty powyżej 2000 bo jeszcze ci odma zamarznie. Nic nie da zakrywanie chłodnicy bo ona jest zimna - termostat się nie otworzył. co najwyżej zasłoń chłodnicę oleju - to pomoże
zasłoniecie chlodnicy troche pomoze bo ma takich przeciagow wkolo silnika. pomoc moze rowniez specjalny kocyk na silnik ktory kiedys pokazywal na tym forum maciek.
No nie gadajcie że mam zrobić coś takiego Alfie???
http://www1.picturepush.com/photo/a/...AZKY.PL.jpg?v0
A tak na serio to jeżdżę spokojnie i pewnie nie przekraczam 2 tyś obrotow bo nawet po mieście ciężko gdzies się rozpędzić. Bedę mieć na uwadze i spróbuje to co mówi Maciek i może zasłonie trochę chłodnicę i zobaczę.
Też podepnę się pod temat, otóż w tym tygodniu wymieniam przepływomierz w swojej alfie oraz termostat. Byłem dziś u swojego mechanika i powiedział mi, że termostat do mojego JTD 16v ponad 300zł... Czy to możliwe, że aż tyle? Nie wiem, może to cena wraz z czujnikiem? Co o tym myślicie, cena z inter-carsu... więc temostat zapewne Verneta...
inter cars to szajs,ani jednej części jeszcze tam nie kupiłem i nie kupie,miałem zniżki z numerem ich klienta maja drogo jak h..
Podepnę się pod temat, samochód osiąga temperaturę max. 70 stopnie, ponadto po mieści jest koło 60 stopni i wentylator non stop pracuje, czy to jest oznaka zajechanego termostatu? Bo wydaje mi się, że powinien mieć temp. 90 stopni w 1.9 jtd? Czy jest to niezdrowe dla silnika i ma wpływ na osiągi?
"Witam,
Termostat mogę zaproponować tylko firmy EPS W CENIE 135zł/szt, czujnik również EPS w cenie 55zł/szt."
W jednym ze sklepów internetowych zaproponowali mi ten termostat zamiast BEHR>? co to jest ten EPS?
Panowie z tymi termostatami Vernet to jakas kpina!!
Kupiłem dzisiaj termostat Vernet, mysle zanim go zamontuje i sie na robie potestuje go w "garnku".Otwarcie termostatu OK ,czekam az woda ostygnie i co widze? nie domyka sie!!!kolejny test to samo.
Jade wymienić.Kolejny to samo.3 to samo, 5 był ok pracował w garnku jak trzeba, jutro montaż :)
Ja jutro stestuję te węże bo martwi mnie ta temperatura. Prócz tego zauważyłem, że po mocniejszym depnięciu świeci się marchewka...to już mnie na ten moment dobiło.
Odczyt ze wskaźnika kabinowego nic nie daje...
Jeśl iwentylator non stop pracuje to czujnik temperatury jest na 100% uszkodzony. JTD nie osiąga 90C, więc niech ci się to nie wydaje.. Ten temat pomoże wszytskim zagubionym:
http://www.forum.alfaholicy.org/147_...n_spark_v.html
a na marchewkę masz ten temat:
http://www.forum.alfaholicy.org/147_...ym_zrobic.html
Dlaczego od razu szajs? MOże nie są najtańsi, mój mechanik się u nich akurat zaopatuje w części i w sumie ceny ma porównywalne z innymi warsztatami w mojej okolicy, a na dodatek szybko mu dostarczają zamówiony towar. Tylko właśnie cena powyżej 300 zł za termostat nieco mnie zdziwiła...
Bella jest 100% made in Italy, z tego co już wyczytałem siedzi w niej seryjny fabryczny termostat, sama rozgrzewa się do temp. pomiędzy 50 a 90 stopni na skali w samochodzie, podjadę na weekend na kompa i sprawdzę ile ecu pokazuje. Co do wentylatora, albo przepalił się bezpiecznik albo było to jednorazowe włączenie tego typu...komputer wszystko wyjaśni...jak okaże się, że termostat jest sprawny to zabezpieczę jakoś silnik na minusowe temperatury żeby nie tracił tak ciepła i osiągał wyższą temperaturę.