czy ktos wie jak wylaczyc alarma niezapietych pasow w alfie 159 ?
Printable View
czy ktos wie jak wylaczyc alarma niezapietych pasow w alfie 159 ?
Tak, zapiąć pasy:P
Wg instrukcji obsługi:
Sygnalizator akustyczny można dezaktywować
czasowo za pomocą następującej
procedury:
❒ zapiąć pasy bezpieczeństwa przednie;
❒ włożyć kluczyk elektroniczny do wyłącznika
zapłonu;
❒ rozpiąć jeden z przednich pasów
bezpieczeństwa nie przed 20 sekundami
i nie ponad 1 minutę.
Ta procedura będzie ważna do następnego
uruchomienia silnika.
Aby dezaktywować system na stałe zwrócić
się do ASO Alfa Romeo. Możliwa jest
reaktywacja systemu S. B. R. wyłącznie
poprzez menu ustawień na wyświetlaczu
(patrz „Wyświetlacz wielofunkcyjny rekonfigurowany”
w rozdziale „Deska rozdzielcza
i sterowanie”).
Lub też wypiąć wtyczkę pod siedzeniem-tam gdzie grzebałem (corolle, mito, GP)-sygnał jest typu NC więc to pomaga.
załatw sobie samą "wtyczkę" pasów i włóż :P
Można też rosyjsko-ukraińskim sposobem zapiąć pas, ale na tyle fotela :-)
Po interwencji ASO w mito zostaje zapalona, wypięcie wtyczki pod siedzeniem załatwia temat całkowicie.
pozstaje jednak problem aktywacji poduszek powietrznych.tj czy wypinajac wtyke pod fotelem nie zazbrajam poduch.w razie stluczki moga narobic balaganu...
Nie rozumiem problemu - wystarczy zapiąć pasy, żadna ujma na honorze a uratują Ci życie (inaczej zabije Cię air-bag). Cóż, ale znam gości, których pasy parzą i są wielce zniesmaczeni jak im karzę zapinać, bo przecież prawdziwi twardziele w pasach nie jeżdżą :cool:
a jeśli jakaś alfoholiczka jest w ciąży?:D
to zmienia postać rzeczy :D
Wcale nie.
Polecam przeczytać, zwłaszcza Panie w ciązy.
Miałem na myśli przepisy, a nie realne niebezpieczeństwo. Fakt jest taki że pasy powinno się zawsze zapinać dla siebie, a nie z obawy przed Policją.
Ej koledzy - to że jest ktoś w ciąży, to wcale nie zwalnia go z zapinania pasów bezpieczeństwa. Przepisy Ruchu drogowego mówią, że zwolninym z zapinania pasów bezpieczniej jest kobieta O WIDOCZNEJ CIĄŻY, czyli nie taka co zaszła przypuśćmy cztery - pięć minut temu.
Tym razem zgadzam się w 100%.
Pasy ratują życie. Niezależnie od tego czy jesteś w ciąży czy nie.
Nie działa to jednak w drugą stronę - nie ratują przed ciążą, od tego są inne wynalazki:D
P.s.
Nie ruszam samochodem do póki wszyscy nie są zapięci pasami. CI z tyłu też. Przez pierwszy miesiąc były dziwne problemy, teraz juz się wszyscy przyzwyczaili, nawet Tata, który z tyłu podrózuje.
podepnę po temat:
miał ktoś może problemy z włączającym się sygnałem i kontrolką zapięcia pasów mino ich zapięcia?
wredota potrafi zapiszczeć przy np. ostrym skręcie...
Nie, do tej pory mi się nie zdarzyło.
Może to głupia sugestia, ale może kolega miał coś na siedzeniu pasażera.
Zauważyłem, że przy ciężarze około 0,7 kg potrafi już piszczeć.
nie no co ty :)
jadę sobie sam, siedzenia puste, nieobciążone a tu nagle ryp czerwona lampka sygnalizująca niezpięcie po oczach... potrafi kilka razy, potem się uspokaja, powraca po iluś odpaleniach. nigdy nie wiadomo kiedy ponownie uderzy...
podejrzewam że coś z czujką nie tak, może jakiś styk..
albo mata w fotelu - swego czasu spora bolączka w modelu Stilo - zwłaszcza pierwszych egzemplarzy.
Wczoraj bawiąc się ustawieniami komputerka uruchomiłem sobie funkcję automatycznego zamykania auta po ruszeniu i wraz z nią uaktywniło mi się dźwiękowe powiadamianie o niezapiętych pasach (do tej pory świeciła mi się tylko kontrolka na desce) :(
Mówicie, że tylko Examiner sobie poradzi? Innej możliwości (wypięcie wtyczki nie wchodzi w grę) nie ma?