witam. chcialem podlaczyc tel w samochodzie. jak sie okazalo mam slot na karte.
i o co chodz.... wsadzam karte i nic.. jak pokazywalo please insert card tak po wsadzeniu caly czas pokazuje..
jakies wskazowki o co chodzi.
Printable View
witam. chcialem podlaczyc tel w samochodzie. jak sie okazalo mam slot na karte.
i o co chodz.... wsadzam karte i nic.. jak pokazywalo please insert card tak po wsadzeniu caly czas pokazuje..
jakies wskazowki o co chodzi.
Pierwsza rzecz to sprawdź czy właściwą stroną wsadziłeś kartę, gdyż można wsadzić ją na 4 sposoby :D. Już nie pamiętam ale chyba chip karty powinien być po lewej stronie (od strony wyśw. ICS)
pazik prosze cieee :)
Hehe :D. Wiesz czasami proste rzeczy trzeba tłumaczyć :D. A teraz tak: latarka w rękę i sprawdź tak na oko przez wejście czy są styki. Prawdopodobnie nie obejdzie się bez wyciągnięcia ICS i przeczyszczenia / ponaginania styków. U mnie czasami nie łapało po włożeniu (szczególnie karty by ERA). Kilkakrotnie wkładałem i wyjmowałem i załapywało. Teraz lecę na Plusie i wszystko gra. Pozdr
dzieki.. sprawdze i dam znac jak poszlo.
.... że się tak wtrącę.....
u siebie wkładałem kartę działającą w wielu telefonach, efekt taki, że nie widział karty. Przemywałem czyściłem styki i nic, zero satysfakcjonującego efektu. Zapodałem nową kartę i telefonik w aucie śmiga OK :)
Mam pewien niedosyt........ jadąc z pasażerem nie każda rozmowa jest dla jego uszu. Brak dodatkowej słuchawki np. w podłokietniku, która umożliwiła by rozmowę całkowicie prywatną.
Spróbuj zapodać jakiegoś nowego pre-paida, koszt minimalny, a może się okazać, że będzie zbędne czyszczenie styków w telefonie.
Dokładnie tak ja Szerszeń pisze można dołożyć mikrotelefon:-) Ja mam orginalnie zamontowana słuchawkę siemensa i jest ona przyczepiona do podłokietnika :)
Jeśli będzie pasowac gniazdo z radia alfy 147 to posiadam takowe na sprzedaz.
a ja miałem tak że nie działał guzik wypychający kartę. a w środku mechanizm wypychający kartę zasłaniał styki. delikatnie przesunąłem go do tyłu plastikowym patykiem i zadziałało
A ja mam pytanie odnośnie braku sieci. ICS czyta karte pokazuje sms i książkę telefoniczną ale nie da się dzwonić. Co może być problemem? ;)
A antenę masz na dachu bo u mnie jej brakowało i telefon sygnał łapał tylko jak był bardzo mocny,a po zamontowaniu anteny śmiga aż miło.
Jeśli chodzi o tą antenę z tyłu od radia to jest, radio bardzo dobrze mi odbiera. Na pewno chodzi tutaj o coś z zasięgiem dlatego, że jest przekreślona słuchawka i wygląda jakby te antenki były puste jak w komórce.
Ale o ile mi wiadomo to do telefonu jest osobna antena.. ta od radia jest umieszczona na tylnym podszybiu a od telefonu na dachu.. Sprawdź może masz właśnie tą na dachu uszkodzoną.. No chyba że się mylę to proszę mnie poprawić.
Tak właśnie od telefonu jest na dachu tak krótka jakieś 5cm wkręcona w antenę od GPS.
panowie dostalem w koncu icsa w drewnie z tel od kolegi z forum ar145tss za rozsadne pieniazki i w dobrym stanie (podziekowal). zapakowalem w miejsce mojego starego podlaczylem wszystko odpalam prosi o karte wsadzam karte z pleya i zonk pojawia sie wszystko jak trzeba ksiazka itd zasięg jest 3 kreski ale jest przekreslona sluchawka i pisze ze tylko polaczenia alarmowe wiecie moze czemu???
telefony w naszych bellach będą powoli umierały ponieważ z tego co pamiętam działaja one w zakresie częstotliwości GSM 850 i GSM 900
natomiast większość nadajników przynajmniej w dużych miastach przechodzi już lub dawno przeszło na system GSM 1800 GSM 1900
czyli sygnal jest ale wysyłanie i pobieranie danych w tych lokalizacjach jest niemożliwe przez nasze belle
CYTAT z WIKIPEDII
Operatorzy posiadający licencje umożliwiające wykorzystywanie częstotliwości z dwóch zakresów (np. 900 MHz i 1800 MHz) najpierw starają się pokryć cały dostępny obszar za pomocą sieci GSM 900 (mniejszy koszt związany z pokryciem dużych obszarów), a następnie w regionach związanych z dużym natężeniem ruchu telekomunikacyjnego (np. centra miast, tereny atrakcyjne turystycznie) wdrażany jest też dodatkowo GSM 1800 (większa liczba dostępnych częstotliwości
ja swego czasu jak miałem erę to w łodzi mi śmigala a jak wjeżdzałem do warszawki to nic nie działało mimo zasięgu
zmieniłem na plusa i było ok ...
teraz mam orange i potrafi się w wielu miejscach sypać
blackalfa166 i taka byla ikona przekreslona sluchawka?? wedle instrukcji icsa " telefon nie aktywny lub brak obslugi sieci lub telefon nie wlaczony do sieci" ktory operator najlepiej bedzie dzialal??? kupilem playa i czyta ta karte zasieg jest ale sluchawka przekreslona, kupilem orange nie widzi karty porownalem oba simy i orange sie znacznie rozni od playa, simplusa i ery nie probowalem
spróbuj wepchać karty innych operatorów, jeśli one wskażą to samo to znaczy że albo masz coś z anteną albo ze wzmacniaczem sygnału w lewym tylnym słupku
kupilem plusa i ere plusa karte widzi zasieg jest, ery nie widzi tak samo jak orange jakies sa inne chipy węzsze i dluzsze niz playa i plusa, objawy te same zasieg jest 2 kreski i przekreslona sluchawka ale jak ruszylem zeby pojezdzic to przekreslona sluchawka zostala a zasieg zniknol z wyswietlacza calkowicie nie ze byly puste te kreseczki w srodku tylko nie bylo ich wogole tak powinno byc??
u mnie dziala plus, era , orange nie i play tez nie
raczej słuchawka powinna zniknąć jeśli telefon sprawny, ja mam kartę z plusa i w moim aucie jego karta/rozmowy/sms działa bez zarzutu, nie sprawdzałem innych sieci.
U mnie już druga z orangina śmiga bez zastrzeżeń.
czarna magia...ma ktos 166 z tel kolo Radomia?
Jest tak, jak pisze kolega blacalfa - na początku był analogowy NMT450 (stary Centertel i cegłówki), później wszedł GSM900, a następnie GSM1800. Polkomtel i PTC budowały swoją sieć w oparciu o 900, a Idea dostała na 1800. W uproszczeniu 900 lepiej sprawdza się poza miastem, a 1800 w mieście (różnice w wielkości komórek wynikające z właściwości poszczególnych częstotliwości - znowu w uproszczeniu - im wyższa częstotliwość, tym mniejszy zasięg). Dlatego też na początku Idea miała tylko zasięg w miastach. Później wszyscy dostali koncesję na wszystkie częstotliwości (w międzyczasie dołączył P4) i zaczęli uzupełniać "dziury". Telefon w 166 działa na 900 więc tam, gdzie jest 1800 (lub 1900) działać nie będzie, bo "nie widzi", tych częstotliwości.
Zastosowany w ICSie telefon to Siemens S4, pierwszym dwuzakresowym z serii S był S11 - pomiędzy nimi były jeszcze S6, S8, S10 (pierwszy na świecie z kolorowym wyświetlaczem) oraz SL10 (pierwszy na świecie slajder). Czyli teoretycznie podmieniając S4 na S11 można nieco stjuningować ICSa i uzyskać zasięg tam, gdzie go nie ma. Operacja skomplikowana i czasochłonna.
Clear?
clear. dalem d...py bo myslalelm ze jest jedna antena okazalo sie ze sa dwie jedna od radia druga od navi i tel. podlaczylem antene i wszystko zaczelo smigac jest zasieg sluchawka zniknela telefon wybiera i odbiera rozmowy jest dzwiek w glosniku natomiast nie slychac mnie czyli brak mikrofonu. pytanie zdjolem kratke z 3 czujnikami czy ktorys z tych czujnikow robi za mikrofon czy wszystkie 3 to alarm a powinno tam byc jeszcze cos w formie mikrofonu bo jest wolna czarna kostka 2pinowa
czy ktos moze zrobic zdjecie tego mikrofonu???