witam,mam pytanie co moze byc przyczyna spadku mocy?auto bardzo ciezko przyspiesza i pojawia sie komunikat "engine check",moze to byc wina przeplywomierza?
Printable View
witam,mam pytanie co moze byc przyczyna spadku mocy?auto bardzo ciezko przyspiesza i pojawia sie komunikat "engine check",moze to byc wina przeplywomierza?
Miałem podobnie - EGR do wymiany.
Koondi, podepnij auto pod komputer diagnostyczny / lapa z oprogramowaniem i zczytaj błędy / błąd. Inaczej wróżenie z fusów i skończy się na tym, że wymienisz EGR, wydasz kasę na wywalenie DPFa, wymienisz przepływkę, zregenerujesz turbinę etc. Jest komunikat na desce, będzie błąd zapisany w pamięci ECU.
Ten temat ci pomoże:
http://www.forum.alfaholicy.org/147_...ym_zrobic.html
Zacznij od diagnostyki FES-em;-)
Alfina po odpaleniu chwile jeździ normalnie. Następnie traci moc- jakby nie było doładowania z turbiny. pomaga wyłączenie auta, ale zaraz problem powraca. wskazówka doładowania podnosi sie do pewnego momentu po czym opada i nie pójdzie wyzej niz 0,8. macie jakieś pojęcie co to może być?
Ale masz jakiś błąd czy tak sobie się to dzieje?
Tak czy inaczej w sumie trzeba zajrzeć do ECU.
JaZ, pewnie EGR niedomaga
Problemy z EGR powodują zaświecenie check'a i rzeczony komunikat, ale nie powodują przejścia silnika w tryb "limp mode" czyli tryb serwisowy - ledwo jedzie wtedy. Tak jak pisałem ,trzeba zajrzeć do ECU i zobaczyć jaki błąd pokazuje. Tak samo przepływomierz da Ci check ale nie limp mode. Natomiast gówniane paliwo, uszkodzony wężyk od DPF, zatkany DPF, filtr paliwa, ciśnienie paliwa itd. itp. - od tego dostaniesz check i limp mode.
Ja mam EGRa zaślepionego w 100% ale niewyprogramowanego, więc mam check i ten komunikat ale jeździ normalnie.
też tak mi się czasem robi i moc spada....ale po przejechaniu kilku km moc wraca natomiast kontrolka silnika gaśnie nie co później.
Jeżeli EGR jest niesprawny, "zasyfiony" jak piszesz, to czy jest zaślepka, czy jej nie ma i tak wprowadzi silnik w tryb awaryjny. Sprawny EGR z pełną zaślepką spowoduje wyświetlenie komunikatu, bez obniżania mocy motoru.
u mnie takie coś...check the engine się włącza i auto traci moc. Po wyłączeniu silnika i odczekaniu ok 2 min wszystko wraca do normy ale przypadłośc ta nadal się powtarza. Podpięcie pod kompa pokazało błąd P1206 -czyli dpf....bywa tak że po właczeniu się check the engine auto traci moc ale za ok 3 km odzyskuje ją a kontrolka jeszcze pali się prze około 7-10 odpaleń auta. W związku z tym dpf został wymontowany i i chemicznie wyczyszczonya błąd wykasowany. Niestety po przejechaniu 30 km znów zapaliła się kontrolka a alfa weszła w tryb awaryjny i straciła moc. Po ok 3 km moc wróciła lecz kontrolka nadal się pali. Wiec skoro błąd P1206 oznacza zapchany dpf który został jednak wyczyszczony a po 30 km znowu to samo się dzieje ....to jaka może byc przypadłośc??....pomocy o co w tym biega???
Miałem ten sam problem, musiałem wymienić EGR