Zamierzam kupić 156, jednak mam problem z wyborem silnika ( 2.0 , 2.5 v6, 1.9JTD, 2.4 JTD) co sądzicie o tych silnikach, jaki waszym zdaniem jest najmniej usterkowy.
Printable View
Zamierzam kupić 156, jednak mam problem z wyborem silnika ( 2.0 , 2.5 v6, 1.9JTD, 2.4 JTD) co sądzicie o tych silnikach, jaki waszym zdaniem jest najmniej usterkowy.
albo konto 2 lata temu założyłeś dla fanu albo nie wiesz czego chcesz...
no ale tak w skrócie:
*2.0 TS - fajny, dynamiczny, ładny dźwięk, może być awaryjny
*2.5 V6 - zaje.isty, zrywny, elastyczny, paliwożerny, może być dość drogi w utrzymaniu, dźwięk :D:D:D
*1.9 jtd - ekonomiczny, w miarę tani w utrzymaniu
*2.4 jtd - troszkę mniej ekonomiczny, bardzo elastyczny, dość ładny dźwięk
zastanów się dobrze do czego potrzebujesz auta i jak często będziesz go używał
jeździsz dużo - JTD
jeździsz mało - TS/V6
chciałbyś mieć benzyniaka w miarę tanio - TS/V6 + LPG
zastanów się i wybierz...
Witam od niedawna posiadam Belle z 1.9 JTD 115KM jeżeli chcesz jeździć ekonomicznie to polecam,jeżdżę tym autem 2 miesiące więc dużo nie powiem tylko tyle że ekonomicznie wcześniej był 1.8 Twin Spark autko żwawe i jak na swoją pojemność szybsze niż wszystkie o tej samej pojemności no i oczywiście wygląd zewnętrzny powalający osoby które tylko marzą o tej marce i jeżdżą Golfami bo sie nie psują jak to oni mówią hahaha pozdrawiam kolegę i zachęcam do kupna Alfy
JTD 1,9 115km CF3 polecam ;)
Jak masz siano na wachę, to bierz GTA, jak masz go mniej to 2.5, a jak jeździsz zawsze na rezerwie to 1.9 będzie najrozsądniejszym rozwiązaniem.
Cała reszta to rozważania dotyczące wyższości jednych Świąt nad drugimi.
nie , czy na PB jezdzisz i czesto swieci ci sie rezerwa ;)
Na rezerwie się nie jeździ... :P
to taki trochę dwuznaczne pytanie... bo ja jeżdżę na [no]PB i zwykle tankuje do pełna a rezerwa i tak się często zaświeca :D
no ale ty chodzi o to czy musisz wyjeżdżać paliwo do ostatniej kropelki ze względów ekonomicznych...?
jeśli tak, no to JTD z jednej strony jest dla ciebie ale z drugiej strony jak w nim będziesz tak robił to możesz sobie narobić problemów z układem CR
*2.5 V6 - zaje.isty, zrywny, elastyczny, paliwożerny, może być dość drogi w utrzymaniu, dźwięk :D:D:D- mam i polecam, co do kosztów to jakoś nie odczułem, wszystko do kupienia na poziomie podobnym do innych aut.
Zadaj sobie pytanie:czego oczekuje od auta,to moim zdaniem podstawowe pytanie przy kupnie auta(każdego).Oczekujesz czystej przyjemności,pięknego dźwięku?wybierasz V6.Wolisz benzynę a V6 jest za drogi dla Ciebie?Wybierz 1,8 to rozsądny kompromis koszty-osiągi.Chcesz oszczędzać?Diesel się kłania.Jeśli większość to jazda miejska 1,9 w zupełności da radę.Dalsze wyjazdy nie drogo?2,4 rewelacja.Awaryjność ?Kup dobry egzemplarz a żaden z tych wyborów Cię nie zawiedzie.
Hehe, czy tylko ja odebralem wypowiedz kolegi szerszenia jako metafore? Moim zdaniem chodzilo o to ze jesli szukasz porzadnego motoru i nie zwracasz uwagi na koszta to bierz GTA, jesli zwracasz uwage na koszta ale oczekujesz w miare szybkiego auta to bierz 2.5. Natomiast jesli chcesz jezdzic oszczednie i jedyne na co zwracasz uwage to koszta, bierz 1.9jtd, no i w tym przypadku slowo "rezerwa" bylo po prostu metafora do oszczednej jazdy. Ciekawe czy o to chodzilo czy dorabiam drugie dno do wypowiedzi szerszenia. Pozdrawiam.
mam 1.8 nawet przyzwoity zryw jak na 144KM jednak 2.5 to inna bajka jesli bedziesz kochał swoja belle to na paliwo wydawał bedziesz setki na ubezpieczenie tysiącę a bedziesz sie czuł najbogatszym człowiekiem gdy bedziesz nia jezdził.
A ja ci napisze inaczej bo jaki silnik wybrać to powinieneś sam wiedzieć co cie kreci czy tania czy szybka jazda.
Ale ważniejsze jest to żebyś kupił dobry nie zajechany egzemplarz bo jak kupisz trupa to nie ważne czy to będzie TS V6 czy JTD
To ma być oficjalnie auto rodzinne. A nie oficjalnie to napewno się domylacie. Chciałbym jednak mięć jak najmniej problemów z silnikiem. Mam już 6 lat 155 1.7 wcześniej miałem 33 1.5 boxer i nie miałem żadnych problemów z nimi. tylko paliwo lać i dalej . To samo oczekuję od mojej nowej zabawki. Dlatego interesuje mnie wasza opinia jako użytkowników, bo wygląd to każdy wie po prostu POWALA!. Po resztą zamierzam trochę bajerów dołożyć i nie chciał bym obciążać się dodatkowymi kosztami i problemami.