Witam
mam pytanie :
Jaki wlać olej gdy poprzedni właściciel lał castrol 10w40???
wlanie syntetyka z normą c2 lub c3 nie rozszczelni mi układu??
czy już lepiej lać półsyntetyk ale wtedy co z DPF-em ??
pozdrawiam
Printable View
Witam
mam pytanie :
Jaki wlać olej gdy poprzedni właściciel lał castrol 10w40???
wlanie syntetyka z normą c2 lub c3 nie rozszczelni mi układu??
czy już lepiej lać półsyntetyk ale wtedy co z DPF-em ??
pozdrawiam
Trudna sprawa. Jeżeli wlejesz syntetyk to na pewno symeringi puszczą i wycieki oleju.Chyba musisz zostać przy tym co jesteś tylko poczytać o DPF czy się nada.
Jak dlugo lal? Ja bym wymienial na zalecany 5w-40 lub 5w-30... Ja w swoim 1.8 TS zmienialem wiele razy miedzy syntetykiem i polsyntetykiem i nic sie nie dzialo. Zmienialem co 10 tys i uzywalem motula pol i syntetycznego, a przed sprzedaza jezdzilem na petronas racer 10W-60.
co ty za bajki opowiadasz z tymi simeringami? przecież to nie kwas by simeringi puściły. a oznaczenia oznaczają jego lepkość. im większa wartość (np 10W)tym większa lepkość co powoduje to wolniejszy przepływ kolejnej warstwy olejowej .można spokojnie przejść na syntetyk i nic się nie dzieje. tym bardziej że sam producent go zaleca
Motul spokojnie sobie da radę w tym silniku
Zdecydowanie przejdź na syntetyk od siebie mogę polecić Motul 8100 C3 X-Clean 5W-40.
http://ew5.earlweb.com/recommendatio...=&vehicle=1651
Pozdrawiam
czy;i mogę spokojnie zmienić na syntetyk??
a co jest w tym oleju "motul" że wszyscy polecają ten a nie np. castrol,shell ??
pozdrawiam
Castrol to szajs który szybko traci swoje właściwości a Motul jest na tyle niepopularny że nie opłaca się go podrabiać itp.
Motul dla tego jest polecany, ponieważ jest bardzo mała szansa na kupienie podrobionego oleju tak jak w przypadku np. Valvoline, po drugie jest to olej oparty na estrach, (Mobil, Castrol, Shell itp to producenci, którzy produkują jedynie oleje HC czyli nie pełne syntetyki), no i przede wszystkim karta charakterystyki jest lepsza niż u wspomnianych producentów. To tak pokrótce :)
Możesz spokojnie przejść na olej syntetyczny koniecznie jeżeli masz DPFa olej musi spełniać standard C3. Motul 8100 C3 X-Clean 5W-40 będzie jak najbardziej odpowiednim olejem.
Karta charakterystyki:
http://www.motul-oil.co.uk/pdfs/synt...0_TDS_(GB).pdf
Karta charakterystyki wcale nie jest całościowo lepsza, tylko lepkość kinematyczna jest odrobinę wyższa, pozostałe parametry płynnośc, wsp lepkości i TBN są gorsze niż u Castrola
Karta: edge turbodiesel 5W/40
http://datasheets.bp.com/bpglis/FusionPDS.nsf/0/AE5BE14AFE3341C8802577ED004809E6/$file/BPXE-85KN5N_0.pdf
Gumy puściły bo ten silnik nie dopuszcza stosowania oleju 15W... - zabójcze podczas rozruchu. to samo byłoby na mineralnym 15W40
Do autora tematu: zmieniaj na 5w-40 i nic się nie przejmuj.
Co do dywagacji na temat przechodzenia z 10w na 5w. W poprzedniej Alfie zrobiłem takie przejście przy ok.130 000km na liczniku. Po pierwszej wymianie Alfka poczuła apetyt na olej (ok.0.2l), gdzie wcześniej nie brała wcale (wg.bagentu). Po drugiej wymianie wszystko powróciło do normy i oleju przestało ubywać. Żadnego rozszczelnienia nie bylo, auto pracowało bez żadnych niemiłych niespodzianek. Przy ostrych mrozach mniej klepało zaraz po rozruchu. Wtedy zmieniałem z Castrola 10w-40 diesel na Shell Helix Ultra Diesel 5w-40. Wymieniałem olej maks po 12,000 km, z reguły przy 10 kkm.
Witam, tak jak koledzy powyzej zastosowalbym olej Motula, mozesz smialo wziasc pod uwage Liqui Moly TopTec 4100
Bede zalewac swoj engine jednym z tych dwoch w niedlugim czasie.
To jest ciekawy temat bo widzę że ile ludzi tyle opinii. Ja kiedyś chciałem przejść z Castrola 10w40 na full syntetyk 5w40 to mechanicy aż pobledli. Wszyscy jak jeden mąż odradzali mi przejście z półsyntetyka na pełny syntetyk bo twierdzili że rzadszy olej wypłucze mi nagar z silnika i rozpręży go, więc jak to jest naprawdę to trudno powiedzieć. Chyba zeleży od kondycji silnika.
już sam nie wiem jakie MNIEJSZE ZLO WYBRAĆ .....
co się nie zrobi to może się skończyć źle :(
Nagar nie jest od uszczelniania silnika. Silnik powinien być możliwie jak najczystszy, bez żadnych szlamów, laków, nagarów itp.
Zmień mechanika (pół roku temu pewien mechanik zalał bratu minerała, w autku które ma silnik diesla z przebiegiem 248tys km, swą decyzję sugerował tym, że przy takim przebiegu tylko minerał, co jest absolutnie głupotą silnik brał 300-400ml syntetyka na 10tys km).
Dużo gorzej będzie jak nie zmienisz oleju na olej ze standardem C3, wymień najszybciej jak to możliwe.
Tak jak napisałem polecam Motul 8100 C3 X-Clean 5W-40.
poczytam poczytam ale z tego co widzę leją go do motorów i silników mocno wysoko obrotowych. może faktycznie był za rzadki do twojego silnika co spowodowało wycieki. jak dlamnie ten olej był za dobry dla twojego nissana, może producent nie przewidział takiego oleju dla takich pasowań jakie są w tym silniku.
On wcale nie jest rzadki konsystencja podobna do castrol 10w60.
Co to z dywagacje rzadki czy gęsty (pomiar robicie organoleptycznie) proszę podawać gęstość z tabeli charakterystyki.
Jak masz DPF to zmień na olej z normą minimum c3 bo inaczej zapchasz dpf-a. Im niższe "c" czyli c2 lub c1 tym olej zawiera mniej popiołów. Osobiście jeżdże na EDGE 5W30 c3 z normą VW 507.00. Zrobione mam już 30.000 i prawie nic nie dolałem. Może jakieś 0,2L.
Ale jakie zło?? Gros ludzi doradza Ci zmianę na syntetyk 5w-40, podają Ci nawet propozycje olejów, tłumaczą, że nic się nie stanie po przejsciu z semi syntetyka a Ty swoje :) 1.9 JTDm nie ma prawa być zalewany 10w-40. zmień jak najszybciej na olej o poprawnych parametrach i po krzyku. Inaczej możesz pisać sobie jeszcze ze dwa lata posty w stylu "chciałbym ale się boję" i w końcu naprawdę bedziesz miał problem z silnikiem. A jeśli piszesz dla samego pisania i nie zamierzasz stosować sie do rad forumowiczów, to poproś o zamknięcie tematu, bo nie ma to większego sensu.