Witam co myślicie o biopaliwie do mojego dieselka?? AR 145 1.9 TD 95r . Czy to prawda, że BIO niszczy przewody paliwowe ?? z góry dzięki za odpowiedzi
Printable View
Witam co myślicie o biopaliwie do mojego dieselka?? AR 145 1.9 TD 95r . Czy to prawda, że BIO niszczy przewody paliwowe ?? z góry dzięki za odpowiedzi
Witam. Miałem mondeo 1,8 td w lato przez 2 lata tankowałem bioester na bliskiej i nic sie silnikowi nie stało a w sumie zrobiłem nim 65 tys km. Palił jakieś 0,3-0,5 wiecej. Miałem 1 zasade: po zimie po przejechaniu pierwszych 200-400 km na bio trzeba wymienic filtr paliwa bo bio wymiata wszystkie syfy ze zbiornika i przewodów a filtr to wszystko zbiera i sie zapycha. Po zmianie jeździsz normalnie i wymieniasz filtr co 10000tyś km. Przed zimą wymieniasz filtr i tankujesz normalne paliwo. Poczekaj az temp w nocy nie bedzie spadać poniżej 5 st C zeby galaretka ci sie nie zrobiła.
siemka, Ja mam zamiar spróbować zalać olej rzepakowy ale jak narazie to cena 1 L oleju rzepakowego w sklepach jest zbliżona do ceny 1L ON dlatego też narazie wstrzymuje sie z testami. Jak wyczaje gdzies OR za około 3 zł to kupuje i zalewam 50/50 z ON. Zobaczymy jak bedzie.
bedziesz robil mieszanke 2 cieczy o roznych gestosciach... a jesli sie rozwarstwi? ja bym bardziej uderzyl do restauracji :) na poczatek 20l przepalonego oleju z calym syfem (zapewne dadza Ci go za darmoche i jeszcze ucaluja w reke a jesli nie to zaplacisz doslownie grosze), potem worek z jakiegos materialu ktory dobrze zatrzymuje zanieczyszczenia stale, wlewasz te 20l oleju do worka podstawiasz wiadro zostawiasz na noc przychodzisz rano i masz ciecz o podobnej gestosci do ON i dopiero to z nia mieszasz :)
Z tego co wyczytałem w internecie to olej roslinny z olejem napędowym miesza sie bez problemu a niektórzy mieszają nawet w proporcji 75% OR i 25% ON. Można ewentualnie dodać jakiegoś uszlachetniacza. A co do oleju z frytek to może sie w nim znajdować cukier i inne nieciekawe rzeczy co może źle wpływać na silnik. Ale podobno 1.9 TD przepali wszystko bez zająknięcia. Troche sie boje ale chce kiedys spróbować. Musze jeszcze pogadać z kims kto juz jeździł wczesniej na takich specyfikach.
Silnik 1.9 td to prosty diesel przepali wszytko. Mieliśmy z ojcem taką przygode że mielśmy zatankowac ale ojciec mówi dobra zalajemy na nastepnej i po ujechali jakiś 30 km auto zaczeło lekko przerywac. Odrazu zatrzymaliśmy sie, była to jakas wieś. Pobiegłem do pobliskiego sklepu kupiłem 5l oleju roślinnego. Zaleliśmy do baku autko normlanei śmigało przyspieszenie normlane i wogóle tylko był jeden mankament w aucie tak waliło frytkami że nie dało sie usiedzieć :D
Ja powiem tak: pod względem zużycia ściernego, BIO jest daleko w tyle nawet za opałem :P
Witam
Od 3 lat jeżdżę moją AR146 1.9 TD na oleju rzepakowym, który jest sprzedawany na sieci stacji Bliska (i ostatnio częściej go widzę na Orlenach) pod nazwą BIOester. Jest także dostępny na innych stacjach niesieciowych pod nazwą B100.
Zrobiłem na tym paliwie ok 70 000km
Teraz kilka uwag odnośnie pracy silnika na tym paliwie:
-latem nie ma absolutnie żadnej różnicy w porównaniu do ON(olej napędowy sprzedawany w Polsce ma 5-7% dodatków roślinnych czyli BIOestru). Nawet nie wyczuwam różnicy w zapachu(są tacy co im frytkami śmierdzi).
-zimą nie lałem tego paliwa gdyż silnik miał trochę ciężej zapalić i puszczał białego dymka przy rozruchu zimnego silnika, ale to trwało raptem chwilkę po rozruchu. Ostatnio jak ceny ropy poszły mocno w górę to skusiłem się i zalałem 20l BIOestu na orlenie(temp w nocy -10) i rano o dziwo pięknie zapalił(podgrzałem świece 2 razy) i zdziwiło mnie to...bo według tego co piszą na różnych forach...powinienem mieć problem
Co do wiosny i jesieni to różnica polega na tym że zimą jest sprzedawany BIOester zimowy (niższa temp. krzepnięcia).
Co do dodawania uszlachetniaczy to na początku cudowałem z tym....ale teraz widzę że to strata czasu i pieniędzy była.
U mnie wymiana filtra paliwa odbywa się raz w roku na wiosnę i nie zauważyłem aby to paliwo powodowało szybsze zużycie w/w filtru.
frynas jest jedno małe aleee. Wcześniej pisaliśmy o jeżdżeniu na oleju rzepakowym takim, który można kupić np. w biedronce. Podobno naszymi samochodami możemy śmiało pomykać na np. Kujawskim czy wybornym itp. (Ostatnio wydziałem w Biedronce olej o nazwie chyba Wyborny gdzie litr wychodzi za 4,16) A jeśli chodzi o Bioester to jeszcze nie próbowałem bo w Zielonej Górze nie ma stacji, która by go sprzedawała.
Ale temat jest odnośnie BIO a nie oleju ze sklepu. A czy BIO nie rozpuszcza uszczelek w pompie??nie niszczy przewodów paliwowych ?? bo wyczytałem tak
co do kujawskiego to nie pórbowłem ale te jestem zwolennikiem teorii e ten silnik na wszystkim pojedzie...:)
swoją drogą to 4,16 to dobra cena
W Zielonej Górze paliwko BIO znajdziesz na tej stacji
APEXIM AB - Zielona Góra, Fabryczna 3
---------- Post added at 20:13 ---------- Previous post was at 20:11 ----------
U mnie po 70 000km i 3 latach nie zauważyłem żadnych problemów ze strony uszczelek w pompie ani problemów z przewodami paliwowymi
No to już mity :P Tak poważnie: jeżeli coś pojedzie na fryturze bez uszczerbku na zdrowiu, to Bio to w tej kategorii luksus. Ale broń BORze, żeby jakiś zagubiony właściciel JTD nie poczytał tego tematu i nie stwierdził, że ktoś regularnie zapomina J w nazwie silnika, bo będzie miał listwę CR do wymiany.
te wszystkie opowiastki rozpuszczajacych sie przewodach mozna wsadzic miedzy bajki bo ester to nie nitro zeby rozpuszczal wszystko jak leci... sadze ze przy temperaturze powyzej 5st common rail tez by nie mial nic przeciwko bioestrowi...
Miałby. Na Politechnice Lubelskiej prowadzą badanie zużycia ściernego elementów przez paliwa w temp. 30-60C i wychodzi jasno, że Bio się do CR nie nadaje, im bardziej estrowe paliwo, tym słabiej od ON smaruje. Co ciekawe, google twierdzi inaczej :P To nie jest paliwo przyszłości, to raczej spóźnione paliwo minionych lat, chociaż już pracuje się nad biopaliwami drugiej generacji, które od ON mają nie odbiegać.
z tego co czytalem to kierowcy troche wiekszych aut leja Bioester, robia po kilka tysiecy km w nowych ciezarowkach i nic z listwa wtryskowa sie nie dzieje...
Cytat:
W Zielonej Górze paliwko BIO znajdziesz na tej stacji APEXIM AB - Zielona Góra, Fabryczna 3
frynas dzieki za podpowiedź. Podjade tam i zobacze jaka jest cena Biodiesla i może nawet odrazu zatankuje:D
Czytałem że właśnie aby uniknąć problemów instaluje się podgrzewacz paliwa, który ogrzewa do około 70C. Może ciężarówki mają jakieś standardowo montowane podgrzewacze (nie znam sie na tym to tylko teoria).Cytat:
Na Politechnice Lubelskiej prowadzą badanie zużycia ściernego elementów przez paliwa w temp. 30-60C i wychodzi jasno, że Bio się do CR nie nadaje
odradzam biopaliwa
to kompletnie nonsensowy projekt, a silnik powie wam co o tym mysli za dwa, trzy sezony.
A jeśli chodzi o wtryski w TD to nic się nie stanie przez BIO?? bo u mnie temperatura silnika to jakieś 70 stopni ..:( muszę termostat wymienić
pap16b ja mam taką samo temperature. Narazie nie miałem okazji podłączyć samochodu pod kompa żeby zobaczyć jaką pokazuje temperature czujnik ale ogólnie dzieje sie coś dziwnego i wnioskuje po tym że oszukuje wskaźnik na desce rozdzielczej. W momencie jak przez dłuższą chwile stałem na stacji benzynowej w oczekiwaniu na swoja kolej, wskaźnik pokazywał 60C a słyszałem że włączył sie wentylator także było pewnie ponad 90c.
A jeśli chodzi o jeżdżenie na Biopaliwie to czytałem że powinno być podgrzane co najmniej do 70C, wtedy nie osadzają sie na wtryskach nagary.(Ale dotyczyło to oleju z butelek z biedronki).
Tez otym słyszałem ale ja właśnie zamierzam nalać BIO ze stacji Bliska więc tam nie trzeba podgrzewać. A co do temperatury to u mnie jest taka ponieważ mam na bank uszkodzony termostat i cięgno bo ssanie mi się nie włącza.
Z podgrzewaniem jest tak jak kolga pisał na początku tematu. Że BIO gęstnieje przy niższych temp. zresztą nie tylko Bio ale i zwykły ON. Można zastosować podgrzewacz ON i wtedy proble z glowy. Tutaj przykadowy podgrzewacz ON
http://allegro.pl/podgrzewacz-paliwa...530967206.html
Ktoś wie gdzie mogę dostać te cięgno ??
A nowy termostat kosztuje 70zł
Więc nie ma co sie bawić .
Kolejna sprawa , w 1,9 TD macie kompa ? bo ktoś tu pisał o podpięciu ? Hmmmm jakim cudem jak to sama mechanika ( zero elektroniki w tym silniku ? )
Kolejna sprawa , zdradźcie mi tajemnice jak Wy cięgna jakieś wymieniacie w 1,9TD termostacie ? jak to termostat do obudowy jest zagniatany ? Wiec ? może jakieś zdjęcia? itd ?
Kolejna , sprawa - TD wytrzyma wszystko , tylko trzeba umieć nim jeździć:) a to nie wielu potrafi .
ja jeździłem na oleju z biedronki przez 3 miesiące w stosunku 3/4 tego oleju +1/4 zwykłego i teraz w zimę rozbierałem silnik - nic się nie działo w skuli tego . ( Rozbierałem gdyż , nudziło mi się w domu :) a przy okazji chciałem go pomalować ).
Dziaru zamiast się przechwalać byś pomógł :). Gdzie kupić te cięgno czy to jest osobno czy razem z termostatem i jak to zamontować
hmmm , dzisiaj bede na sklepie fiata i się spytam wiela coś takiego kosztuje i CI dam znać .
Ok dzięki to czekam na info
w zależności kolego jaka masz pompę wtryskowa jeśli nie masz cięgna masz na pewno na pompie zamontowany przyspieszacz a pod spodem wtyczkę do dawki ,,, elektronika w starszych td działa to na zasadzie nagrzeje się silnik popuszcza cięgno jest montowane w obudowie termostatu na klucz podajże 24,,,
Witam , powiedzieli mi ze takie cudeńko kosztuje 80zł nowe
Ale jak nie masz noza na gardle , to będę miał sprawną używkę tylko że trzeba zmienic w niej linkę :)
Dzieki dziaru za info . Wiesz kupie raczej nowe. Ale potrzebuje zegarka od 145 co jest przy zapalniczce. tzn. tak u mnie od pompy idzie linka do takiego czegoś przy termostacie i to wogole nie dziala jesli przesune reka to obroty wzrosna ale sie nie zmniejsza po nagrzaniu tak jak by wogole nie odbijalo
Używkę tego cięgna mam :)
tylko ze linka jest rozpierdzielona i trzeba by było przełożyć . Więc jak coś to daj znac :)
A , i jak szukasz to powiedz ze do Tipo bądz punciaka jedyneczki to zapłącisz mniej :P