Witam auto stało pare dni i jak dzisiaj poszedłem do samochodu przekręciłem kluczyk a tu code nie gaśnie silnik nie odpala co się mogło stać
Printable View
Witam auto stało pare dni i jak dzisiaj poszedłem do samochodu przekręciłem kluczyk a tu code nie gaśnie silnik nie odpala co się mogło stać
padlo imo? lub pogubilo kody:) zresetuj kompa odlaczajac na 40 min aku :)
od tego zaczołem niestety nic to nie dało
drugi kluczyk?
też nic
Antenka od immo najprawdopodobniej nie łączy. Musisz zdjąć plastiki koło kierownicy i ją rozebrać (taka kostka przy stacyjce). Najpierw nią poruszaj może zatrybi...
jak czyszczenie antenki nie pomoże to tylko awaryjne odpalanie z kodu na kartce a jak jej nie masz to elektronik (albo wytnie immo albo wymieni eproma i wgra kody od nowa).
chodzi o ten czytnik na stacyjce połączony z imo ?
tak, wyczyść też złącze przy imo od antenki
ok w niedziele zobacze dzieki
Miałem podobne objawy, tylko, że mi zgasł przy rondzie i już nie chciał zapalić. Również palił się kluczyk. Na początku myślałem, że to coś z antenką itp. ale okazało się, że poprostu bezpiecznik padł. Otwórz maskę i po prawej stronie nad akumulatorem powinieneś znaleść bezpieczniki. Sprawdź je.
pamiętam że jeden tam jest ale czy więcej to nie przypominam sobie ale zobaczę dzięki
No i co dalej z problemem? mam teraz to samo w swojej Alfinie i chętnie poznam sposoby uruchomienia auta:D
Niestety alfa nie chodzi sprawdziłem wszystko co przyszło mi do głowy jutro jade do elektryka. pozdro
Jeśli macie kartę kodową to spróbujcie uruchomić awaryjnie (jeśli dobrze pamiętam to przez odpowiednią liczbę wciśnięć pedału gazu, jeśli w kodzie jest 0 to dłuższą chwilę trzeba odczekać do wyciśnięcia ponownej liczby). W 145/6 możesz spróbować przekodować kluczyk ale do tego jest potrzebny kluczyk matka i karta kodowa, w 155 niestety się tak nie da i musisz jechać do jakiegoś elektromechanika.
Kplego jak bym miał kartę kodową to bym d... nie zawracał :D
JEST SPOSÓB NA POWRÓT DO USTAWIEŃ I AUTO ODPALI to działa i jest to napisane na tym forum :D
No to kurcze wiesz i się nie podzielisz xD Ja napisałem to co wiem xD
W tym temacie jest rozwiązanie
http://www.forum.alfaholicy.org/145_...alfa_code.html
Imo gubi kod najczęściej jak akumulator zaczyna siadać, wystarczy naładować i wszystko wraca do normy sam sprawdziłem i działa
gdyby aku siadło to bym je naładował ale kreci jak głupi wiec to nie to
Tak jak napisałem, wyjąć akumulator (odłączyć klemy) akumulator zapiąć pod ładowanie i po naładowaniu zanieść podłączyć baterię i wtedy zobacz. U mnie podłączyłem na kable i dupa, po odpięciu akumulatora i ładowaniu na prostowniku jest OK
nie wiem czy jest sens ładować naładowany akumulator
---------- Post added at 19:13 ---------- Previous post was at 19:13 ----------
naprawde jest naładowany
No to masz poważniejszy problem, u mnie zadziałało
jutro jak przyjedzie koleś scholować do mechanika to jeszcze podłącze jego aku dla pewności
dokładnie tak dzięki
przełożyłem aku i jest to samo. Czas na elektryka.
ok. jak tylko odbiorę auto to napiszę co było.
Chyba odłączenie na 2 dni wystarczy
Witam dziś dostałem diagnozę poszło imo.
A co dokładniej ? - uzyskaj więcej informacji - bo stwierdzenie "poszło imo" jest trochę lakoniczne - jak zdechła antenka to zakup nowej to około 100 zł i 20 min. na wymianę. Z doświadczenia powiem, że Fiat/Alfa/Lancia Code I ciężko zamordować i gros problemów z immo to antenka lub zaśniedziałe złącza - nie daj się naciąć. Przeszukaj archiwum - w jednym z wątków wyjaśniłem dokładnie co może się zepsuć i jak to zdiagnozować przy okazji wskazują firmę, która za rozsądne pieniądze potrafi przywrócić immo do życia.
Padł immobilizer na 100 % antenka jest ok. zresztą dzisiaj na niej jeżdżę. Moim zdaniem nie warto tego naprawiać koszt immobilizer i koszty przekodowania kompa i kluczyków i oczywiście robocizna. Kupiłem komplet czyli komputer, czipy do kluczyków, czytnik do stacyjki i oczywiście immobilizer za 250 zł. Przekładka to około 1 godz. I nie musiałem się użerać z mechanikami
Mam pytanie dotyczące usunięcia immobilizera. Czy po zakupie nowego komputera (sterownika silnika) samochód normalnie odpali tak jakby był usunięty immobilizer.