JEST PROBLEM Z IMOBILIZEREM -PRZY PRÓBIE ODPALANIE MIGA KONTORLKA
OD ALARMU I WYŚWIETLA KLUCZYK- WCZEŚNIEJ PALIŁ I JEZDZIŁ BEZ ZASTRZEZEŃ jak uruchomic auto?? jak imo padlo to trzeba caly body comp wymienic??;>
Printable View
JEST PROBLEM Z IMOBILIZEREM -PRZY PRÓBIE ODPALANIE MIGA KONTORLKA
OD ALARMU I WYŚWIETLA KLUCZYK- WCZEŚNIEJ PALIŁ I JEZDZIŁ BEZ ZASTRZEZEŃ jak uruchomic auto?? jak imo padlo to trzeba caly body comp wymienic??;>
Wokół stacyjki masz antenkę od immo.
Spróbuj ją wyczyścić i posprawdzaj bezpieczniki.
- po co od razu BC, jest jeszcze immo-off.
- w ME7.3.1 to prosta operacja, której jeszcze nie próbowałem.
- prosta ponieważ zawsze możemy wcześniej zrobić archiwizację całego ECU.
buba a wyda to dla 147??napisz mi procedure jak to pokombinuje.... z gory dzieki;)....
---------- Post added at 21:55 ---------- Previous post was at 21:47 ----------
aha a jak zrobic immo-off...??....
- tak , pisałem to dla 147, bo to jej dział.
- obecnie jestem w delegacji i mam mało czasu, ale opisze , być może w odrębnym temacie.
- ale pytanie gdzie idzie antenka immobilizera, chyba do body komputera.
- to tam należało by przeczyścić styki.
- w 147 nie ma puszki immo osobnej jak było w 156.
jest jeszze tryb serwisowy, wbijanie CODe pedałem gazu.
Witam, dzisiaj holując inny samochód ... moja alfa na trasie odmówiła posłuszeństwa problem z "immobilizer VDC/ASR + ABS" (dyskoteka) ... ze znajomym elektrykiem sprawdziliśmy wszystkie bezpieczniki etc. i były ok. teraz nie mogę moja Alfę odpalić i przydałoby się podłączyć ją do kompa (może on coś powie) ... próbowałem z drugiego kluczyka i podobna sytuacja http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2009/11/95.jpg .
Macie może pomysł jak sobie z tym poradzić (?)
Czy mógłby ktoś z okolic Gdyni użyczyć mi komputer/program diagnostyczny (?)
- jesli to auto sprzed 2005 roku (bo ma tylko ASR bez VCD) to może to być czujnik pedału hamulca.
- niestety tylko komputer prawdę ci powie.
Tak moja Alfa jest z 2001r. a więc posiada wyłącznie ASR ... ale czy czujnik pedału hamulca może być powodem tego, że nie mogę auta uruchomić (?) ... faktycznie pozostaję podłączyć do kompa i zobaczyć w czym jest problem - buuu
moja jak się kiedyś obraziła był komunikat od imo później świeciła lampka od asr przy właczniku cały czas i jakoś nie raczyła zapalić to na linke poszła i jakoś mnie podkusiła wrzucilem 2 przekręciłem kluczyk i odziwo zapaliła i bylo ok później odpalała ....
problem leżał po stronie komputera silnika gdzie jakieś przewody nie stykały ... teraz jeszcze podłączyć autko pod kompa i zobaczyć jakie błędy wypluje
Panowie mam problem. Dziś rano wsiadam do swojej 147 wkładam kluczyk przekręcam stacyjke a tu "immo failure"....kręcę kilkakrotnie i nic. Akumulator jest dobry. Szybko poszedłem po drugi kluczyk, wkładam, przekręcam, odpala. O co chodzi że tylko na jednym kluczyku pokazuje blad ? Tylko nie piszcie mi "używaj w takim razie drugiego kluczyka" gdyż właśnie w tym pierwszym działaja mi tylko wszystkie przyciski od centralnego. pozdrawiam i czekam na szybka odpowiedź.
- programem AlfaOBD sprawdzćc ile ma zaprogramowanych kluczy a ile pilotów.
- login CODE posiadasz do tego wehikułu.
Login code jakis mam w teczce od alfy. A o co chodzi z ilością zaprogramowanych kluczy skoro dotąd dzialały obydwa a teraz działa tylko nr 2 ?
- za darmo programem AlfaOBd jak masz pin CODE.
- poniżej efekt zniknięcia kluczy z 147.
- klucze tylko są w pierwszym banku, nie ma ich w drugim i trzecim.
- ale udało się je odzyskać z tego pierwszego banku.
--
http://img191.imageshack.us/img191/2825/key1ek.th.jpg
--
Jeśli problem był jednorazowy to nie masz się czym przejmować.
Panowie... Widze ze temat rzeka. Ja mam problem podobny, a mianowicie zmienialem glowice w mojej 147 2.0ts selespeed i rzecz jasna porozpinalem wszystkie wtyczki aku, te duze z przepustnicy itp.
Po zlozeniu okazalo sie ze aku jest padniety po takim czasie postoju, wiec przelozylem drugi z mojej 156 jtd po podlaczeniu na desce wyplul selespeed failure, vdc failure, abs failure.
Doczytalem na tych forach ze nalezy przeczyscic styki, wiec to zrobilem (na akumulatorze), podpialem i ta sama pipa.
Jakies sugestie? A! I chcialbym wiedziec czy po podpieciu drugiej baterii wszystko powinno ustapic czy trzeba cos resetowac? Dodam ze auto stalo jakies dwa miesiace bez aku.
Podpinalem FiatEcuScan ale nie chce polaczyc sie z komputerem, laczy sie natomiast z selespeedem, a jak zdjalem przewod z listwy paliwowej okazuje sie ze nie ciece nic (czy to immo go wylaczyl?)
Wielkie dzieki za wszelkie odpowiedzi!
Jaki masz kabel? Niebieski z przełącznikiem czy ELM?
ELM i Fiatecuscan
No to bierz lapka z Fesem i Elmem i śmigaj do auta.
Uruchom funkcje SCAN
Powinien sam wyszukać dostępne komputery w samochodzie, m.in:
ECU, body, zegary, el szyby, klimatyzacje
Wydaje mi się że albo odpinając aku zapomniałeś zapiąć jakiś przewód na klemę plusową, albo bezpiecznik MAXI FUSE od ecu mógł się spalić
No wlasnie tak robilem i pokazalo tak jak mowisz z wyjatkiem tego ECU chyba ze przeoczylem. Kostki raczej wszystkie podpialem- napewno wszystkie, ale auto stalo dwa miech porozpinane wiec nie bede zdziwiony jezeli co zasniedzialo. tylko gdzie tu grzebac? Chyba ze sie myle...
Sprawdź wszystkie Maxi Fusy przy aku
Nie powiem Ci dokładnie które bo nie mam głowy jak komputer
a i jeszcze jedno abs wylaczyl sie po jakims czasie zostaly tylko immo i vdc
---------- Post added at 00:06 ---------- Previous post was at 00:04 ----------
bezpieczniki na klemie i te w boxie obok aku tez sprawne. Cos mi sie zdaje ze nie bedzie latwo i szybko ani tanio:)
Abs, Ecu i immo failure na jednym wózku jadą...
Jak nie bezpieczniki, to ściągaj elearn, bierz schemat w łapę i szukaj przez nić do kłębka...
Jak nie bezpiecznik to może połączenie z masą itp itd
A wlasnie a pro po masy... tam byly trzy kable masowe jeden do glowicy jeden do listwy ze swiecani i jeden do "aluminiowego pudelka" z dwoma duzymi wtyczkami na przepustnicy i ta ostatnia miala dedykowana do tego srobke, ktora mi sie obrobila wiec uciale zarobile kabelek i podpiolem do sroby obok ktora zdaje sie mocuje to pudelko. Czy tu devil moze byc pogrzebany? a! i dajmy na to jak wszystko bedzie podpiete ok to te komunikaty same znikna i odpali czy trzeba to kasowac zeby odpalil?
Dzieki i wiecej nie mecze. Odezwe sie jutro jak to poprzeczyszczam i posprawdzam raz jeszcze
Same znikną
ale błędy zostaną w historii ECU
Witam ponownie! Problem rozwiazany... Nie bylo masy do tego "aluminiowego pudelka" na przepustnicy. Nie wiem czy dobrze zrobilem, ale chyba tak, bo dziala. Podlaczylem kawalkiem kabla mase z silnika do tego pudelka i wszystkie bledy znikly:D Ale zycie nie jest latwe i okazalo sie ze miesza olej z woda. Jak zdazylem sie dowiedziec to chyba sa dwa typy glowicy i dwie uszczelki, a ja po tym jak strzelil pasek i pogiely sie wszystkie zawory kupilem druga glowice z zaworami, splanowalem i zalozylem. Dzisiaj odpalila od pierwszego strzala i jakos dziwnie dymila ale myslalem-przepali.. Nie przepalila:( tylko mleczko mi sie w wodzie zrobilo.
I co teraz?
jak nie możesz go odpalic to odłącz na chwile akumulator wtedy odpali
Witam wszystkich, mam bardzo podobny problem, ale niestety żadne z powyższych rozwiązań nie pomogły. Może ktoś z Was miał podobny problem i będzie potrafił mi pomóc, bo już nie mam pomysłu co to może być.
Ostatnio zostało wymienione w mojej GT sprzęgło z dwumasem. Zaraz po naprawie w warsztacie auto paliło normalnie, ale w dzień odbioru zadzwonili do mnie, że nie można odpalić samochodu, bo wyświetla się błąd immobilizera. Jednak odpalił z zapasowego kluczyka i odebrałam auto z warsztatu.W ciągu dnia nie było problemu z odpaleniem, ale wracając pojawił się komunikat błędu vdc, edb. Teraz nie pali już z żadnego kluczyka a do choinki błędów dołączył jeszcze immobilizer. Nie wiem czy to ważne, ale centralny zamek z kluczyka działa normalnie, natomiast nie można otworzyć w żaden sposób bagażnika (również ze środka) ani odsunąć szyb. Akumulator raczej można wykluczyć, bo był włożony na próbę inny. Z kolei program diagnostyczny łączy się z komputerem, ale nie można w rezultacie nic zrobić, nie można włączyć żadnej opcji (wypróbowałam chyba z 10 różnych programów). Czy jest możliwe, że mechanik zwyczajnie czegoś nie podłączył po wymianie? Może ktoś podpowie co to może być?
Zacznij od czyszczenia antenki IMMO, ale jak masz błedy VDC itd to obstawiam, że BODY COMP musisz dać do dobrego elektronika na poprawienie zimnych lutów. Programem w takim przypadku się raczej nie połączysz...
http://www.forum.alfaholicy.org/156/...ml#post1010946
miałem to obrobić i dać do "Zrób to sam" bo jesienią sporo alf na to cierpi ze względu na wilgoć
Witam, w mojej czarnej strzale mam problem z immobilajzerem. W oryginalnych kluczykach wypadła mi kieszonka z baterią od zamka i gdzieś przepadła. Brak otwierania auta pilotem jest uciążliwy. Kupiłem nowy kluczyk ale sama kieszonka nie pasowała. Przełożyłem więc kluczyk, zieloną płytkę i " pastylkę " do nowego kluczyka. Centrlalny zamek i otwieranie z pilota działa natomiast nie mogę odpalić mojej beli. Auto kręci ale nie odpala. Komunikat Immobilaizer failure. Po ponownym przełożeniu wszystkiego do starego pilota komunikat nadal ten sam.
Czy samodzielnie mogę sobie z tym poradzić?