Mam pytanko: jakiego nie polecacie rozmiaru kół do alfinki z własnego, negatywnego doświadczenia.
Printable View
Mam pytanko: jakiego nie polecacie rozmiaru kół do alfinki z własnego, negatywnego doświadczenia.
17" i większe źle wpływa na zawieszenie a do tego trzeba założyć tak niski profil opon że czuć każdą nierówność drogi
tak od 17 w górę...
Jazda na tych kołach bezcenna szczególnie gdy poleci 2 miesięczny wachacz TRW lub w podobnej cenie ;)
17' 225/45 nie polecam. Zawieszenie siada szybko i nie mieści się w nadkolach, czasem obciera i nie jest komfortowe na naszych drogach.
Witam
Podepnę sie pod temat, żeby ......no wiadomo :)
Mam okazje kupić bardzo bardzo tanio oponki letnie 195/65/15 czy moge takie założyć??Trzeba robić zbieżność???
Oponki jak najbardziej pasują rozmiarowo do 156 a kontrola zbieżności nie zaszkodzi przy wymianie kółek na letnie choć nie jest to wymagane.
Sam mam takie. Plusem jest to że na naszych polskich drogach jeździ się w miarę lepiej i zawias masz mniej podatny na nasze off roadowe drogi ;)
W Calibrze mialem 16'' 205/50 i na każdym przeglądzie coś w zawieszeniu wychodziło.
Napewno ładniej wygląda na większych felgach ale wówczas jak korzystasz z auta tak jak ja czyli na codzień po mieście to przyjemność z jazdy zamienia sie w katorgę.
Moim zdanie 17" można jeszcze założyć aczkolwiek raczej wybieram lepsze drogi w swojej wsi. Natomiast większe już bym nie ryzykował. Jedyna co mi się wydaje to, że lepiej założyć węższe oponki co by tak nie prowadzało po koleinach - ja niestety mam 225.
He he - nie polecam 215/35/19. U siebie mam 215/40/18 i chyba też nic z tego. :D 215/45/17 tez może nie spełniać Twoich oczekiwań. 225/45/17 powinno już w miare wybierać dziury (nieduże) :D
Dla 17" w Alfie 156 optymalna opona to 215/45, ja obecnie jeżdżę na 205/45/17 i jest OK, to fakt, że czuć wszystko co leży na drodze o dziurach nie wspominając, ale jestem świeżo po zmianie z zimowych 15" kół i szczerze mówiąc na tych 15" niewiele większy komfort miałem. Natomiast 18" i więcej do 156 w Polsce nie odważyłbym się założyć.
Pozdrawiam.
- Rafał
te 205 masz na jakiejś seryjnej feldze ?
Jakbyś mógł to wrzuć zdjęcie jak to wygląda ok ?
Niestety opony jakie chce kupić są 2 stówki tańsze w rozmiarze 205/24/17 od 215/45/17 i zastanawiam się jak to będzie wyglądac przy 205.
Ja mam 215/45R17 i mogę polecić. Na felgach 7,5" i ET 35 nic nie obciera mimo zawieszenia niższego o około 3cm. Fakt, że czuć jeśli coś na drodze leży ale chyba jednak na chwilę obecną wolę czuć drogę, którą jadę. Jak będę na emeryturze to wrzucę mniejsze felgi i wyższe opony. Co do opon poleciłbym ogólnie 205/50 gdyż tego rozmiaru aż tak koleiny nie ciągną.
Jak zawias ma paść szybko to i tak padnie czy to na 15 czy na 17 wiem to z własnego doświadczenia :| jeździłem na 15 rok czasu o nowym zawieszeniem Vemy no i już daje znać o sobie :| teraz założyłem 17 i nie żałuje :) wygląd bezcenny :)
Na oryginalnej feldze Alfa Romeo.
Zdjęcia tutaj: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...odslona-4.html
(nie sugeruj się pierwszą stroną tego tematu, bo tam było 225/45/17). Dodam jeszcze, że na każde koło mam zamontowane dystanse 8mm.
205/50 nie bardzo - zbyt duży profil, z autopsji wiem, że ociera, a do tego samochód traci wiele ze swojego uroku.
Pozdrawiam.
- Rafał
jak kolega alces1 napisal 205 50 odpada,wyglada ...no wlasnie niewyglada
Czy aż tyle traci to bym nie powiedział, aczkolwiek sam założyłem 215/45 ale koleiny wciągają jak ruchome piaski :)
A o co te opony obcierają?
Witam sam jezdze obecnie na 215/45/17 w zeszlym roku mialem 225/45/17 ktore obcieraly ale obecne sa jak najbardziej do polecenia jezdze na codzien po tzw poligonie i poprostu trzeba uwazac i sie nie zapominac ale daje rade. Jeszcze jesli moglbym zapytac dlaczego 205/50/17 ma obcierac skoro opona jest nizsza i wezsza od 215/45/17 (bo o ile sie nie myle to liczy sie to procentowo czyli 215:45=4,7mm oraz 4,1mm oczywiscie teraz mowa o wysokosci)
Tu możesz sam sprawdzić, tzw kalkulator opon:
http://www.miata.net/garage/tirecalc.html
przy 205/50 opona jest wyższa o parę mm
Na własnym przykłądzie mogę powiedzieć coś o 235'40'17
Osobiście mi nic nie obciera, na płaskiej nawierzchni auto super się prowadzi. Odczuwalne nierówności drogi mi nie przeszkadzają. Jedyną wadądla mnie to prowadzenie w koleinach. Kierownice trzeba mocno trzymać bo opona jest zbyt szeroka i czasami nie mieści się w koleinach.
chyba nic nowego nie napiszę :
po mojemu max do w miarę normalnej eksploatacji auta to 215/45/17
jak ktoś chce 18" to też może ale już dziurki na dupie dobrze poczuje i w swoim czasie także na portfelu ( nie oszukujmy się - zawiecha po dupie dostanie )
jak ktoś chce tylko komfort - 185/65/15 , 195/65/15 itp
w miarę ładnie i komfortowo 205/55/16
bardzo ładnie i gorzej z komfortem 215/45/17 ( ale zakręty mozna szybciej )
18" - tylko ładnie ( komfortu już raczej mało )
a mozna na 17' 205/50 ? bo tanisza opona od 225 ktore mam teraz...
ale jak jest bardzo szeroki alus ,to ten profil 50 sie rozciagnie duzo ,wiec myslalem ze bedzie pasowac
205 50 17 nic nie obcieralo
215 45 17 nic nie obcieralo
225 45 17 nic nie obcieralo
205 45 17 nic nie obcieralo
to w moim przypadku ,wszystko na ori alfy
A na jakich najlepiej Ci się jeździło?
215/45/17 na feldze 8cali szerokiej ładnie sie prezentuje i jeździ sie lepiej zdecydowanie jak na 205/55/16