witam
jak grube dystanse( o ile można bezpiecznie poszerzyć ) można włożyć do 156 by nie obcierały opony o nadkola ? koła 205/55 R 16 lub 215/45 R 17. w jednym z modeli pokazywanych w dziale " Nasze belle " były 15 mm .
pozdrawiam
Printable View
witam
jak grube dystanse( o ile można bezpiecznie poszerzyć ) można włożyć do 156 by nie obcierały opony o nadkola ? koła 205/55 R 16 lub 215/45 R 17. w jednym z modeli pokazywanych w dziale " Nasze belle " były 15 mm .
pozdrawiam
no cóż ja słyszałem że w ogole nie jest to bezpieczne w alfie ze względu na szybciej zużywający się zawias
Zależy od ET obreczy,
i chyba wiecej nie potrzeba
ale lepiej chyba wybrac felge o mniejszym et i bedzies zmial to samo
mnie kiedys denerwowalo ze 16 6.5 szeroka a byla schowana ze wygladal jak 15
dlatego kupilem tora t670 maja male et rowne z blotnikiem
witam
ET standard jak do felg na zdjęciu chyba 35 a zawieszenie to i tak co jakis czas trzeba robić :cry: .
pozdrawiam
a gdzie mozna kupic takie dystanse??
sa do róznych modeli rózne??
chociazby na allegro lub w firmach specjalizujacych sie w tuningu :arrow: Np. novitec :PCytat:
Napisał b.pawelek
I jeszcze co do tematu.
Zalezy wszystko od szerokosci felgi oraz ET :wink: Opona tez jest wazna-jesli bedzie "balonik" i opona szersza niz felga to moze ocierac o nadkole, a jesli bedzie "trapezik" czyli fajnie naciagnieta opona to wtedy przejmujemy sie tylko szerokoscia i "odsadzeniem"(ET) felgi :wink:
Najlepiej by bylo wczesniej przymierzyc, bo o kilka milimetrow mozna sobie oponke pocharatac niekiedy :cry:
po prostu chodziło mi o info czy trzeba by to brac jakiejs konkretnej firmyczy te wszystkie noname z allegro sa wystarczająco dobre???
Smialo 15mm na strone. Przy obnizonym aucie wyglada to wtedy tak:Cytat:
Napisał kubacik
a czy ktoś wskaze dystanse jakie on kupił??
dystanse tylko z tyłu się wkłada?? I jak się montuje??
Musze kupić po prostu dłuzsze śruby i podkłada się je pod felgi??
A tak Swoją droa sylwia o ile masz opuszczone auto??
witam SylwioCytat:
Napisał Sylwia
właśnie o twojej belli pisałem. masz 15 mm na obu osiach? nic nie obciera nawet przy obciążeniu kompletem pasażerow?
Powinines raczej spytac jakie ma ET na feldze i czy to jest 7 czy 7.5 felgaCytat:
Napisał kubacik
Ja też z pytaniami do Sylwii:
- jakie masz felgi (rozmiar wraz z szerokością o ET),
- jaki masz rozmiar opon,
- i podobnie jak kolega pytam, czy nic Ci nigdy nie ociera.
A jeśli możesz wrzucić jeszcze jakieś zdjęcie (bądź link), to bardzo proszę.
Pozdrawiam.
- Rafał
/Odgrzewam temat/
Jakie sa plusy i minusy montowania tulei dystansowych?
No i jaki to ma wplyw na zuzycie zawieszenia?
Przymierzam sie do takiej opcji, ale wczesniej chcialbym znac opinie uzytkownikow, znawcow tematu.
Pozdrawiam.
- Rafal
kola 7J x 17 40.5 przod 10mm tyl 15mm ladnie wygladala :)
+ szersze rozstawienie kół i co za tym idzie lepsza przyczepność
- jesli otwor w feldze nie opiera sie na piaście bądź jakims przedluzeniu jej na dystansie mozna zerwac śruby a co za tym idzie zgubic kolo na drodze innymi slowy zaliczyc zdzwona z pobliskim drzewem lub innym samoch
- upierdliwa zmiana koła braku "piasty" na dystansie
- kupno nowych slub (dluzszych) ;)
jesli chodzi o same zawieszenie nie wiem nic o negatywnych skutkach i zlym wplywie na amortyzatory itp
Jeżeli chodzi o zawieszenie, to raczej wpływu nie ma. Jest jedno ale....przesuwamy punkty podparcia samochodu, a co za tym idzie zmieniamy siły oddziałujące na czopy piast i łożyska kół. Wniosek szybsze zużycie łożysk, ale też poprawiają się własności trakcyjne, więc coś za coś. Najlepiej nie przesadzać z grubością dystansów.
mam u siebie felgi 17 / 7,5 alessio dedykowane do AR 156, na nich opony 225 szerokie i u mnie obciera. nie ma problemu bo wytarło tylko rancik tylnego zderzaka dosłownie 3mm.
wytarło po jednej trasie i mam spokój. jutro postaram się sprawdzić ET bo ten parametr decyduje o wystawaniu koła i z tego co pamientam to im mniejsze ET tym szerzej.
może też wrzucę fotkę jak to wygląda.
a propos dystansów to koło musi być wciśnięte na piastę!!! inaczej dystanse muszą mieć odpowiedni podtoczenie.
najprościej i najtaniej zrobić dystans z zużytych tarcz chamulcowych u pierwszego lepszego tokarza.
Dzieki za opinie.
Dystanse, ktore mnie interesuja pochodza z D&W, czyli niezly produkt. Sa przykrecane, a dopiero do nich przykreca sie kolo. Maja rowniez przedluzenie piasty, dzieki czemu zmiana kola nie jest utrudniona. Natomiast ich szerokosc to 20mm. Sporo, a nawet bardzo sporo, moze jednak okaze sie tak, ze bedzie mozliwosc stoczenia ich na 15mm, ale tego jeszcze pewien nie jestem. Natomiast moje opony to 205/45/17, przy czym nie pamietam ET, ale felgi oryginalne Alfa Romeo.
Mam nadzieje, ze taki zestaw bedzie sie niezle prezentowal i nie bedzie sprawial trudnosci. Zastanawiam sie jednak nad tzw efektem piaskowania, bo wystajace bardziej kola beda wiecej blota, piachu itp rzucac nakaroserie... :(
Pozdrawiam.
- Rafal
u mnie kola 7J x 17 40.5 przod 10mm tyl 15mm
jak zamontowalem 15 na przod to leciutko wystawalay poza blotnik
wiec 10 z kolniezem to max jak na seryjne kola z alfy
Hm... Moje felgi maja ET 35, ogumienie to 205/45/17
Na dzien dzisiejszy Alfa wyglada tak jak na ponizszych zdjeciach.
Co prawda tam jeszcze na oponach 225/45/17, wiec o 20mm szerzej.
Jak uwazasz, jesli stocze te dystanse do rozmiaru 15mm to nie bedzie problemow z ocieraniem, dobijaniem itp?
Pozdrawiam.
- Rafal
U mnie wygladala na tym co napisalem prawie tak samo jak u Ciebie na tych szerokich kolkach. Felga nie byla rowno z blotnikiem tylko leciutko schowana jakies 5mm
Wydaje mi sie ze na oponach 225 problem zocieraniem byl by normalny na 215 raczej nie
Przejechalem sie na 15mm na przodzie i nic nie obcieralo tylko wizualnie auto jakby sie podnioslo :) ??? ale to chyba optyczny efekt
A jaka szeroka Felga u Ciebie jest ?
To raczej faktycznie optyczny efekt, chociaz jakby wziac pod uwage kat pochylenia kola, to chyba jest to mozliwe by samochod lekko sie podniosl, ale raczej niezauwazalnie.
Moja felga ma rowniez szerokosc 7J.
Pozdrawiam.
- Rafal
Temat skończony, ale reasumując maxymalne ET w Alfie 156 wynosi przód ET38 tył ET41. Jeżeli ktoś chce miec felge równo z obrysem auta (opona lekko wystaje ok 0,5cm) to musi znać ET felgi. Np.jeżeli chodzi o tył Alfy-- ET35 ma felga dobieramy dystans o grubości 5-6mm i prezencja auta idealna z daleka to tak zwana stożkowa bryła no ale w cztery osoby na polskie drogi nie polecam wyjazdu bo będzie obcierać.
Powyższy schemat mam zastosowany w mojej alfie 8jX18 którą obniżyłem dodatkowo o 30mm no wygląda superancko.Nie muszę chyba pisać, że szpilki trzeba dłuższe wstawić...Pozdrawiam
Wydaje mi się, że jest wiele składowych, które wpływają na to jaki dystans można zastosować.
W moim przypadku jest następując:
- obniżone zawieszenie (-35) (w planach gwint),
- felgi: 17" ET 35,
- opony: 205/45/17,
W związku z powyższym zdecydowałem się na 7mm tuleje dystansowe, wykonane z aluminium, które mam nadzieję, już w lipcu pojawią się na mojej Alfie. Te o których wspominałem wcześniej (20mm) po pierwsze byłoby niepraktyczne, a poza tym raczej zepsułoby wygląd mojej 156-tki.
Pozdrawiam.
- Rafał
Przy tak równym wpasowaniu kół w cały obrys auta (opona na równi z błotnikiem) nie mogą być zastosowane tylko same sprężyny obniżające. Tak jak kolega alces1 napisał najlepiej stosować "gwint" prościej kpl.amortyzator o sportowej charakterystyce w tedy przy czterech osobach nie będzie dobijać, oczywiście komfort spada ale co się nie robi dla "lansowania" :-)
Wracamy do tematu dystansów.
Gdzie najtaniej kupić komplet wykonanych z aluminium dystansów?
Polecacie jakiegoś rodzimego producenta (nie ździercę)?
Jeśli ktoś może coś polecić, będę wdzięczny.
A przy okazji, gdzie kupić dłuższe śruby, w tym zabezpieczające przed kradzieżą kół?
Pozdrawiam.
- Rafał
Zapytaj, u nich, kiedyś się bawili w tuning alf.
http://www.carrera.com.pl/
takie coś znalazłem....będziesz miał bliżej
http://www.emotoinfo.pl/Firma,et_tun...ow_do_kol.html
Wg mnie dystanse to nieporozumienie, a i słyszałem że nie są bezpieczne. Lepiej dobrac felgi z odpowiednim ET. ;)
Witam
Mam zamiar założyć taki zestaw:
Felgi 7.5 x 17 ET 30
Opny 205/50
Dystanse: chciałbym 20 mm
Zawieszenie: seria
Jakie macie doświadczenia zmieszczą się czy bedą obcierać? Wygląd jest drugorzędny i subiektywny więc nie ma co dywagować.
Kto wsadził najgrubsze dystanse i zjaka felgą i oponą?
Felgi iopony już są teraz kwestia doboru jak najgrubszych dystansów, więc proszę o rady
Pozdrawiam
15mm wchodzą bez problemu, mam na jednej alfie taki zestaw i nic nie obciera. Myślę że i 5 mm więcej dało by radę, tylko wszystko zależy od zawieszenia, wiadomo z czasem wszystko przysiada.
rycerz82 gdzie słyszałeś że dystanse są niebezpieczne?, znam kilka osób które mają założone i nic się nie dzieje, zresztą z technicznego punktu także nie widzę żadnego niebezpieczeństwa, pod warunkiem że wszystko odpowiednio dobrane.
Witam
Jesli chodzi o zawieszenie to wszystki dosłownie funkielnówka wymienione zeszłego lata.
dance a jakie masz opony i felgi - chodzi mi o R, ET i szerokość
Pozdrawiam
Witam
Dziś sprawdziłem dystanse 17mm felga 15" ET 25 Opona 205/60 było za duzo opona wystaje poza obrys nadkola - etetycznie kicha ale na dziurach nie obcierało.
Myślę , że do ET 30 R 17 opona 205/50 założe na tył ten dystans (17 mm) powinno być róno z linią, a na przód 10 mm
pozdrawiam
Nie zauważyłem twojego wcześniejszego pytania, jak jeszcze potrzebujesz sprawdzę jutro dokładnie et i napiszę.
Nie wiem co jest ale po zmianach na forum muszę się logować co parę minut, forum mnie wywala ;-)
Witam
Sprawdź proszę jakie masz felgi i opony. po mojemu 20 jest za dużo.
pozdrawiam
Odgrzeję temat, czy ktoś może powiedzieć jakie dystanse można zastosować tył/przód by opona nie wystawała poza nadkole? Z tego co widzę to chyba 20mm to za dużo. Ktoś ma u siebie może 15mm lub 10mm przy kołach 17", 7", et 40?
ponawiam pytanie...
Ja mam z tyłu podobno dystans ok 16-17mm, nie mierzyłem go dokładnie, ale postaram się zmierzyć. Koła 215/45 R17 i nic nie obciera, nic się nie dzieje. O szczegóły możesz zapytać poprzedniego właściciela mojej Alfy - Gofer156 - sprzedaje on również dystanse 20mm właśnie na forum, które miał założone na przodzie - wypytaj jak się na tym jeździło :)