Alfa 156 1.6V TS - nowy nabytek - kilka problemów...
Witam,
Panowie nagromadziło się trochę problemów z moją nową wymarzoną Alfą 156, zatem kieruję pytania do Was z nadzieją, iż uzyskam pomoc. Mam ją od kilku dni i jest to moja pierwsza włoszka. Chciałbym wyprostować parę spraw ją nękających. Podkreślam, że szukałem na forum odpowiedzi, ale znalazłem tylko część informacji.
1. Po włączeniu klimatyzacji, pojawia się kontrolka awarii układu wtryskowego. Po wyłączeniu klimy gaśnie. Kompletnie nic się nie dzieje z autem, tzn. nie traci mocy, nie szarpie itd., ale mimo wszystko mam wątpliwości, bo przecież musi być jakiś powód?
Czy ktoś miał podobny przypadek?
2. Wycieraczki szyby przedniej działają tylko na najszybszym biegu. Nie działa również przerywacz tzn., nie powracają do pozycji wyjściowej. Czy winowajcą jest faktycznie silnik? Czy istnieje przerywacz odpowiedzialny za przerywaną pracę wycieraczek?
3. Falują obroty na biegu jałowym. Wyczyszczona przepustnica i przepływomierz (mimo, iż jest w zasadzie nowy - ma ok. roku). Pozostał silnik krokowy, ale gdy go "odczepiłem" od przepustnicy, okazało się że nie ma co czyścić, gdyż wystaje tylko trzpień. Niestety widoczne są ślady rozbiórki krokowca przez poprzedniego właściciela. Czy jest coś co mogę jeszcze sprawdzić, poza w/w rzeczami? Słyszałem, że najlepiej jest gdy wymienia się całość tzn. przepustnicę wraz z krokowcem. Czy to prawda?
Jeśli ktoś z Was znajdzie chwilę, aby napisać coś mądrego, to będę zobowiązany.'
Pozdrawiam,
Konrad