Witam
kto wie jak wymienić podświetlenie w przełączniku zespolonym od wycieraczek?? Da sie rozebrać czy trzeba raczej wymieniać całe?? Dzięki za pomoc :lol:
Printable View
Witam
kto wie jak wymienić podświetlenie w przełączniku zespolonym od wycieraczek?? Da sie rozebrać czy trzeba raczej wymieniać całe?? Dzięki za pomoc :lol:
A to wogóle ma jakieś podświetlanie ?
Podświetlenie było do FL. Potem już nie.. A szkoda. :roll:Cytat:
Napisał Lesio
Nie wiem czy przed czy po lifcie ale z lewej strony czyli to od świateł ma podświetlenie wiec wycieraczki tez powinny miec :roll:
Można go rozebrac, ale tam są diody (przynajmniej tak było w 155), a one raczej się nie palą.
Ale którego FL ?Cytat:
Napisał rigobert
Kiedyś z kolegą rozgryzaliśmy temat podświetlenia w manetkach i doszliśmy do tego, że podświetlenie było tylko w erze boxerów w 145. W silnikach z TS już tego podświetlenia nie ma.Cytat:
Napisał Lesio
Dlatego dziwne jest, że u kolegi Antka jest podświetlenie w jednej manetce. Wygląda jakby ktoś dorobił, bo jest to możliwe.
Dokładnie może ktoś wymieniał i wsadził tam część od boxera. Ale jak to świeci samo z siebie czy ma jakieś żarówki albo światłowody ?
Tam są jakieś diody.Cytat:
Napisał Lesio
nawet wstawiając odpowiedni kolor można uzyskać podświetlenie wg własnego uznania.
Poszukam na kompie, bo wydaje mi się, że kiedyś miałem schematy jak to zrobić. Ale sam się za to nie zabrałem. Boję się samodzielnie dłubać w takich rzeczach jak nie mam wprawy. :|
rigobert to jakbys znalazl ten schemat to ja napewno bede wdzieczny bo mi tez zdechly te diody a chcialbym je wymienic.Cytat:
Napisał rigobert
ja rozbierałem przełącznik alfy 146 po lifcie i rowniez potwierdzam ze tam nie ma zadnych zarowek... (myslalem po kupnie ze są przepalone a tu takie cos...)
ale miałem przełącznik z tipo podswietlany i zmienilem wklad i teraz mam podświetlany :mrgreen:
Dzieki Bartek jestes wielki :D
Normalnie bajer, wymiękam, ale czy to nie przeszkadza w czasie jazdy?
Ja mam oryginalne podswietlenie tzn. na zielono i jest SUPER.
I wcale nie przeszkadza ;)
a od kiedy nie montowali tego podswietlenia mam 146TD z listopada 1998 i nie mam tego podswietlenia?????napiszcie bo nie wiem czy jest sens to rozbierac...bo nie chce nic popsuc...
Wtedy już nie montowali bo ja mam 146 T.S z lutego i nic mi nie świeci.
Podświetlenie jest tylko w Boxerach więc do 97 r. :D
czyli zarowki sa tam zielone...... to dlaczego te glupie zegary tez nie maja zielonych tylko jakas plastik :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
Nie żarówki, tylko diody LED - i najlepiej zastosować zielone lub białe - dlaczego ? W opisie jest ujęta uwaga, że w obudowie przełącznika są zielone filtry i dobierając kolor diody należy to uwzględnić aby efekt był oczekiwany. Kiedyś - lata temu - popełniłem tłumaczenie tego manuala - jak znajdę wrzucę na forum :)
P.S. W zegarach jest podobnie z jednym wyjątkiem - podświetlane są żarówkami - oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie aby podświetlać je diodami LED jednak nadal pozostaje do wyeliminowania zielony kolor filtra w otworach z piktogramami do podświetlenia :)
Alfista czy środek od przełączników z tipo pasuje bez żadnych przeróbek? Jeśli tak to jest chyba dobry patent na zrobienie sobie takiego podświetlenia dla posiadaczy AR po FL.
Z tego co wiem to tak. Zarówno TIPO jak i 145/146 BX mają te same przełączniki tak więc praktycznie w przypadku maszyn z silnikami TS bez kombinowania wystarczy podmienić i podświetlenie powinno się objawić ;)
a jak ten przełącznik zdemontować bo odkręciłem śruby pod kierownicą i jeszcze coś trzymało
a diody trzeba lutować czy da się normalnie wcisnąć?
lutować
a czy w nowszych modelach (ja mam 2000) da rady jakos zrobic to podswietlenie tych manetek ?? wogule wie ktos jakie sa diody w liczniku i w calym kokpicie ?? :) albo ma jakies schematy co do tego ??:)
no wlasnie na szukalem sie juz tego troche i nigdzie nie moge znalesc :/
a moze warto wybrac bardziej leniwe wyjscie i kupic przelaczniki od fiata tipo? jesli sa juz podswietlane fabrycznie co za problem...
Allegro
noo ale ja teraz pytam czy ktos jeszcze konsole i liczniki rozbieral bo chcialbym podswietlenie wymienic w wszystkim co swieci w aucie. wie kolega cos o tym ??
no słuszna uwaga kolegi zwłaszcza ze pokonuje dość duże km a chcialem wlozyc diody led czerwone!! wiec dzieki :)
ale pomyslec cos mozna ;) nie koniecznie moze diody wstawiac a kiedys slyszalem ze jakas zaslonke czerwona wstawic czy cos takiego i ze nie swieci tak mocno :) ale to kombinacje alpejskie :D
ooo dzieki wielki thing :) nie znalazlbym tego :)
a da rady zamienic na blue :) wystarcza ledy :D i troche zabawky :)
w konsoli środkowej (tam gdzie pokrętła) zmieniłem sobie żarówki na led, chyba wróce do zwykłych bo światło rozchodziło się lepiej, a z ledami jest już gorzej.
witam, ja robilem u siebie podswietlenie manetek, po fl prawa manetka od wycieraczek nie ma pradu w tym styku tak jak jest opisane w tym manualu po angielsku, prad podciaglem od wlacznika ogrzewania tylnej szyby, jak szyba nie grzeje manetka sieci a jak sie wlaczy grzanie to gasnie. lewa od swiatel jest ok ale u mnie po jakims czasie diody zaczely migac i teraz juz wcale nie swieca, prawdopodobnie jedna sie spalila i nie swieci reszta bo sa podlaczone rownolegle (spalila sie chyba od tego ze zawsze mam swiatla wlaczone i gdy pale auto to swiatla lacznie z wszelkim podswietleniem przygasaja). sprawa rozebrania manetek, trzeba byc bardzo ostroznym bo mozna polamac co nieco. kwestia lutowania: precyzja i mocne nerwy bo ch*** czlowiek przy tym moze trafic. no chyba tyle, jakby co to pw.
Pozdro! Krzysiek.
thing:
moze zle diody kupiles, ja zawsze kupuje rozpraszajace swiatlo, maja taki stozek z przodu, mam takie na podswietlenie tablicy rejstracyjnej z tylu i sa ok i teraz chyba bede zmienial w liczniku wlasnie na ledy bo jasniej swieca niz te zwykle zaroweczki.
takie kupiłem:
http://www.led.nazwa.pl/netsun/R5_T5...roczyste11.jpg