Witam
Wypowiedzcie sie , czy jest to bezpieczne zeby zwiekszyc moc z 105 KM do 130 KM ( alfa 156, 1.9 JTD ) ?
Czekam na odpowiedzi , bo zastanawiam sie nad zwiekszeniem i jesli wiecie gdzie w okolicach woj lodzkiego mozna to zrobic ??
pozdrawiam
Printable View
Witam
Wypowiedzcie sie , czy jest to bezpieczne zeby zwiekszyc moc z 105 KM do 130 KM ( alfa 156, 1.9 JTD ) ?
Czekam na odpowiedzi , bo zastanawiam sie nad zwiekszeniem i jesli wiecie gdzie w okolicach woj lodzkiego mozna to zrobic ??
pozdrawiam
Poszukaj tu...
http://www.forum.alfaholicy.org/sear...earchid=810792
Tematy był wielokrotnie poruszany
thx :)
---------- Post added at 16:21 ---------- Previous post was at 16:20 ----------
tylko nie ma zadnych wynikow tam :)
chiptuning...sporo osób teraz go stosuje.Do 130km możesz spokojnie zwiększyć moc.Nic się nie stanie.
a silnik jak bedzie pracowac? czy nie sadzie przy zwiekszonej mocy, czy turbina nie strzeli? sprzeglo nie spali?????
nic się nie zmieni poza mocą i momentem.turbina przy tak mało zwiększonej mocy nie ucierpi.Jeśli byś zmieniał na 180km to wtedy trzeba byłoby wymieniać.Sprzęgło nie ucierpi,chyba że zaczniesz jeździć na pół sprzęgle lub inne zabiegi uszkadzające sprzęgło.
a silniczek? bo mechanik mi mowil ze silniczek moze nie wytrzymac tego... to prawda?
---------- Post added at 17:52 ---------- Previous post was at 17:19 ----------
bo to jest rocznik 99
nic mu się nie stanie.
Mam to o czym mówisz w tym samym aucie. Jeśli tylko dobrze Ci to zrobią będziesz zadowolony :-)
Pozdrawiam,
Kamil
W tym dziale znajdziesz bardzo dużo odpowiedzi na swoje pytania http://www.forum.alfaholicy.org/tuning_mechaniczny/ szczególnie w temacie http://www.forum.alfaholicy.org/tuni...insoft_pl.html Podstawa to jak piszą koledzy- dobry tuner, nie ktoś z łapanki, kto wgrywa gotowca, często nawet nie dysponując hamownią, żeby zweryfikować to co wgrał, bo to rzeczywiście w krótkim okresie czasu śmierć dla któregoś z elementów które wymieniłeś, ale 130kM zrobione przez kogoś kto ma o tym pojęcie, nic temu silnikowi nie zaszkodzi. I na pewno często warto przejechac się i 200km, ale mieć pewność, że ktoś wie co robi i jest polecany przez innych.
W kwestii sprzęgła moc nie ma nic do rzeczy. Jeśli osiągniesz 130 KM (musi być wszystko ok w serii czyli przepływomierz, turbina, EGR, IC, doloty itd) to będzie ono dostępne w zakresie obrotów rzędu 4000-4400 i to nie obciąża sprzęgła. Pomijając fakt, że w Diesel'u rzadko się kręci tak wysoko to musi Ci ktoś dobrze program napisać pod Twój silnik, żeby nie było nagłego przyrostu momentu obrotowego i tym samym większego obciążenia sprzęgła. Odezwij się do www.cinsoft.pl/ a tam Ci kolega na pewno zrobi, jak trzeba.
bedziesz mial wrazenie ze jedziesz innym autem przez jakis czas :)
Róznica jest spora.
Kolega MA rovera 45 2,0 idt 101 kucy. to na serii od zera ida w miare równo, ale jak przejde na "130" (dokladnie nie wiem ile ma bo nie hamowalem jej a juz taka kupilem) to powrzuceniu 3 biegu kolega oglada tyłeczek belli z daleka :):):)
Hmm, czyli ogólnie warto :)
A jak wygląda kwestia spalania? Większe/mniejsze niż w serii? (albo chociaż porównując z tym co piszą inni użytkownicy na forum)
Ciekawi mnie też jeszcze jak z elastycznością i spalaniem przy większych prędkościach, tzn. > 120km/h.
zawsze możesz sobie zrobić program który jeszcze ci obniży spalanie
nie wiem jak u innych ale u mnie:
w miarę lekko ( do 130 km/h ) , krótkie odcinki ( 20-30km ) - ok 7/100
zapier.... ( +130 - nie piszę ile bo wyszłoby , że jestem wariat :lol: ) , takie same odcinki jak powyżej - 7,5/100
spokojnie , zima , 15" ,krótkie odcinki - 6,2/100
emeryt style , koła 17" , poza miastem - coś koło 6-6,5/100
emeryt , 15" , poza zabudowanym ale nie trasa - 5/100
a moze ze sie oreintujecie gdzies jest dobra firma w okolicach woj Łódzkiego ?? i tez nie droga :)
Nie nasz tak daleko do Gliwic ,a tam jest najlepszy czlowiek od tuningu ,z tych polecanych na forum cinsoft.pl zadzwon i umow sie, nie warto robic tego u pana Edzia w garazu...
Wszyscy o JTD, a mnie ciekawi, czy da się cokolwiek zrobić z TS? Dokładnie, 2.0 TS.
bez turbo/kompresora nic nie zrobisz ciekawego
a slyszeliscie o firmie AllTunning w Zdunskiej Woli ? podaje strone : http://www.alltuning.pl/