wczoraj poszedł mi pasek i wymiana nie sprawi mi problemu ,tylko sam pasek jak widze to juz niezła zagwozdka ,bo sa najmniej dwie długosci, mogłby ktos mi to rozjasnic
Printable View
wczoraj poszedł mi pasek i wymiana nie sprawi mi problemu ,tylko sam pasek jak widze to juz niezła zagwozdka ,bo sa najmniej dwie długosci, mogłby ktos mi to rozjasnic
różnica jest zapewne w tym czy auto ma klime
to czy ma klime czy nie, robi zdecydowana różnice w długosci ale chodzi mi o róznice rzędu 10 mm
wydaje mi się że taka różnica nie ma większego znaczenia, bo przecież masz regulacje...
dzis zdjąłem pasek ,znaczy to co z niego zostało, myslac ze spisze z niego symbole ale d...a i okazało sie ze rolka napinacza swiergoli ,wymienic cała czy ramie zostawic?
ja spotkalem sie w AR156 TS 2.0 . w jednym aucie byl wezszy pasek a w drugim byl szerszy o jeden rowek chyba.
po temacie pasek i rolka wymienione ,pasek DAYCO 7PK1975, przy czym liczba 7 oznacza liczbe rowków a 1975 długosc i tu moze sie róznic od 1970 do 1980 ale wszystkie da rade założyć i naciągnąc , i pamietajcie ze rolka sama roka ma lewy gwint czas wymiany 2 godziny , cena 110 zł
no i dupa, pasek spadł przejechałem z10 km i teraz nie wiem ,koła proste, kreca sie nie blokuja, moze jednak za długi i nie naciaga dobrze
---------- Post added at 12:13 ---------- Previous post was at 09:45 ----------
no juz załozyłem nowy ,dzis o godzine krócej niz wczoraj ,ten jest krótszy o 6 mm i załozyłem nowy napinacz bo okazało sie ,ze ustawiał sie pod katem i moze to on robił szkode ,zobaczymy teraz narazie przejechał pare km i był pare razy odpalany i jest ok chyba
tym razem sie udało ,przejechałem ze 20 km dziesiatki razy odpalany a po wymianie napinacza cwierkanie ustało
Wymień sobie cały napinacz bo znów Ci zrzuci pasek. Przerabiałem kilka razy. Ramię łapie niewielki odchył przy zużyciu i powoduje zrzucenie paska. U mnie dopiero po trzecim pasku wpadli na to żeby wymienić całość. Chociaż nie wiem jak to jest w TS bo ja mam JTD.
no i znow dupa , zjechał na zewnatrz i sie posypał , dwa paski pierwszyDAYCO 7PK1975 drugi 7PK1969 tez DAYCO rolka z napinaczem 3 setki w d.... i nic, moze rolka prowadzaca ta wieksza,reszta nie bije nie jest pozacierana ,cicho chodzi
Mi spadał na wolnych obrotach na włączonej klimie.
Po wymianie tylnego łożyska w alternatorze spadanie przeszło.
Nie powinien być 6PK??
Jestem na 99.9% pewien, że ma być 6PK1840 albo 1853
Różnice były w średnicach rolek
Nie powinein być 6PK??[/QUOTE]
Tego nie wiem , pytam od prawie dwóch tygodni i nikt mi nic twórczego nie powiedział
ale ja mam 2 litry i to nie jest róznica ?
Własnie ja mam 6PK na stówe tylko nie wiem czy ten krótszy czy dłuższy.
TSy w 155 też miały 6PK
ale na wszystkich kołach jest 7 rowków
Sorry, ale nie czytałem Twojego tematu wcześniej, ja mam np. 7pk, silniki mamy takie same, dawaj numer nadwozia...sprawdzę co powinieneś mieć.
O, to Twoja o jakieś 5 miesięcy młodsza od mojej;).
Pasek numer oryginału 60652358 przekłada się to na 7pk1970...1973...1975, tak generalnie producenci pasków zamieniają.
Napinacz 46524692.....odpowiada Ruville 55863, SKF VKM 32022, LUK/INA 534 010 920
Rolka prowadząca 60602136.....odpowiada Ruville 55848, SKF VKM 32007, LUK/INA 532 037 120.
Mam nadzieję, że nie kupiłeś napinacza, lub rolki jakiejś badziewnej firmy typu Dexwal, Kuran, bo już kilku mechaników się skarżyło na te zamienniki, właśnie powodem było zjeżdżanie pasków.
Pasek zamówiłem 7PK1970 ,napinacz mam INA ,rolkę bede maił jutro, jeszcze raz wszystko sprawdziłem .nic nie bije. nie szumi . nie trzeszczy, sam juz nie wiem .
pasek Gates 7PK1973,70 zł założony rolka prowadzaca SKF,150zl sprawdzone ,nie pływa ,nie skrzypi coraz szybciej mi to juz idzie a kosztowało trzy paski sr.po 70 =210 ,rolka prowadzaca 150,rolka z napinaczem120 razem 480 i teraz zobaczymy