Witam, niestety muszę wymienić piastę w mojej AR Spider 98r, piasta ma otwory na 5 śrub, jednak ciężko ją spotkać np. na allegro i mam pytanie, które Alfy miały takie same piasty jak moja Spider? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Printable View
Witam, niestety muszę wymienić piastę w mojej AR Spider 98r, piasta ma otwory na 5 śrub, jednak ciężko ją spotkać np. na allegro i mam pytanie, które Alfy miały takie same piasty jak moja Spider? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Gtv :) Piasta przód czy tył ?
Idź do jakiegoś sklepu i powiedz że chcesz piastę z łożyskiem - jeśli chodzi o tył - najlepiej SKFa, cena 280zł. Jeśli chodzi o przód to wymienia się samo łożysko (również polecam SKF) ale nie wiem ile kosztuje Jeśli chodzi o łożyska wysokoobrotowe to najlepsze są w tym wypadku INA od sąsiadów - Czechy ale dostanie ich graniczy z cudem
Dziwne, Kolega pyta o piastę a Wy mu łożyska proponujecie...
A napisał czy przód czy tył poza tym dobrze byłoby wiedzieć dlaczego to wymienia? Podejrzewam tylko, że chodzi o łożyska bo uszkodzenie takiego kawała żelastwa raczej sobie nie wyobrażam. Nawet jeśli chodzi o ukręcenie gwintu pod śrubę to zawsze można nagwintować na inny wymiar a nie od razu ją wymieniać. Jeśli chodzi o dostanie piasty przedniej to ciężko to widzę, w żadnym sklepie tego nie ma a przynajmniej nie widziałęm
Ale co to za różnica przód czy tył? kolega pyta o piastę i tyle. Fakt, że tylna jest kompletem z łożyskiem ale przednią można bez problemu kupić (w razie problemu z tym chętnie pomogę, piszę o nowej oczywiście). A co do uszkodzenia piasty... zapytaj jakiegoś mechanika ;)
Oj, mój błąd, chodzi o piastę przednią, lewą, a wymieniam bo mi śruby urwało i gwinty zostały w piaście (Mnie też to się wydaje dziwne), próbowałem to rozwiercić ale pomęczyłem się trochę i stwierdziłem że lepiej będzie kupić, chciałem znaleźć gdzieś w okolicy żeby sobie po nią pojechać, ale nie znalazłem do AR Spider ani GTV, i chciałem może dopasować z innej AR, ale nie wiem czy któraś miała takie same piasty, i stąd moje pytanie. Pozdrawiam, dzięki za odpowiedzi ;)
w dziale ogólnym jest link do eper'a, wpisz VIN i zobacz w jakich autach jeszcze występuje ta piasta pod jej numerem
zerknąłem i dla Spidera 95-98 piasta jest dostępna, kosztuje 167zł brutto i chyba warto rozwarzyć jej zakup, a na pewno zadzwonić do ASO i spytać, czy to aktualne
przy wymianie piasty łożysko też nowe, niecałe 273zł brutto, też warto
Ile łożysko? Pamiętam, że za SKF płaciłem na bank nie więcej niż 100zł. Tak jak pisałem jak jest u Ciebie Kolego z tym problem to daj znać na PW. W przyszłym tygodniu mój człowiek z sklepu motoryzacyjnego który ściąga dla mnie takie części wraca z urlopu i mogę się dowiedzieć co i jak :)
A w ogóle to podzwoń za używkami bo ja kiedyś za 100zł kupiłem całą zwrotnice z piastą łożyskiem i czujnikiem ABS (nikt ich nie odkręca bo jest to dość trudne). A pewnie na tym używanym łożysku jeszcze pojeździsz :)
Rada na przyszłość: Dokręcaj koła kluczem dynamometrycznym :)
A jak chcesz ratować swoją piastę to każdy tokarz Ci to nagwintuje bez problemu za parę groszy :) Tylko kup wcześniej śruby żeby wszystko było tak jak ma być :)
ceny które podałem pokazał eper, więc nie ma co się dziwić
Nie chce mi się już bawić w wiercenie/toczenie/gwintowanie tej piasty, piasta zamówiona w firmie EUROCAR w Tychach za 104zł, śruby już kupiłem, a łożyska kupię firmy SKF od razu na oba przednie koła (a tak dla pewności :) ). Dziękuję za wszystkie odpowiedzi chłopaki, pozdrawiam serdecznie. ;)